Δημόσια ΥγείαΜαζικά κρούσματα ψώρας σε ειδικό σχολείο στην Κρήτη

Μαζικά κρούσματα ψώρας σε ειδικό σχολείο στην Κρήτη

- Advertisement -

Μαζικά κρούσματα ψώρας εντοπίστηκαν σε ειδικό σχολείο του Ηρακλείου, όπου μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή θα ακολουθήσει νέος αύριο από κλιμάκιο δερματολόγων του ΠΑΓΝΗ.

Μαζικά κρούσματα ψώρας εντοπίστηκαν σε ειδικό σχολείο του Ηρακλείου, όπου μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή θα ακολουθήσει νέος αύριο από κλιμάκιο δερματολόγων του ΠΑΓΝΗ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κάποιοι γονείς δε θέλησαν να υποβληθούν τα παιδιά τους σε έλεγχο, όπως γράφει το cretalive.gr γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό.

Υπάρχουν μαθητές που έμειναν μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία, λόγω φόβου, αν και το σχολείο λειτουργεί κανονικά και προσπαθεί να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Κρήτης, εκτός από τον αυριανό επανέλεγχο, κλιμάκιο γιατρών θα βρεθεί στο σχολείο αμέσως μετά από το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να διαπιστώσει πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Τι είναι η ψώρα

Η ψώρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι δερματική νόσος που οφείλεται σε ένα παράσιτο. Πρόκειται για ιδιαίτερα μεταδοτικό νόσημα. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συγχρωτισμού, όπου υπάρχει στενή σωματική και δέρμα-με-δέρμα επαφή. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων.

Τρόπος μετάδοσης

Η μετάδοση της ψώρας γίνεται με την άμεση επαφή, δέρμα με δέρμα, με ένα άτομο που έχει ήδη μολυνθεί με ψώρα ή με μολυσμένα αντικείμενα. Στην περίπτωση της απλής ψώρας, όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ η άμεση επαφή πρέπει συνήθως να είναι στενή και παρατεταμένη.

Για παράδειγμα, μία απλή σύντομη χειραψία ή ένα απλό σύντομο αγκάλιασμα με άτομο που έχει απλή ψώρα συνήθως δεν επαρκούν για τη μετάδοση της απλής ψώρας, ενώ υψηλό κίνδυνο μετάδοσης θεωρείται ότι έχει πχ. η παρατεταμένη δέρμα με δέρμα επαφή (πχ. πιάσιμο χέρι με χέρι) για 5-10 λεπτά συνεχόμενα. Μετάδοση μπορεί να συμβεί και με την κοινή χρήση ρούχων, πετσετών και κρεβατιών (στρωμάτων και κλινοσκεπασμάτων), εάν αυτά έχουν μολυνθεί από άτομο που πάσχει και χρησιμοποιηθούν από άλλο άτομο (έμμεση μετάδοση).

Ωστόσο, αυτή η έμμεση μετάδοση συμβαίνει πιο εύκολα σε περίπτωση πάσχοντος από νορβηγική ψώρα, ενώ στην απλή ψώρα είναι ασυνήθης ο τρόπος αυτός μετάδοσης.

Η «νορβηγική» ψώρα είναι βαρύτερη και πολύ μεταδοτική μορφή της νόσου, με αυξημένο φορτίο παρασίτων, που εμφανίζεται συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα ή ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα ή άτομα με αναπηρία, με εκτεταμένη παρουσία δερματικών βλαβών (εκτεταμένη παρουσία εφελκίδων-υπερκερατωσικών πλακών, πεπαχυσμένων «κρουστών», λεπιών), που μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με σύντομη άμεση δερματική επαφή με τον πάσχοντα ή με επιμολυσμένα αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο πάσχων (όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης

Νέα απειλή; Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ιό τύπου Έμπολα

Μάτια και ήλιος: Μέτρα προστασίας σε μία επικίνδυνη σχέση

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ