Δημόσια ΥγείαΚαύσωνας: 8,5 εκ. Έλληνες σε θερμοκρασίες άνω των 41° σήμερα

Καύσωνας: 8,5 εκ. Έλληνες σε θερμοκρασίες άνω των 41° σήμερα

- Advertisement -

Η θερμοκρασία θα φτάσει σήμερα στις υψηλότερες τιμές μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι σήμερα Τετάρτη, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Το σκηνικό του καιρού αλλάζει από την Πέμπτη και έρχονται μπουρίνια.

Η θερμοκρασία θα φτάσει σήμερα στις υψηλότερες τιμές μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι σήμερα Τετάρτη, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, περίπου 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών, ενώ περίπου 120 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου. Αιτία των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από Δ/ΝΔ διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από Δ/ΒΔ διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ (τοπικά 7 μποφόρ) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «κόκκινο»

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και αναλύοντας τις γεωγραφικές ζώνες όπου περιμένουμε να συνδυαστούν οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου με τις πιο ξηρές και θερμές συνθήκες, οι περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας.

Ακραία θα είναι η επικινδυνότητα και σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Βόρειο Έβρο, Κορινθία, Ανατολική Αρκαδία, Κρήτη (κυρίως το δυτικό τμήμα της νήσου), και Ρόδο.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι δυτικοί άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Αλλαγή σκηνικού από την Πέμπτη

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από την Πέμπτη. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον κατά 8 βαθμούς και δε θα ξεπερνά τους 35 με 37.

Στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, τις ανατολικές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως περιοχές της Χαλκιδικής) και το βορειοανατολικό Αιγαίο προβλέπονται καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ