ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚατά μέσο όρο 5.500 ευρώ σε κάθε γιατρό αναδρομικά έως τέλος Δεκεμβρίου

Κατά μέσο όρο 5.500 ευρώ σε κάθε γιατρό αναδρομικά έως τέλος Δεκεμβρίου

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών στους νοσοκομειακούς γιατρούς, καθώς όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στόχος είναι να κατατεθούν πριν το τέλος της χρονιάς.

Ανδρέας Ξανθός – υπουργός Υγείας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των νοσοκομειακών γιατρών, εάν δεν υπάρξουν άλλες κρατήσεις, το αναλογούν ποσό ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 5.500 ευρώ για έκαστη περίπτωση. Συνολικά, για την περίπτωση των αναδρομικών προβλέπονται κεφάλαια 115 εκατομμυρίων ευρώ για τους εν ενεργεία γιατρούς και 25 εκατομμύρια για τους συνταξιούχους, δηλαδή 140 εκατομμύρια ευρώ καθαρά.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, που διήρκεσε αρκετές ώρες, οι γιατροί έθεσαν μια σειρά από καίρια ζητήματα, όπως η στελέχωση του ΕΣΥ και οι επικείμενες αποχωρήσεις επικουρικών γιατρών από το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά επιβεβαιώνεται ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα απολυθούν λόγω λήξης συμβάσεων 1.100 επικουρικοί γιατροί.

15 χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ

Πέραν των αναδρομικών, μιλώντας πρόσφατα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο ραδιοφωνικό σταθμό 247, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε πως «Είναι δύσκολη η επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων με μόνιμο και εποχικό προσωπικό. Για 5 – 6 χρόνια είχαν παγώσει οι προσλήψεις, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με σχέδιο για τα επόμενα 3 – 4 χρόνια. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι οι προσλήψεις είναι άσκοπες και ρουσφετολογικές. Συνήθως η αντιπολίτευση μιλά για υπερεπάρκεια γιατρών στο σύστημα και ελλείψεις στους υπόλοιπους τομείς. Από 1/1/19 έχουμε τον κανόνα 1 προς 1 μετά τις διαπραγματεύσεις, αφού αρχικά ήταν 1 προς 2».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε «προσπαθήσαμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε όρθιες τις δομές υγείας. Το σύστημα υγείας παρέμεινε όρθιο στα χρόνια της κρίσης και προσβάσιμο για όλους. Στη νέα περίοδο, τώρα που σταθεροποιήσαμε τα πράγματα, πρέπει να ξαναδούμε τον ανασχεδιασμό του χάρτη της χώρας. Που πρέπει να γίνουν αλλαγές και συνενώσεις. Στους νομούς με περισσότερα από ένα νοσοκομεία υπάρχει πολυδιάσπαση υπηρεσιών και υπάρχει σχέδιο για σύνδεση αυτών των δομών.

Χρειάζονται 15 χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ για να λειτουργήσει εύρυθμα σε βάθος πενταετίας. Στόχος να αυξάνεται ο προϋπολογισμός για την υγεία με τήρηση των στόχων».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ