ΕπιστημονικάΝέα απειλή; Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ιό τύπου Έμπολα

Νέα απειλή; Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ιό τύπου Έμπολα

- Advertisement -

Επιστήμονες στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Χεμπέι της Κίνας δημιούργησαν έναν νέο ιό, χρησιμοποιώντας συστατικά του Έμπολα, με στόχο να αναλύσουν την ασθένεια και τα συμπτώματά της, αλλά η έρευνά τους πυροδοτεί φόβους καθώς το παθογόνο μπορεί δυνητικά να επιφέρει τον θάνατο σε τρία 24ωρα.

Επιστήμονες στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Χεμπέι της Κίνας δημιούργησαν έναν νέο ιό, χρησιμοποιώντας συστατικά του Έμπολα, με στόχο να αναλύσουν την ασθένεια και τα συμπτώματά της, αλλά η έρευνά τους πυροδοτεί φόβους καθώς το παθογόνο μπορεί δυνητικά να επιφέρει τον θάνατο σε τρία 24ωρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο γενετικώς τροποποιημένος ιός εξελίχθηκε σε μια παραλλαγή, που φέρεται να σκότωσε εργαστηριακά πειραματόζωα (χάμστερ) μέσα σε μόλις τρεις ημέρες από τη μόλυνσή τους.

Πώς δημιούργησαν τον νέο ιό οι Κινέζοι επιστήμονες

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Direct, η ομάδα των Κινέζων ερευνητών χρησιμοποίησε έναν μολυσματικό ιό των ζώων εκτροφής, γνωστό ως αφθώδη στοματίτιδα και πρόσθεσαν μια γλυκοπρωτεϊνη, που χρησιμοποιεί ο φονικός ιός Έμπολα για να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό, για να δημιουργήσουν το νέο παθογόνο στο εργαστήριο.

Δημιούργησαν ένα στέλεχος που προκάλεσε σοβαρά συστημικά συμπτώματα, όπως εκείνα που εμφανίζουν ασθενείς του Έμπολα, μεταξύ άλλων πολυοργανική ανεπάρκεια.

Πολυοργανική ανεπάρκεια σε χάμστερ προκάλεσε ο νέος ιός

Σύμφωνα με τη μελέτη ορισμένα από τα πέντε αρσενικά και ισάριθμα θηλυκά χάμστερ ανέπτυξαν ψώρα στην επιφάνεια των βολβών των ματιών τους, που επηρέασε τελικά την όρασή τους. «Είναι σημάδι ότι τα συριακά χάμστερ ηλικίας τριών εβδομάδων, που έχουν μολυνθεί από τον ιό, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ρόλο στη μελέτη διαταραχών του οπτικού νεύρου που προκαλούνται από τον Έμπολα», είπαν οι ερευνητές σύμφωνα με το Science Direct.

Εν μέσω ανησυχιών για τη φερόμενη διαρροή από εργαστήριο της Ουχάν του SARS-CoV-2, που προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο στην τελευταία πανδημία, οι Κινέζοι ερευνητές τόνισαν ότι στόχος τους ήταν να βρουν τα σωστά ζωικά μοντέλα για να μιμηθούν σε ασφαλές εργαστηριακό περιβάλλον τα συμπτώματα του Έμπολα.

Πειράματα με ιούς όπως ο Έμπολα απαιτούν ιδιαίτερα ασφαλείς εργαστηριακές εγκαταστάσεις (Βiosafety Level 4), ενώ τα περισσότερα εργαστήρια ανά την υφήλιο είναι επιπέδου BSL-2.

Όταν συνέλεξαν τα όργανα των νεκρών χάμστερ οι Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε εξαπλωθεί στην καρδιά, το ήπαρ, τη σπλήνα, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το στομάχι, τα έντερα και τους εγκεφαλικούς ιστούς. Και θεωρώντας επιτυχημένη την μελέτη ους έκριναν ότι το πείραμα παρείχε μια ταχεία προκλινική αξιολόγηση ιατρικών αντίμετρων κατά του Έμπολα σε εργαστηριακές συνθήκες BLS-2.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ