Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: Η BA.2.87.1 είναι η νέα παραλλαγή από τη Ν. Αφρική

Κορωνοϊός: Η BA.2.87.1 είναι η νέα παραλλαγή από τη Ν. Αφρική

- Advertisement -

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι παρακολουθούν μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία ονομάζεται BA.2.87.1 και προέρχεται από τη Νότια Αφρική.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι παρακολουθούν μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία ονομάζεται BA.2.87.1 και προέρχεται από τη Νότια Αφρική.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πιο συγκεκριμένα, Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες εντόπισαν εννέα αλληλουχίες της BA.2.87.1 σε δείγματα που συλλέχθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2023. Δεν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις εκτός της Νότιας Αφρικής.

«Το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί μόνο εννέα κρούσματα σε μία χώρα από τότε που συλλέχθηκε το πρώτο δείγμα τον Σεπτέμβριο υποδηλώνει ότι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική η νέα παραλλαγή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής», ανέφερε το CDC στις 9 Φεβρουαρίου. Στη Νότια Αφρική, ωστόσο, τα κρούσματα αναφέρθηκαν από τρεις επαρχίες σε διάστημα 3 μηνών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η BA.2.87.1 μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων, ανέφερε το CDC.

Περισσότερες από 30 αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας

Το CDC είπε ότι παρακολουθεί την BA.2.87.1 επειδή έχει περισσότερες από 30 αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας σε σύγκριση με την παραλλαγή XBB.1.5. Το CDC πρόσθεσε επίσης ότι οι παραλλαγές με πολλαπλές αλλαγές πρωτεϊνών αιχμής θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δυνατότητα ανοσολογικής διαφυγής από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό. Η εμπειρία με την BA.2.86 και την JN.1 υπενθυμίζει στους επιστήμονες ότι η ικανότητα μετάδοσης μιας παραλλαγής μπορεί να αλλάξει γρήγορα με την πάροδο του χρόνου.

Η νέα παραλλαγή BA.2.87.1 δεν τροφοδοτεί μια ανιχνεύσιμη αύξηση των κρουσμάτων COVID στη Νότια Αφρική, δήλωσε το CDC. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές πόσο καλά το τρέχον εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από την BA.2.87.1, αλλά η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε ότι η πρόσφατη εμπειρία με την παραλλαγή JN.1 υποδηλώνει ότι το τρέχον εμβόλιο για τον COVID μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από μια ποικιλία παραλλαγών.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθεί επίσης την BA.2.87.1 ως παραλλαγή υπό παρακολούθηση (VUM).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ