Αξίζει να δειςΚορωνοϊός: Στα σκουπίδια των χωρών της ΕΕ εμβόλια αξίας 4 δισ.

Κορωνοϊός: Στα σκουπίδια των χωρών της ΕΕ εμβόλια αξίας 4 δισ.

- Advertisement -

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που αγοράστηκαν από χώρες της ΕΕ στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν καταλήξει στα σκουπίδια, με εκτιμώμενο κόστος για τους φορολογούμενους στα 4 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Politico. Και αυτό είναι σχεδόν σίγουρα μια υποεκτίμηση, όπως επισημαίνει.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που αγοράστηκαν από χώρες της ΕΕ στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν καταλήξει στα σκουπίδια, με εκτιμώμενο κόστος για τους φορολογούμενους στα 4 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Politico. Και αυτό είναι σχεδόν σίγουρα μια υποεκτίμηση, όπως επισημαίνει.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, στα τέλη του 2020, οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν συλλογικά 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις (περισσότερες από τρεις για κάθε άτομο στην Ευρώπη). Πολλά από αυτά βρίσκονται τώρα σε χώρους υγειονομικής ταφής σε όλη την ήπειρο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι υπολογισμοί, που βασίζονται στα διαθέσιμα δεδομένα, δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν απορρίψει κατά μέσο όρο 0,7 δόσεις για κάθε μέλος του πληθυσμού τους. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία δέσμευσε περισσότερες από μία δόσεις ανά κάτοικο, ακολουθούμενη στενά από τη Γερμανία, η οποία επίσης πέταξε στα σκουπίδια τον μεγαλύτερο όγκο των αχρησιμοποίητων δόσεων.

Εάν αυτό το μέσο ποσοστό αποβλήτων προβλέπεται στο σύνολο της ΕΕ, τότε θα ισοδυναμούσε με περισσότερα από 312 εκατομμύρια κατεστραμμένα εμβόλια.

Ελλιπή στοιχεία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι εύκολο να καταγραφεί ακριβώς πόσα εμβόλια έχουν καταλήξει στα σκουπίδια. Οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης σε πληθυσμό χώρας στην ΕΕ, της Γαλλίας (αλλά και της Ελλάδας) είναι απρόθυμες να αποκαλύψουν τον αριθμό των εμβολίων που έχουν καταλήξει στα απορρίμματα.

 

Συνεπώς, οι υπολογισμοί του Politico βασίζονται σε δεδομένα από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Στις 15 αριθμώνται αυτές που παρείχαν στοιχεία στο έντυπο, ενώ για άλλες 4 έχουν υπάρξει σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ.

Για τις χώρες που ανέφεραν μόνο τον συνολικό αριθμό των εμβολίων που καταστράφηκαν, δίχως να αναλύσουν τον τύπο του εμβολίου, το Politico χρησιμοποίησε μια σταθμισμένη μέση τιμή 19,39 ευρώ, υπολογιζόμενη από στοιχεία χωρών που παρείχαν ανάλυση.

Με βάση τις τιμές των εμβολίων που έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, η αξία των δόσεων που πετάχτηκαν αφορούν σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ. Και πάλι, αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν σίγουρα ο ελάχιστος. Όμως, ακόμη και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό, καθώς αντιστοιχεί στις ετήσιες δαπάνες για την υγεία της Κροατίας.

Στο ίδιο άρθρο σχολιάζεται πάντως ότι πολλά από τα εμβόλια που κατέληξαν στα σκουπίδια αγοράστηκαν στην «κορύφωση» της πανδημίας, στις αρχές του 2021.

Διεθνής ανταγωνισμός

Πολλά από τα εν λόγω εμβόλια αγοράστηκαν όταν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν περιορισμένο αριθμό δόσεων. Ήταν κατά τη διάρκεια εκείνης της φρενήρης περιόδου που η ΕΕ συνήψε τη μεγαλύτερη σύμβαση για την αγορά 1,1 δισεκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer και BioNTech.

Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία είχε ξεσπάσει σφοδρός διεθνής ανταγωνισμός για την εξασφάλιση των πολυπόθητων εμβολίων.

Οι πολύ μεγάλες ποσότητες που παραγγέλθηκαν από ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ως αποτέλεσμα οι χώρες να μείνουν με τεράστιες ποσότητες εμβολίων ως «στοκ» ακόμα και όταν ο κορωνοιός υποχώρησε.

Επιπλέον, οι προσπάθειες για δωρεά των εμβολίων σε τρίτες χώρες ματαιώθηκαν λόγω μείωσης ζήτησης, αλλά και θεμάτων διαχείρισης αποθήκης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ