Σταθερά υψηλός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά στην Ελλάδα, με την περιοχή της Αθήνας να προκαλεί πονοκέφαλο, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας. Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 κρούσματα και 11 νέους θανάτους.
Τα 175 κρούσματα εντοπίζονταν στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Το Κολωνάκι, το Μοναστηράκι, η περιοχή του Συντάγματος, το Περιστέρι και ο Πειραιάς είναι οι «κόκκινες» γειτονιές της Αθήνας. Ενώ, σύμφωνα με το Mega, επιβαρυμένες είναι και άλλες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπως: η Πλατεία Βικτωρίας, η περιοχή της Ομόνοιας
και το Θησείο.
Αύξηση κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ, την έντονη ανησυχία του αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (20/10) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Σημειώνεται πως για την επιδημιολογική κατάσταση στην συμπρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (19/10) τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή του υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, του κ. Σωτήρη Τσιόδρα, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα.
«Να μας βοηθήσει και ο Άγιος Δημήτρης. Είμαστε στο τρίτο κύμα Κορωνοϊού που απειλεί την πόλη. Τα πήγαμε καλά στα δύο προηγούμενα κύματα. Τώρα, έχουμε ένα κύμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον πρωθυπουργό, τα στατιστικά στοιχεία ήταν ενδιαφέροντα. Το 52% κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, είναι από 16 έως 29 ετών. Ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 έτη» σημείωσε ο δήμαρχος μιλώντας στο Mega.
«Στην πόλη μας γύρισε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας. Υπάρχει μια ανεμελιά, μια αίσθηση ότι ”δεν μας πιάνει εμάς” ο κορωνοϊός» είπε.
Αναφερόμενος στη νέα παραλία εξήγησε πως οι αρχές μαζεύουν 3-4 φορές περισσότερα απορρίμματα από ότι παλαιότερα. «Μαζεύεται πολύς κόσμος στα πάρκα και στους κοινόχρηστους χώρους» δήλωσε.
Οδυνηρές αποφάσεις
Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να μην καταστεί η Θεσσαλονίκη «κόκκινη» περιοχή.
«Είμαστε στο κίτρινο, πολύ φοβάμαι ότι μπαίνουμε στο πορτοκαλί. Στο κόκκινο θα πρέπει να ληφθούν οδυνηρές αποφάσεις. Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση. Εύκολα από το πορτοκαλί πας στο κόκκινο. Όπως η Κοζάνη. Είναι θέμα ωρών η αλλαγή κατηγορίας. Γι’ αυτό πρέπει να προλαμβάνουμε» τόνισε.
Επεσήμανε πως αν και αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης βρίσκονται μόνο οκτώ διασωληνωμένοι, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «δείχνει ότι τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται σε νέες ηλικίες», η κατάσταση στις ΜΕΘ μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Τέλος, σχετικά με τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Άγιου Δημήτριου, σε έξι μέρες, ανέφερε πώς όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι.
«Ο εορτασμός Αγίου Δημητρίου, συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη. Η εικόνα που είδαμε στις εκκλησίες, τις προηγούμενες μέρες, δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Πολύ φοβάμαι ότι του Αγίου Δημητρίου, θα λάβουμε μέτρα. Συζητήθηκε κάθε μέτρο που πρέπει να ληφθεί, ώστε να αποφευχθούν όλα αυτά που δεν πρέπει να γίνουν. Όλα είναι στο τραπέζι και όλα είναι υπό εξέταση» είπε.
«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός»
«Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση της Δευτέρας.
«Όμως! Η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Όπως έγινε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου.
Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αθήνας, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία.
Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες. Και οι επαγγελματίες, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την κοινωνική φροντίδα μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό, οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα. Είναι για το καλό όλων.
Είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης. Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα