Δημόσια ΥγείαΚικίλιας: Πάνω από 90% με το AstraZeneca κάνουν κανονικά τη 2η δόση

Κικίλιας: Πάνω από 90% με το AstraZeneca κάνουν κανονικά τη 2η δόση

- Advertisement -

«Πάνω από το 90% των συμπολιτών μας που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, κάνει κανονικά τη δεύτερη δόση», τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Πάνω από το 90% των συμπολιτών μας που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, κάνει κανονικά τη δεύτερη δόση», τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι «20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει αυτή την απόφαση και δυο μέρες μετά από εμάς την πήρε και η Αυστραλία. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους περιοδεύοντες στα κανάλια, με την ταμπέλα του επιστήμονα ή μη, οι Επιτροπές του Υπουργείου Υγείας πάνω από όλα προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή».

«Πάνω από το 90% των συμπολιτών μας που είχαν προγραμματίσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, έχουν πάει να το κάνουν, ίδιο ακριβώς με το ποσοστό της Pfizer.

Άρα λοιπόν, οι συμπολίτες μας που επέλεξαν να κάνουν την πρώτη δόση της AstraZeneca έπραξαν πολύ σωστά και έσωσαν τις ζωές τους, προστάτευσαν τις οικογένειές τους και κάνουν και τη δεύτερη δόση», ανέφερε.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κάνει πολύ καλά τη δουλειά της

Όσον αφορά την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τόνισε ότι απαρτίζεται από κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες. «Είναι μάλιστα μία Επιτροπή την οποία δεν διόρισα εγώ. Δεν πιστεύω στην κομματικοποίηση της Υγείας, ούτε στην πικρή, μικρή, μεμψίμοιρη κομματική αντιπαράθεση.

Βρήκα μία Επιτροπή που είχε διορίσει ο κύριος Ξανθός. Και είχε το πολιτικό θράσος ο κ. Τσίπρας, να βγει στη Βουλή και να κατηγορήσει την Κυβέρνηση για προβληματικές πολιτικές», συμπλήρωσε.

«Η Επιτροπή κάνει πολύ καλά τη δουλειά της εδώ και πολλούς μήνες. Έχει φροντίσει σε δύσκολες εποχές, που δεν είχαμε αρκετά εμβόλια, να φτιάξει την προτεραιοποίηση των συμπολιτών μας που εμβολιάστηκαν, πρώτα των μεγάλων σε ηλικία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ξεπεράσαμε τα 3 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας

«Ξεπεράσαμε τα 7.250.000 εμβολιασμούς και τους 3.050.000 πλήρως εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών είναι πλέον εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 70%-75%», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «Εμβολιάστηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ευπαθείς ομάδες, οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη και τους στηρίξαμε χωρίς κανένα πρόβλημα».

Οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων επαγγελματιών θα δρομολογηθούν μέσα στο καλοκαίρι

Η Επιτροπή Βιοηθικής, σημείωσε ο υπουργός κ. Κικίλιας, θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση για καίρια επαγγέλματα σε χώρους που πρέπει να προασπιστεί η Δημόσια Υγεία, κυρίως για τους επαγγελματίες υγείας, δηλαδή για το αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή όχι, σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας, σε νοσοκομειακές μονάδες όπου βρίσκονται ανοσοκατεσταλμένοι συμπολίτες μας, σε δομές όπου διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία,

«Και αν πρέπει να είναι υποχρεωτικός, ποια είναι αυτά τα βήματα με τα οποία εξασφαλίζεις ότι αυτό είναι συνταγματικό, ότι κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων και το δικαίωμα στην εργασία και πώς αυτό έρχεται να συμβαδίσει και με την ελληνική κοινωνία», είπε.

«Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν. Βλέπετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε μία απόφαση εν θερμώ. Αντιθέτως, είπε, θα ακούσουμε την εισήγηση της Επιτροπής και θα δρομολογήσουμε μέσα στο καλοκαίρι αυτές τις πολιτικές αποφάσεις, που θα νομοθετηθούν κιόλας, έτσι ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι το οποίο προστατεύει τους συμπολίτες μας», ανέφερε.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν

Σχετικά με τους ήδη εμβολιασμένους, υπογράμμισε ότι «Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ευεργετήματα, γιατί απορρίπτω τη λέξη ‘προνόμια’, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν προνόμια, οι άνθρωποι εμβολιάζονται και αυτοί που εμβολιάζονται επιστημονικά τεκμαίρεται ότι μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες τις οποίες έκαναν στον παρελθόν».

Για αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και για τον οποιοδήποτε λόγο αισθάνονται ότι αυτό είναι προσωπικό τους δικαίωμα, δήλωσε ότι είναι κατανοητό, ωστόσο, όπως είπε, «πρέπει να προασπίσουμε την υγεία των πολλών, όλων, και αυτών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε με πειθώ και με διάφορους τρόπους, να εξηγήσουμε πόσο ευεργετικός είναι ο εμβολιασμός και πώς πρέπει να προστατευτούμε όλοι».

Δεν πρέπει να πάει στράφι η προσπάθεια που έκανε η κοινωνία, οδηγούμαστε με προσεκτικά βήματα σε μια κανονικότητα

Ο κ. Κικίλιας είπε πως καταλαβαίνει ότι άλλαξε η ζωή μας και οι συνήθειες μας αυτούς τους 15 μήνες, ότι τα παιδιά μας πιέστηκαν ψυχολογικά, έμειναν μέσα στο σπίτι, ότι στερηθήκαμε τις ελευθερίες μας, ότι πιεστήκαμε πολύ και χάσαμε ανθρώπους που αγαπάμε.

«Πρέπει να τους βοηθήσουμε, πρέπει να τους στηρίξουμε και να μπει σιγά-σιγά σε δεύτερο πλάνο το υγειονομικό κομμάτι, πάντα όμως με τους κανόνες Δημόσιας Υγείας, τους οποίους κάναμε γνωστούς στην ελληνική κοινωνία, τους εξηγήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε και μαζί με τους πολίτες καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Έρχεται μία θερινή τουριστική περίοδος. Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να βοηθήσουμε την εστίαση, το λιανεμπόριο», επεσήμανε.

«Θέλω να ξαναδώ το χαμόγελο στα πρόσωπα των συμπολιτών μας, τα παιδιά να μπορούν να παίζουν ελεύθερα. Ο δρόμος είναι ο εμβολιασμός, ένα επίτευγμα της Επιστήμης μέσα σε 12 ημερολογιακούς μήνες και πρέπει όσοι περισσότεροι μπορούμε να εμβολιαστούμε σύντομα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ