Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Το κρίσιμο 15νθήμερο για το έκτακτο εφεδρικό σχέδιο

Κορωνοϊός: Το κρίσιμο 15νθήμερο για το έκτακτο εφεδρικό σχέδιο

- Advertisement -

Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το επόμενο δεκαπανθήμερο για τη διαχείριση της πανδημίας κι στη χώρα μας, μετά τις αρνητικές «παρενέργειες» και αυξάνόμενους κινδύνους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον».

Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το επόμενο δεκαπανθήμερο για τη διαχείριση της πανδημίας κι στη χώρα μας, μετά τις αρνητικές «παρενέργειες» και αυξάνόμενους κινδύνους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον»

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ανησυχία και προβληματισμός για την ιδιαίτερα μεγάλη διασπορά του ιού επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και για τον υψηλό αριθμό των ημερήσιων θανάτων, με το βασικό σενάριο εργασίας να προβλέπει την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Πάντως, παρά τη συνεχώς αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, η κατάσταση μπορεί να παραμείνει ελεγχόμενη. Ετσι, η προοπτική ενός γενικευμένου lockdown απορρίπτεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, όπως έχει διαμηνύσει κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με βασικές προτεραιότητες να παραμείνουν ανοικτές η αγορά και η εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.

Σχέδιο «εκτάκτου ανάγκης»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως σχέδιο «εκτάκτου ανάγκης» μπορούν να εξεταστούν μόνο ορισμένοι τοπικοί περιορισμοί στις «κατακκόκινες» περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στις συγκεκριμένες περιφέρειες μπορεί να ακολουθηθεί το μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προβλέπει περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε συνδυασμό με την απαγόρευση της μουσικής και των ορθίων. Αντιθέτως, απορρίπτονται ως αντιπαραγωγικά άλλα «εργαλεία», όπως οι πρόσθετοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους ή η επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Επί της ουσίας, λοιπόν, η κυβέρνηση θα επιμείνει στο τρίπτυχο της κατά το δυνατόν αύξησης των εμβολιασμών, της εντατικοποίησης των ελέγχων για αυστηρή τήρηση των μέτρων, που άρχισαν να εφαρμόζονται από την περασμένη Δευτέρα, και της ενίσχυσης του ΕΣΥ με εφεδρείες από τον ιδιωτικό τομέα. Επισημαίνεται ότι το ποσοστό θετικότητας τις τελευταίες επτά ημέρες είναι σταθερό και κυμαίνεται σε επίπεδα από 1,78% έως 1,81%. Αντιστοίχως, ο επταήμερος κυμαινόμενος μέσος όρος κρουσμάτων κυμαίνεται σε σταθερά επίπεδα την τελευταία εβδομάδα με περίπου 6.700 κρούσματα, ενώ ο μέσος όρος των εισαγωγών για νοσηλεία το ίδιο διάστημα είναι 447 ασθενείς. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι την περασμένη άνοιξη η πίεση στο σύστημα υγείας ήταν πολύ μεγαλύτερη και οι διασωληνωμένοι είχαν φθάσει, τον Απρίλιο, τους 841. Ενώ, προσθέτουν πως –με εξαίρεση το πρώτο καθολικό lockdown τον Μάρτιο του 2020– οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη συνέχεια είχαν ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνέπειες για την οικονομία, αλλά μάλλον πενιχρά αποτελέσματα στην προσπάθεια ανάσχεσης του κορωνοϊού.

Τι σημαίνει η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον για τους διπλά εμβολιασμένους

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον πυροδότησε εικασίες ανά την υφήλιο ότι μπορεί να είναι ανθεκτικότερη στα εμβόλια για την Covid-19 σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, περιλαμβανομένης και της Δέλτα. Αλλά τι σημαίνει για τους διπλά εμβολιασμένους;

Τα διαθέσιμα στην ΕΕ εμβόλια λειτουργούν εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά της πρωτεϊνης ακίδας, που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει τα κύτταρα συνδεόμενος με τον υποδοχέα ACE2. H Όμικρον διαθέτει πάνω από 30 μεταλλάξεις σε αυτή την πρωτεϊνη, περιλαμβανομένων και δέκα στην περιοχή σύνδεσης με τον υποδοχέα (RBD). Η Δέλτα διαθέτει δύο μεταλλάξεις στον τομέα RBD. Ωστόσο, ακόμη και μ’ αυτές τις αλλαγές, υπάρχουν περιοχές που τα αντισώματα και τα Τ κύτταρα (που αναπτύσσονται μετά από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό) μπορούν να αντιδράσουν, εξηγεί στον Guardian ο καθηγητής Ανοσολογίας του Imperial College London, Ντάνι Άλτμαν.

«Αν περιλάβετε τις μεταλλάξεις σε μια εικόνα της κρυσταλλικής δομής της πρωτεΐνης ακίδας και τη συσχετίσετε με όλες τις κύριες δραστηριότητες αντισωμάτων που γνωρίζουμε, φαντάζει τρομακτική. Όμως, απ’ όσα ακούμε από τη Νότια Αφρική φαίνεται να μην είναι τόσο σοβαρό και οι άνθρωποι που καταλήγουν στο νοσοκομείο είναι οι ανεμβολίαστοι παρά οι εμβολιασμένοι, σαν να τους προσφέρει ακόμη κάποια κάλυψη ο εμβολιασμός», λέει.

Στη συνέχεια έχουμε τα Τ κύτταρα – εκείνα δηλαδή τα ανοσοποιητικά κύτταρα που αναγνωρίζουν και επιτίθενται στα μολυσμένα κύτταρα και εκπαιδεύουν τα Β κύτταρα που παράγουν αντισώματα για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. «Όλοι πιστεύουμε ότι τα Τ κύτταρα μπορούν να “βλέπουν” τις διαφορές [μεταξύ των παραλλαγών] κι ότι το εύρος τους είναι πιο ανθεκτικό σε αυτές, ώστε προσφέρουν και αυτά κάποια προστασία», λέει ο Άλτμαν.

Το ερώτημα, ως εκ τούτου, είναι πόση προστασία προσφέρουν; Γνωρίζουμε ότι διπλά εμβολιασμένοι μολύνονται από την μετάλλαξη Δέλτα, αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι τρεις φορές λιγότερες απ’ ό,τι αν δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Και το σημαντικότερο; Οι εμβολιασμένοι διατρέχουν εννιά φορές μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν αν μολυνθούν. Αν και η μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πιθανότερη, σύμφωνα με τον καθηγητή ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Πολ Μόργκαν, «το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι μια άμβλυνση παρά ολοσχερής απώλεια» της ανοσίας. «Ο ιός δεν μπορεί να χάσει κάθε επίτοπο στην επιφάνειά του, γιατί αν το έκανε η πρωτεϊνη ακίδα δεν θα μπορούσε πλέον να λειτουργήσει. Άρα, ενώ ορισμένοι από τους κλώνους αντισωμάτων και Τ κυττάρων που δημιουργήθηκαν για προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού ή των εμβολίων μπορεί να μην αποτελεσματικοί, θα υπάρχουν άλλοι που θα παραμένουν αποτελεσματικοί», σημειώνει.

Η σημασία της τρίτης δόσης

Ως εκ τούτου είναι μεγάλης σημασίας η ενίσχυση αυτής της προστασίας με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε τρίτες δόσεις εμβολίων για την Covid-19. «Αν (λόγω της μετάλλαξης Όμικρον) η μισή ή τα δύο τρίτα ή όποιο άλλο ποσοστό της ανοσιακής απόκρισης δεν είναι πια αποτελεσματική και μένεις με το υπόλοιπο μισό, τότε όσο πιο ενισχυμένο είναι αυτό, τόσο το καλύτερο».

Καλύτερη εμφανίζεται η εικόνα για τους διπλά εμβολιασμένους που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα γιατί έτσι απέκτησαν «υβριδική ανοσία». «Αν έχεις κάνει δύο δόσεις εμβολίου και μετά μολυνθείς από τη Δέλτα και αναρρώσεις, τότε έχεις αποκτήσει μια πολύ ευρεία, πολύ αποτελεσματική ανοσιακή απόκριση, η οποία πιθανώς καλύπτει αρκετά καλά οποιαδήποτε παραλλαγή μπορεί κανείς να σκεφτεί», τονίζει ο καθηγητής ιολογίας Ντέηβιντ Μάθιους του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Κι αυτό γιατί τέτοια άτομα εκτέθηκαν στον ιό (μέσω της μόλυνσης από τη Δέλτα) και στην πρωτεϊνη ακίδα του αρχικού στελέχους μέσω του εμβολιασμού. «Αυτό σημαίνει ότι έχεις καλύτερη απόκριση αντισωμάτων που καλύπτει τόσο το κλασικό όσο και τα σύγχρονα στελέχη με μια πολύ ευρεία απόκριση Τ κυττάρων και όχι μόνον κατά της πρωτεϊνης ακίδας, αλλά έναντι όλων των άλλων πρωτεϊνών που παράγει ο SARS-CoV-2 κι αυτό βοηθά αφάνταστα», συμπληρώνει.

Η μεταβλητή της «Ομικρον» και τα πλεονάσματα 

Η μεταβλητή της «Ομικρον», το άνοιγμα συζήτησης για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και ο δημοσιονομικός χώρος για νέες φοροελαφρύνσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως εάν η οικονομία παραμείνει ανοικτή το επόμενο δύσκολο τετράμηνο, είναι δυνατόν να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 8% εφέτος και 5% το 2022. Οπως αναφέρουν συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, τους επόμενους μήνες αναμένεται πως θα είναι διαθέσιμο στη φαρέτρα της αντιμετώπισης της πανδημίας και το χάπι κατά του κορωνοϊού, καθιστώντας τον –μετά μια εφιαλτική διετία– «διαχειρίσιμη» ασθένεια, με αποτέλεσμα να είναι ρεαλιστικός στόχος η απογείωση της ελληνικής οικονομίας με βασικό μοχλό τον τουρισμό. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για έλλειμμα λίγο πάνω από το 1% είναι εξαιρετικά μετριοπαθείς και είναι πολύ πιθανό το επόμενο έτος να δημιουργηθούν οι όροι για νέες σημαντικές φοροελαφρύνσεις.

Τα απόνερα της στήριξης

Σημειώνεται πως περί τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο θα ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση η συζήτηση για τις δημοσιονομικές πολιτικές των επόμενων χρόνων, με την Αθήνα να σχεδιάζει να φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη μείωσης των συμφωνηθέντων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως ούτως ή άλλως η Ε.Ε. και για το 2023 –ακόμη και εάν δεν επέλθουν ανατροπές λόγω της νέας μετάλλαξης– θα προκρίνει σχετικά ήπιες δημοσιονομικές πολιτικές, καθώς τα «απόνερα» της μεγάλης πίεσης από τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων το 2020 και το 2021, σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, θα είναι παρόντα. Παράλληλα, επικρατεί αισιοδοξία πως η συζήτηση και για το δημοσιονομικό πλαίσιο των επόμενων χρόνων είναι δυνατόν να γίνει με ιδιαίτερα θετικούς όρους για τη χώρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ