Δημόσια ΥγείαΛαϊκό: Πρωτοποριακή τεχνική για ασθενείς σε αιμοκάθαρση

Λαϊκό: Πρωτοποριακή τεχνική για ασθενείς σε αιμοκάθαρση

- Advertisement -

Μια πρωτοποριακή νέα τεχνική εφαρμόζεται με επιτυχία στη Β ́ Αγγειοχειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο νοσοκομείο «Λαϊκό», που αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που θα προχωρήσουν σε αιμοκάθαρση. Πρόκειται για τη διαδερμική αγγειακή προσπέλαση (fistula), που δημιουργούν οι γιατροί χωρίς χειρουργική τομή στον καρπό του ασθενούς.

Μια πρωτοποριακή νέα τεχνική εφαρμόζεται με επιτυχία στη Β ́ Αγγειοχειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο νοσοκομείο «Λαϊκό», που αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ουσιαστικά «οδηγούν» το αίμα από την αρτηρία στη φλέβα και τους κλάδους της, με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει αιμοκάθαρση και από αυτά τα αγγεία.

Με αυτή την τεχνική οι ασθενείς αποφεύγουν τη χειρουργική φίστουλα, δηλαδή την «συρραφή» μια περιφερική φλέβας με μια περιφερική αρτηρία, που έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στη χώρα μας περίπου 12.000 ασθενείς πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, ενώ αναμένεται αύξηση περίπου 10-15% ανά δεκαετία.

Η συχνότερη μέθοδος υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, είναι η περιοδική αιμοκάθαρση μέσω της αγγειακής προσπέλασης.

Η νέα τεχνική

Η νέα μέθοδος πραγματοποιείται μέσα από δύο μικροσκοπικές τρύπες στο επίπεδο του καρπού. Αναλυτικά, τo σύστημα χρησιμοποιεί δυο λεπτούς καθετήρες (έναν για την αρτηρία και έναν για την φλέβα), οι οποίοι έρχονται κοντά με τη βοήθεια μικροσκοπικών μαγνητών.

Ετσι ενώνονται τα δύο αγγεία και στη συνέχεια οι γιατροί ανοίγουν μια οπή με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων, επιτυγχάνοντας την αγγειακή αναστόμωση (συρραφή) της φίστουλας.

Με αυτόν τον τρόπο το αίμα οδηγείται από την αρτηρία στην φλέβα και τους κλάδους της, οι οποίοι προοδευτικά διατείνονται στην επιφάνεια του χεριού και αφού ωριμάσουν θα είναι έτοιμοι για χρήση στην αιμοκάθαρση.

Τα πλεονεκτήματα της διαθερμικής φίστουλας σε σχέση με τη χειρουργική

Η δημιουργία της διαδερμικής αγγειακή προσπέλαση (fistula), έχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, σε σχέση με τη χειρουργική φίστουλα. Ειδικότερα η διαθερμική τεχνική εξασφαλίζει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς:

δεν απαιτούνται χειρουργικές τομές

και αποτρέπεται ο κίνδυνος εμφάνισης δυσμορφιών στα χέρια.

Παράλληλα, με τη διαδερμική τεχνική-σε αντίθεση με τη χειρουργική φίστουλα- τα αγγεία παραμένουν στο φυσικό τους χώρο, χωρίς άλλες παρεμβάσεις.

Μάλιστα, από τις πρώτες μελέτες φαίνεται πως η ενδαγγειακή φίστουλα μπορεί να έχει:
  • μεγαλύτερη διάρκεια
  • με λιγότερες επανεπεμβάσεις για τη διόρθωσή της.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν καταργείται η δυνατότητα διενέργειας της «κλασικής» φίστουλας.

«Η Β ́ Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ, διατηρώντας την παράδοση του Λαϊκού Νοσοκομείου να παρέχει εξατομικευμένες, και σύγχρονες θεραπευτικές υπηρεσίες αιχμής, συντονίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις και προσφέρει τις νέες εξελιγμένες ενδαγγειακές τεχνικές στους νεφροπαθείς ασθενείς.

Είμαι λοιπόν, ιδιαίτερα ευτυχής που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία μία νέα ασθενή με χρόνια νεφρική νόσο που πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, πραγματοποιώντας την πρώτη στην ιστορία του νοσοκομείου ενδαγγειακή αγγειακή προσπέλαση», σύμφωνα με τον Διευθυντή της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου, Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής, κ. Χρήστο Κλωνάρη.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης εξειδικευμένων μονάδων στη Β΄ Αγγειοχειρουργική Κλινική, εντάσσεται και η πρόσφατη προσθήκη στο επιστημονικό δυναμικό της Κλινικής του κ. Γ. Χατζαντώνη, ο οποίος κι ανέλαβε την ανάπτυξη της μονάδας Αγγειακής Προσπέλασης.

Σημειώνεται ότι το «Λαϊκό» Νοσοκομείο έχει στη διάθεσή του μια από τις μεγαλύτερες νεφρολογικές κλινικές στη χώρα και κλινική μεταμοσχεύσεων που αντιμετωπίζει καθημερινά μεγάλο όγκο περιστατικών με χρόνια νεφρική νόσο και αγγειακή προσπέλαση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ