Δημόσια ΥγείαΛευκή πνευμονία: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στην ΕΕ - Οι ηλικίες

Λευκή πνευμονία: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στην ΕΕ – Οι ηλικίες

- Advertisement -

Την αύξηση των κρουσμάτων της λευκής πνευμονίας που «μαστίζει» τα παιδιά στην Κίνα, καταγράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Την αύξηση των κρουσμάτων της λευκής πνευμονίας που «μαστίζει» τα παιδιά στην Κίνα, καταγράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το ECDC τα κρούσματα πνευμονίας από μυκόπλασμα στην Ευρώπη έχουν αυξητική τάση, ειδικά στις ηλικίες 5-14 ετών.

Βάσει της έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης του ECDC, η πνευμονία από μυκόπλασμα κινείται πλέον σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι δε ηλικίες που διαπιστώνεται η αυξητική τάση είναι από παιδιά που φοιτούν σε νηπιαγωγεία μέχρι και στα παιδιά του Γυμνασίου.

Τα κρούσματα

Αναλυτικότερα αρκετά κρούσματα έχουν αναφερθεί σε έξι ευρωπαϊκές χώρες: στη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Αυξάνονται δε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά αφορούν κυρίως παιδιά και εφήβους.

Μάλιστα σε μια από τις προαναφερόμενες χώρες η αύξηση των κρουσμάτων όχι μόνο ήταν σημαντική, αλλά χρειάστηκε αρκετά παιδιά να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με το ECDC, δεν υπάρχουν αναφορές για άτυπα στελέχη ή ενδείξεις αντοχής στα μακρολιδικά αντιβιοτικά πρώτης γραμμής.

Στην Ελλάδα την ίδια στιγμή, υπάρχει επιφυλακή από τους ειδικούς οι οποίοι τονίζουν ότι δεν αποκλείεται η λευκή πνευμονία να βρίσκεται ήδη στη χώρα μας.

Ωστόσο όπως έχουν επισημάνει αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι η αντοχή του μικροβίου του μυκοπλάσματος, στα αντιβιοτικά.

Τι είναι το «σύνδρομο λευκών πνευμόνων»

Η ασθένεια, προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται «mycoplasma pneumoniae» και έχει ως αποτέλεσμα συνήθως ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις, αν και η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή πνευμονική λοίμωξη που απαιτεί νοσηλεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Αποκαλείται «σύνδρομο λευκών πνευμόνων», έχει ήδη εξαπλωθεί στην Κίνα και στη Δανία, ενώ πολλά κρούσματα έχουν αναφερθεί και στις ΗΠΑ. Προ ημερών η υγειονομική περιφέρεια της κομητείας Γουόρεν στο Οχάιο γνωστοποίησε ότι η επιδημία πνευμονίας, που άρχισε από τον Αύγουστο μάλιστα, έχει προσβάλει τουλάχιστον 145 παιδιά ηλικίας 3 έως 14 ετών.

Η εν λόγω πνευμονία από μυκόπλασμα αποκαλείται ως «πνευμονία των λευκών πνευμόνων» λόγω των λευκών κηλίδων που προκαλούνται από την ασθένεια και εντοπίζονται στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια των ακτινογραφιών.

Η έξαρση στην Κίνα

Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για την υγεία τον Νοέμβριο, ότι υπήρξε έξαρση των αναπνευστικών ασθενειών από τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο, η αύξηση αυτή αποδόθηκε στην άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό και δήλωσαν ότι συνδέεται με γνωστές ασθένειες, όπως ο RSV, η γρίπη και η πνευμονία από μυκόπλασμα. Ο ΠΟΥ υποστήριξε ότι αν και η έξαρση είναι νωρίς στην τυπική περίοδο γρίπης, δεν είναι απροσδόκητη λόγω της άρσης των περιορισμών για τη νόσο covid19 στη χώρα.

Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ήπιες, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονικό απόστημα, αναπνευστική ανεπάρκεια, συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες και πύον στους πνεύμονες. Δεν υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη της λοίμωξης από μυκόπλασμα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, καθώς πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, σε αντίθεση με τη νόσο Covid19 και τη γρίπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ