Δημόσια Υγεία«Καμπανάκι» ECDC για τριπλή «απειλή» κορωνοϊού -γρίπης -RSV

«Καμπανάκι» ECDC για τριπλή «απειλή» κορωνοϊού -γρίπης -RSV

- Advertisement -

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεως ασθενειών (ECDC) για τριπλή «αναζωπύρωση» της εποχικής γρίπης, του ιού RSV και του κορωνοϊού το φθινόπωρο και το χειμώνα στην Ευρώπη.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεως ασθενειών (ECDC) για τριπλή «αναζωπύρωση» της εποχικής γρίπης, του ιού RSV και του κορωνοϊού το φθινόπωρο και το χειμώνα στην Ευρώπη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ECDC αναφέρεται πως «τους επόμενους μήνες οι τρεις αυτοί ιοί αναμένουμε ότι θα σημειώσουν ταυτόχρονη έξαρση».

Υπ’ αυτό το πρίσμα, τονίζει πως είναι αναγκαία η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας και ο εμβολιασμός των ανθρώπων.

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου, σημειώθηκε αύξηση της μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Σε αυτές τις αυξήσεις πιθανώς συμβάλλουν παράγοντες όπως τα αυξημένα ταξίδια και οι μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και η μείωση της ανοσίας έναντι των λοιμώξεων μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλής κυκλοφορίας του ιού» εξηγεί.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή καθώς σε εννέα από τις 16 χώρες που καταγράφουν δεδομένα για τον κορωνοϊό ανά ηλικία, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 80 ετών και σε 12 χώρες σε άτομα άνω των 65 ετών.

Οι θάνατοι από τον COVID-19 σε απόλυτους αριθμούς παραμένουν χαμηλοί. Ωστόσο, τέσσερις χώρες έχουν καταγράψει μικρή αύξηση στους θανάτους στους άνω των 65 ετών.

Ανησυχία για τη νέα υποπαραλλαγή της COVID-19

Την ίδια στιγμή, ανησυχία εγείρει η συνεχής εκδήλωση υποπαραλλαγών, με πιο πρόσφατη μια νέα υποκατηγορία της Omicron, BA.2.86, η οποία εντοπίστηκε σποραδικά τον Αύγουστο.

Αν και μόνο λίγες περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως, η μετάδοση αυτής της παραλλαγής είναι ύποπτη σε πολλές χώρες, καθώς φαίνεται πως διαφοροποιείται σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες επαναμολύνσεις, σημειώνει η διευθύντρια του ECDC.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η μόλυνση με αυτές τις παραλλαγές μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές ασθένειες ή να κάνει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νόσησης σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων εάν μολυνθούν.

Αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης

Υπάρχει επίσης μια αύξηση στον αριθμό των ατόμων που πηγαίνουν στους γιατρούς τους με συμπτώματα γρίπης σε πολλές χώρες, με τα σημερινά επίπεδα να είναι συγκρίσιμα με εκείνα της ίδιας περιόδου πέρυσι.

Την περασμένη χειμερινή περίοδο, αν και ο κορωνοϊός κυκλοφόρησε με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, ο αντίκτυπός του ενισχύθηκε λόγω της έξαρσης της γρίπης και του RSV, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να υφίστανται μεγάλη πίεση.

Να δράσουμε τώρα για να ελαχιστοποιήσουμε την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας
«Παρά την αβεβαιότητα ως προς το πώς θα εξελιχθεί η χειμερινή περίοδος 2023-2024, πρέπει να δράσουμε τώρα για να ελαχιστοποιήσουμε την αναμενόμενη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας που προκαλείται από την ταυτόχρονη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών» σημειώνεται.

Είναι σημαντικό οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιάζονται κατά του COVID-19 και της γρίπης, με προτεραιότητα όσων κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, δηλαδή οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενα νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και των εγκύων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ