Δημόσια ΥγείαΚορωνοϊός: 18 νεκροί σε 24 ώρες στην Ιταλία - 2.000 τα κρούσματα

Κορωνοϊός: 18 νεκροί σε 24 ώρες στην Ιταλία – 2.000 τα κρούσματα

- Advertisement -

Ραγδαία είναι η αύξηση τόσο στους θανάτους, όσο και στα κρούσματα που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στην Ιταλία.

Ραγδαία είναι η αύξηση τόσο στους θανάτους, όσο και στα κρούσματα που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στην Ιταλία

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Ιταλία είναι πλέον 2.036. Σε σχέση με χθες διαγνώσθηκαν 235 νέοι ασθενείς, ενώ οι νεκροί από τον ιού είναι πλέον 52. Στην πρώτη θέση των κρουσμάτων παραμένει η περιφέρεια της Λομβαρδίας, με 1.077 μεταδόσεις. Την ίδια στιγμή, 149 πολίτες βρίσκονται στην φάση της ίασης και έχουν όντας αρνητικοί πλέον στον ιό.

Οι ειδικοί των νοσοκομείων λοιμωδών νόσων του Μιλάνου Σάκκο εξηγούν ότι θα χρειαστούν μια με δυο εβδομάδες για να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού, διότι δεν μπορεί να διαπιστωθεί αμέσως η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί.

Νέες μεταδόσεις έχουν σημειωθεί στις περιφέρειες της Ρώμης, της Σαρδηνίας και στην μικρή περιοχή Μολίζε της κεντρικής Ιταλίας. Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, πάντως, υπογραμμίζει ότι το 50% των κρουσμάτων δεν είναι ανησυχητικά, και θεραπεύονται κατ΄οίκον.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πάολο Τζεντιλόνι, τέλος, υπογράμμισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Ιταλία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της διάδοσης του ιού

Κλινικά χαρακτηριστικά

Η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό εκδηλώνεται με μη ειδικά συμπτώματα. Όπως δηλαδή ο πυρετός (90%), ο βήχας (80%), η κόπωση ή οι μυαλγίες (περίπου 20%). Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, πονόλαιμος, έμετος και διάρροια.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι περίπου τα 50 έτη. Ο αριθμός των παιδιών κάτω των 15 ετών που έχουν προσβληθεί είναι μικρός. Εργαστηριακά ευρήματα των ασθενών είναι η λεμφοπενία. Οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής και τα αμφιτερόπλευρα διηθήματα στους πνεύμονες στην ακτινογραφία ή την αξονική θώρακος.

Γενικά, 20% των ατόμων που θα νοσήσουν θα έχουν σοβαρά συμπτώματα και οι μισοί από αυτούς μπορεί να χρειαστούν μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής. Η σοβαρότητα της λοίμωξης όμως ποικίλει και μάλιστα θεωρείται ότι εκτός της επαρχίας Ουχάν τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είχαν πιο ήπια κλινική πορεία.

Οι αποκλίσεις αυτές είναι συνέπεια της αναφοράς περιστατικών σε πραγματικό χρόνο ώστε να συγκεντρωθούν επιστημονικά δεδομένα. Καθώς υπάρχει σημαντικός αριθμός ασθενών με ήπια συμπτώματα φαίνεται ότι η βαρύτητα της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό ομοιάζει με σοβαρή εποχική γρίπη. Επομένως, μπορούμε να προβλέψουμε ότι τελικά θα αποδειχθεί ότι η θνητότητα από τον νέο κορωνοϊό θα είναι περίπου ίδια με αυτή του ιού της γρίπης δηλαδή γύρω στο 0,1%.

Κορωνοϊός: Διάγνωση

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται έχει σημασία για τους κλινικούς γιατρούς η θέσπιση κριτηρίων για τα ύποπτα κρούσματα ώστε να απομονώνονται και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως. Αρχικά αυτό περιελάμβανε άτομα που είχαν επισκεφθεί την Κίνα και είχαν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

Η αύξηση των κρουσμάτων όμως σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως η Ιταλία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, αλλά και η ανεύρεση κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν είχαν ταξιδέψει εκτός χώρας και δεν είχαν γνωστή επαφή με ύποπτο κρούσμα, αναμένεται να αλλάξει τις οδηγίες αυτές. Η διάγνωση γίνεται με μοριακή μέθοδο, αλλά για την αντιμετώπιση της επιδημίας θα πρέπει να αυξηθούν οι διαγνωστικές δυνατότητες σε όλες τις χώρες με τη χρήση απλούστερων μεθόδων.

Πρόληψη

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης και η μέθοδος της καραντίνας που εφαρμόσθηκε εκτεταμένα στην Κίνα οδήγησε σε περιορισμό των κρουσμάτων.

Η γενίκευση όμως της μεθόδου αμφισβητείται. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η εξάπλωση της λοίμωξης στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess όταν τέθηκε σε καραντίνα. Επιπλέον, από τη στιγμή που η λοίμωξη μεταδίδεται σε μια χώρα σε άτομα χωρίς ιστορικό ταξιδιών ή επαφής με γνωστά κρούσματα, μπορεί να ενδείκνυνται πρακτικές μείωσης της έκθεσης όπως η απομόνωση των ασθενών. Ή το κλείσιμο των σχολείων και ο περιορισμός των μη αναγκαίων μετακινήσεων.

Σημαντικό θέμα όμως είναι και η προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που αναλαμβάνει τη φροντίδα των ασθενών. Τα ποσοστά λοιμώξεων και η αναμετάδοση της λοίμωξης σε εργαζομένους στο χώρο της υγείας είναι μεγάλη. Το προσωπικό θα πρέπει να φορά συγκεκριμένο εξοπλισμό και να είναι εκπαιδευμένο στο σωστό χειρισμό του.

Κορωνοϊός και Θεραπεία

Προς το παρόν, η θεραπεία της νόσου είναι υποστηρικτική. Διάφορα αντιϊικά φάρμακα όπως η ρεμντεσιβίρη, ο συνδυασμός λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, η χλωροκίνη και πρόσφατα η φαβιλαβίρη έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς όμως αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Περισσότερες από 100 κλινικές μελέτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Δοκιμάζουν τόσο παλαιότερα όσο και νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Επιπλέον 11 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη και μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η φάσης 1 μελέτη για ένα από αυτά. Η ανοσοσφαιρίνη από άτομα που έχουν θεραπευθεί είναι επίσης μια υποψήφια θεραπεία, ιδίως για πρώιμη παρέμβαση. Με βάση μελέτη από την Κίνα, ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων ως τη νοσηλεία κυμαίνεται από 9 – 12 ημέρες. Διάστημα όπου η εφαρμογή θεραπευτικών πρακτικών μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ