Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Μειώνονται οι νέες εισαγωγές - Ενδείξεις αποκλιμάκωσης

Κορωνοϊός: Μειώνονται οι νέες εισαγωγές – Ενδείξεις αποκλιμάκωσης

- Advertisement -

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης καταγράφει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα να κάνει λόγο για το 63% και πλέον του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο, την Βάνα Παπαευαγγέλου να κάνει λόγο για συρρίκνωση και τον Γκίκα Μαγιορκίνη, να επισημαίνει ότι αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης καταγράφει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα να κάνει λόγο για το 63% και πλέον του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο, την Βάνα Παπαευαγγέλου να κάνει λόγο για συρρίκνωση και τον Γκίκα Μαγιορκίνη, να επισημαίνει ότι αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας, έπειτα και από τα 2.322 κρούσματα του τελευταίου 24ώρου, που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ, συνεχίζονται.

Για ύφεση μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών. Την ίδια στιγμή, για ενδείξεις αποκλιμάκωσης έκανε λόγο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, καλώντας τον κόσμο που δεν το έχει κάνει, να εμβολιαστεί.

Η κυρία Γκάγκα είπε ακόμη ότι έχει εμβολιαστεί πάνω από το 63% του γενικού πληθυσμού. «Ο κίνδυνος νόσησης είναι μέχρι και δέκα φορές μικρότερος στους εμβολιασμένους πολίτες» υπογράμμισε, ενώ απηύθυνε έκκληση ειδικά στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν.

Αλλαγή πολιτικής

«Η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας τεστ, με τη συστηματοποίηση των rapid test, των μοριακών τεστ, αλλά και των self test, θα οδηγήσει μοιραία σε καταγραφή αύξησης των κρουσμάτων» τόνισε από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως «Από τις 90.000 φτάσαμε στα 350.000 τεστ στην αρχή της εβδομάδας, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν. Η διενέργεια των self test συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιτήρηση της πανδημίας».

Οι νέες εισαγωγές μειώνονται, σημείωσε ακόμη η κ. Παπαευαγγέλου. Τόνισε, δε, ότι επιστρέφουμε σταδιακά στις δραστηριότητές μας, με όπλο τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Στη συνέχεια, η κ. Παπαευαγγέλου επέστησε την προσοχή σε όλους τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απέναντι σε άτομα που είτε είναι ανεμβολίαστα είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως είπε, στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Πιερίας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες άνω των 55 ετών, λέγοντας ότι η στασιμότητα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας είναι δυσοίωνη.

Ακόμη, εξήρε την στάση των εφήβων που σπεύδουν να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.

Σε φάση συρρίκνωσης η επιδημία

Στο γεγονός ότι στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων κορωνοϊού έδειξε σημαντική βελτίωση για τρίτη εβδομάδα στη σειρά, αναφέρθηκε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση μετά από καιρό». Δηλαδή, περίπου 18% λιγότερους νεκρούς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για τρίτη συνεχή εβδομάδα», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, που σημείωσε ακόμη ότι «αναμένεται μια μικρή αύξηση της μεταδοτικότητας, λόγω του περισσότερου χρόνου που περνάμε σε κλειστούς χώρους».

«Το φετινό φθινόπωρο έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με λιγότερο κοινωνικό κόστος», πρόσθεσε.

Ο επίκουρος καθηγητής ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αριθμούς της πανδημίας στον κόσμο και στην Ευρώπη, για την οποία είπε ότι «η επιδημία δείχνει τάσεις ύφεσης, αλλά 3% αύξηση στους θανάτους, που ήταν μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα». Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 26 είχαν βελτίωση στην εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ