O κορωνοϊός δεν έχει διάθεση να εξαφανιστεί από προσώπου γης καθώς εμφανίζονται διαρκώς νέες μεταλλάξεις, οι οποίες μπορούν να διαφύγουν της άμυνας του οργανισμού, προσβάλλοντάς μας δύο ή τρεις φορές κάθε χρόνο.
Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς έγκειται στη διαρκή ενίσχυση της ικανότητας επαναμόλυνσης που αναπτύσσει ο μικροοργανισμός. Ηδη, εκείνοι που είχαν προσβληθεί από την αρχική μετάλλαξη «Ομικρον», σήμερα αναφέρουν νέες λοιμώξεις από τις νεότερες εκδοχές της, όπως είναι η ΒΑ.2 και ΒΑ2.12.1 στις ΗΠΑ ή η ΒΑ.4 και ΒΑ.5 στη Νότια Αφρική.
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να καταγράφονται έως και τέσσερις επαναλοιμώξεις ετησίως, από διαφορετικά στελέχη του κορωνοϊού. Ενα μικρό ποσοστό των ασθενών που επαναμολύνονται θα παρουσιάζει συμπτώματα επί μήνες, δηλαδή τη λεγόμενη «μακρά COVID».
Η δρ Τζούλια Πούλιαμ, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Στέλενμπος της Νότιας Αφρικής, εξηγεί ότι «ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται διαρκώς και πολλοί άνθρωποι θα μολυνθούν από αυτόν επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της ζωής τους».
Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο ρυθμός των επαναμολύνσεων, κυρίως διότι σπανίως καταγράφονται. Ομως η Νοτιοαφρικανή επιδημιολόγος με τους συνεργάτες της έχουν συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι αυτές οι επαναμολύνσεις είναι συχνότερες από τη μετάλλαξη «Ομικρον» από ό,τι με τα παλαιότερα στελέχη.
Ασφαλώς πρόκειται για μια δυσοίωνη εξέλιξη. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο εμβολιασμός και η φυσική ανοσία θα απέτρεπαν τις επαναμολύνσεις.
Η «Ομικρον» και οι υποκατηγορίες της, όμως, έχουν υψηλή ικανότητα διαφυγής της ανοσίας, γεγονός που καθιστά ευάλωτους στην COVID τόσο όσους έχουν νοσήσει όσο και εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.
Προστασία με εμβόλια
Ακόμα και έτσι, τα εμβόλια δεν είναι άχρηστα. Οσοι έχουν κάνει τρεις ή και μόνο δύο εμβολιαστικές δόσεις, ακόμα και αν μολυνθούν, δεν θα νοσήσουν τόσο βαριά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία. Η αναμνηστική δόση, μάλιστα, μειώνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, αλλά μόνο κατά έναν μικρό βαθμό.
Αρχικά οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι ο κορωνοϊός θα συμπεριφερόταν σαν τον ιό της γρίπης και θα προκαλούσε μία ετήσια μεγάλη έξαρση κρουσμάτων κατά το φθινόπωρο. Ομως, όπως διαπίστωσαν, ο ιός της COVID συμπεριφέρεται σαν τον «εξάδελφό» του που προκαλεί κοινό κρυολόγημα, ο οποίος κυκλοφορεί και προκαλεί λοιμώξεις όλο τον χρόνο.
Το «κακό νέο» σε αυτή την πραγματικότητα έγκειται στο ότι κάθε επαναλοίμωξη αυξάνει τις πιθανότητες «μακράς COVID». Λόγω της ταχύτητας με την οποία μεταλλάσσεται, τα εμβόλια κατά της COVID θα πρέπει να επικαιροποιούνται ταχύτερα από τα αντιγριπικά. Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι ο κορωνοϊός πάντα τους επιφυλάσσει εκπλήξεις και η περίφημη «ανοσία της αγέλης» δεν συνιστά τρόπο αντιμετώπισής του.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα