Δημόσια Υγεία«Καμπανάκι» ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις προσωπικού στα νησιά

«Καμπανάκι» ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις προσωπικού στα νησιά

- Advertisement -

Τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές υγείας των νησιών φέρνει στο φως, έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στη νησιωτική χώρα.

Τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές υγείας των νησιών φέρνει στο φως, έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στη νησιωτική χώρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών και του ΕΚΑΒ παραμένει ιδιαιτέρως προβληματική και επισφαλής» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και επικεντρώνεται στα ενοίκια, που είναι απαγορευτικά για τους μισθούς των υγειονομικών.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία των νησιών

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, παρουσιάζει ενδεικτικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών.

Νοσοκομείο Νάξου

Δεν λειτουργεί το διαγνωστικό τμήμα και ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί 1 ακτινολόγος με μετακίνηση και θέλει να αποχωρήσει. Λειτουργεί το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα 15 ημέρες το μήνα. Τις υπόλοιπες είναι κλειστό. Υπηρετεί 1 Χειρουργός και 1 αναισθησιολόγος. Γίνονται μαστογραφίες και η διάγνωση γίνεται σε άλλο νοσοκομείο Έχουν μόνο 1 μόνιμο γυναικολόγο και 1 με μετακίνηση.

Νοσοκομείο Σαντορίνης

Είναι το μοναδικό στο ΕΣΥ που λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρεία. Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, κανένας μικροβιολόγος, 1 γενικός γιατρός, 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος με μετακίνηση, 1 παιδίατρος, κανένας νευρολόγος. Ένας υπήρχε και έφυγε.

Κέντρο Υγείας Τήνου

Δεν έχει παθολόγο. Υπηρετούν δύο γιατροί 1 παιδίατρος και 1 μικροβιολόγος. Παθολογικά περιστατικά τα βλέπει η παιδίατρος. Έρχεται με μετακίνηση 1 ορθοπεδικός, με μπλοκάκι. Για τα έκτακτα πληρώνεται από τους ασθενείς! Ασθενοφόρο έχει ένα στη βάρδια, όπως και στα άλλα νησιά.

Νοσοκομείο Σύρου

Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Στα επείγοντα δεν υπάρχει κανένας γιατρός από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις. Υπηρετεί μόνο ένας Γενικός Ιατρός. Στην παθολογική κλινική, από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις παθολόγων έχουν απομείνει 2 και 1 με παράταση. Καρδιολόγοι, από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί 1 και ακόμη 1 σε παράταση.

Συνεπικουρεί, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και 1 καρδιολόγος της ΜΑΦ. Αναισθησιολόγοι, από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν 2 και βοηθάει και η Διευθύντρια της ΜΑΦ. Υπολειτουργεί η ΜΑΦ. Δεν υπηρετεί κανένας ψυχίατρος και νευρολόγος. Νεφρολόγοι, από τις 3 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις υπηρετεί 1 και 1 σε σε παράταση

Κέντρο Υγείας Αμοργού

Έχει μόλις 1 καρδιολόγο και 4 νοσηλεύτριες.

Κέντρο Υγείας Ίου

Έχει γιατρούς αλλά δεν έχει νοσηλευτές και διασώστες. Υπηρετούν μόνο 2 νοσηλευτές και 3 διασώστες. Πολλές βάρδιες είναι ακάλυπτες από νοσηλευτικό και ασθενοφόρο.

Κέντρο Υγείας Μήλου

Έχει 4 γενικούς ιατρούς και 1 ορθοπεδικό. Δεν έχει παιδίατρο. Δεν έχει καρδιολόγο. Έχει μόνο 6 νοσηλευτές και δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Έχει 3 διασώστες και υπάρχουν πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κέντρο Υγείας Άνδρου

Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 γενικός γιατρός, 1 ακτινολόγος, 1 παθολόγος και μόνο 5 νοσηλευτριες. Δεν υπηρετεί μικροβιολόγος.

Νοσοκομείο Κέρκυρας

Έχει μόλις με 2 παθολόγους στην Παθολογική κλινική. Μεγάλο ζήτημα έχει ανακύψει τελευταία με το ογκολογικό τμήμα που λειτουργούσε και στο παλαιό νοσοκομείο πριν το έτος 2010. Απεβίωσε η μοναδική ογκολόγος και έμεινε το ογκολογικό τμήμα μόνο με μια παθολόγο που συνεπικουρεί. Μετακινείται ογκολόγος από άλλα νοσοκομεία. Όμως, υπάρχουν κενές ημέρες με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλει το σωματείο την απίστευτη ταλαιπωρία και τα έξοδα των ασθενών με καρκίνο να αναζητούν εκτός νησιού σε άλλα νοσοκομείσ της χώρας τη θεραπεία τους.

Νοσοκομείο Κυθήρων

Λειτουργεί χωρίς αναισθησιολόγο, χωρίς Μικροβιολόγο, .με 1 χειρουργό, 1 παιδιατρο, 1 καρδιολόγο.

Νοσοκομείο Κω

Προκηρύξεις γιατρών γίνονται, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, υπηρετεί 1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος, 1 ακτινολόγος.

Νοσοκομείο Λευκάδας

Έχει σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, μαιών και τεχνολόγων, καθώς και προβλήματα με γιατρούς στον χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν δύο χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι, 1 αναισθησιολόγος και 1 με μπλοκάκι. Γίνονται μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι. Εξυπηρετεί και τα περιστατικά του νοσοκομείου Πρέβεζας, λόγω σοβαρότατων ελλείψεων ιατρών που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Πρέβεζας.

Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς

Έχει σοβαρές ελλείψεις παθολόγων. Από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, υπηρετεί 1, ακόμη 1 με μπλοκάκι και 1 με μετακίνηση. Αναισθησιολόγοι, από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί μόνο 1. Στο Κέντρο ψυχικής υγείας, από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων κανένας.

Κέντρο Υγείας Σκιάθου

Έχει ξεμείνει με 2 ειδικευμένους γιατρούς που κάνουν εφημερείες και 2 αγροτικούς για 60.000 πληθυσμό το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει ασφάλεια στις εφημερίες. Όταν χρειασθεί διακομιδή ασθενούς συνοδεία γιατρού, στο κεντρο υγείας για πολλές ώρες δεν θα καλύπτεται από γιατρό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ