Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Πώς επηρεάζει γιατρούς και νοσηλευτές - Τι δείχνει νέα μελέτη

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει γιατρούς και νοσηλευτές – Τι δείχνει νέα μελέτη

- Advertisement -

Αποδεκτή έγινε στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity (με συντελεστή απήχησης 6.17) μια πρωτότυπη εργασία που αφορούσε τη διεθνή πολυκεντρική μελέτη της ψυχολογικής επιβάρυνσης και των σχετιζόμενων σωματικών συμπτωμάτων σε επαγγελματίες υγείας (γιατρούς και νοσηλευτές) κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη μελέτη αυτή συμμετείχε ο Καθηγητής Νευρολογίας της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, κ. Γεώργιος Τσιβγούλης.

Αποδεκτή έγινε στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity (με συντελεστή απήχησης 6.17) μια πρωτότυπη εργασία που αφορούσε τη διεθνή πολυκεντρική μελέτη της ψυχολογικής επιβάρυνσης και των σχετιζόμενων σωματικών συμπτωμάτων σε επαγγελματίες υγείας (γιατρούς και νοσηλευτές) κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην εν λόγω μελέτη επαγγελματίες υγείας συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της πανδημίας (χρονική περίοδος από 19-2-2020 μέχρι 17-4-2020). Τα αυτοσυμπληρούμενα αυτά ερωτηματολόγια αφορούσαν δημογραφικά στοιχεία, παράγοντες κινδύνου. Ατομικό ιστορικό, σωματικά συμπτώματα κατά τον τελευταίο μήνα. Ειδικές κλίμακες για την εκτίμηση της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες (DASS-21). Καθώς και κλίμακα για την εκτίμηση της μετατραυματικής διαταραχής άγχους (IES-R).

906 επαγγελματίες υγείας συμμετείχαν στην έρευνα

Συνολικά 906 επαγγελματίες υγείας (64% γυναίκες, διάμεση ηλικία 29 έτη) από 5 Νοσοκομεία αναφοράς για τη νόσο Covid-19 στη Σιγκαπούρη και στην Ινδία συμπλήρωσαν τα εν λόγω ερωτηματολόγια. Μεσαίας ή μεγάλης βαρύτητας κατάθλιψη, άγχος και στρες διαγνώστηκαν στο 5%, 9% και 2% του δείγματος αντίστοιχα. Επίσης μέτρια ή σοβαρή μετατραυματική διαταραχή άγχους διαπιστώθηκε στο 4% των επαγγελματιών υγείας που συμμετείχαν στη μελέτη. Το πιο συχνό αναφερόμενο κλινικό σύμπτωμα ήταν η κεφαλαλγία που καταγράφηκε στο 32% των συμμετεχόντων.

Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και η μετα-τραυματική διαταραχή άγχους συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης. Αλλά και με τη βαρύτητα των σωματικών συμπτωμάτων. Συνοψίζοντας, η μελέτη αυτή κατέδειξε μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στον επιπολασμό σωματικών συμπτωμάτων και την ψυχολογική επιβάρυνση σε επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι η συσχέτιση αυτή μπορεί να είναι αμφίδρομη και ότι η ψυχολογική υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας που εκδηλώνουν σωματικά συμπτώματα επί απουσίας λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 πιθανώς να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Ανησυχία για την ψυχική υγεία των πολιτών

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία μια ένωση ερευνητών ξεκίνησε την έρευνα “Coconel” (κορωνοϊός και απομόνωση), η οποία παρακολουθεί για καιρό τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων σε χίλιους ανθρώπους.

Μετά το δεύτερο κύμα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου πριν την ανακοίνωση της παράτασης κατά ένα μήνα της καθολικής καραντίνας που ισχύει στη Γαλλία από τις 17 Μαρτίου, “συνολικά το 37% των ερωτηθέντων παρουσίαζε ενδείξεις ψυχολογικής πίεσης”. Ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις με το πρώτο κύμα της έρευνας που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

“Η σύγκριση με τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον γενικό πληθυσμό το 2017 δείχνουν επιδείνωση της ψυχικής υγείας στη διάρκεια της καραντίνας. Αν η κατάσταση αυτή παραταθεί για πολλές ακόμη εβδομάδες, ενδέχεται να ευνοήσει την εμφάνιση σοβαρών ψυχιατρικών παθολογιών. Όπως και αύξηση της ζήτησης θεραπείας μετά την άρση της καραντίνας. Κάτι για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε”, προειδοποιούν οι Γάλλοι ερευνητές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ