Δημόσια ΥγείαΚαύσωνας: Σχεδόν 61.000 Ευρωπαίοι πέθαναν το καλοκαίρι 2022

Καύσωνας: Σχεδόν 61.000 Ευρωπαίοι πέθαναν το καλοκαίρι 2022

- Advertisement -

Περίπου 61.000 θανάτους προκάλεσαν οι ακραίοι καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022, υπολογίζει μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Medicine, με τους ειδικούς να ζητούν μέτρα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών.

Περίπου 61.000 θανάτους προκάλεσαν οι ακραίοι καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022, υπολογίζει μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Medicine, με τους ειδικούς να ζητούν μέτρα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι ερευνητές του γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας (Isnerm) και του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal) προειδοποιούν ότι χωρίς μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας η Ευρώπη θα καταγράφει τουλάχιστον 68.000 θανάτους λόγω καύσωνα κάθε καλοκαίρι μέχρι το 2030 και περισσότερους από 94.000 μέχρι το 2040.

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη και χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, ξηρασία και δασικές πυρκαγιές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τη θερμοκρασία και τη θνησιμότητα κατά την περίοδο 2015-22 σε 823 περιοχές 35 ευρωπαϊκών χωρών με συνολικό πληθυσμό άνω των 543 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν επιδημιολογικά μοντέλα για να να εκτιμήσουν τους θανάτους από ζέστη σε κάθε περιοχή και ανά εβδομάδα. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι 61.672 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.

Έντονο κύμα καύσωνα

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η επίπτωση του πολύ έντονου κύματος καύσωνα από τις 18 έως 24 Ιουλίου σε χώρες όπως η Γαλλία, διάστημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη 11.637 άνθρωποι.

«Ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ υψηλός» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισάμ Ασεμπάκ, ερευνητής στο Inserm και μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Γνωρίζαμε τις συνέπειες του καύσωνα με βάση μια προηγούμενη μελέτη του 2003, όμως με αυτήν την ανάλυση βλέπουμε ότι απομένει πολλή δουλειά να γίνει για να προστατευθεί ο πληθυσμός» είπε.

Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι οι μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό τους.

«Η Μεσόγειος πλήττεται από ερημοποίηση, τα κύματα καύσωνα εντείνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ακριβώς λόγω αυτών των ξηρότερων συνθηκών», είπε ο Χοάν Μπαλέστερ, καθηγητής στο ISGlobal και έτερος συγγραφέας της μελέτης.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότεροι θάνατοι λόγω της ζέστης καταγράφηκαν στην Ιταλία (18.010), την Ισπανία (11.324) και τη Γερμανία (8.173).

Το καλοκαίρι του 2003, όταν η Ευρώπη βίωσε έναν από τους χειρότερους καύσωνες στην ιστορία της, υπολογίζεται ότι 70.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ακραίας ζέστης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ