Δημόσια ΥγείαΗ χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και παχυσαρκία

Η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και παχυσαρκία

- Advertisement -

Στο Μεξικό, σχεδόν 4 στα 10 άτομα άνω των 15 ετών πάσχουν από παχυσαρκία. Είναι η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό από τις 38 χώρες που απαρτίζουν τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), έξι μονάδες πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες (42,8%).

Στο Μεξικό, σχεδόν 4 στα 10 άτομα άνω των 15 ετών πάσχουν από παχυσαρκία. Είναι η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό από τις 38 χώρες που απαρτίζουν τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), έξι μονάδες πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες (42,8%).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το ίδρυμα παρουσίασε μια σκληρή έκθεση που μελετά τις προοπτικές υγείας για το 2023. Δείχνει ότι οι Μεξικανοί υποφέρουν περισσότερο από τον διαβήτη, μια ασθένεια που πλήττει το 16,9% του πληθυσμού.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος υγείας του ΟΟΣΑ, Frederico Guanais, εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία στη μεξικανική υγειονομική περίθαλψη. «Το Μεξικό πρέπει να αναλάβει διατομεακή δράση για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Με τα επίπεδα του Μεξικού, η κρίση στο σύστημα υγείας θα επιδεινωθεί», προειδοποίησε ο εμπειρογνώμονας. Ο ίδιος ο ΟΟΣΑ έχει εξηγήσει ότι η ασθένεια αυτή επηρεάζει και τη μεξικανική οικονομία, μειώνοντας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά 5,3% λόγω των δαπανών υγείας που προέρχονται από την πάθηση.

Κατάταξη…

Η παχυσαρκία διαγιγνώσκεται με βάση ένα δείκτη μάζας σώματος -που προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους με το ύψος στο τετράγωνο- άνω του 30. Στο Μεξικό, το 36% των ανθρώπων βρίσκεται πάνω από αυτό το όριο. Αυτό αφήνει τη χώρα με ένα ποσοστό σαφώς υψηλότερο από εκείνο των άλλων λατινοαμερικανικών χωρών μελών του ΟΟΣΑ: της Κόστα Ρίκα (31,2%) και της Χιλής (26,4%). Στην Κολομβία δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δοθεί αριθμός ατόμων που πάσχουν από τη νόσο.

Μαζί με τη θνησιμότητα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου για τον οποίο η χώρα υπερβαίνει τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Οι Μεξικανοί, ωστόσο, βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο στα λίτρα αλκοόλ που καταναλώνονται ανά άτομο (5) και στον αριθμό των κατοίκων που καπνίζουν καθημερινά (8,6% του πληθυσμού).

Αυτό που ανησυχεί το οικονομικό ίδρυμα είναι ότι το Μεξικό ηγείται του καταλόγου των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ. Σχεδόν 2 στους 10 Μεξικανούς πάσχουν από αυτόν, πολύ πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μόνο το 10% του πληθυσμού πάσχει από την ασθένεια.

Αν και ο αριθμός των διαβητικών στο Μεξικό έχει αυξηθεί κατά σχεδόν τρεις μονάδες και ο αριθμός των παχύσαρκων είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον ΟΟΣΑ, το θετικό γεγονός είναι ότι το Μεξικό κατάφερε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του από 75,1 έτη σε 75,4 έτη.

Όσον αφορά την Ελλάδα το ποσοστό των πολιτών που πάσχουν από διαβήτη είναι 6,4%, ενώ όσον αφορά την παχυσαρκία το 16,4% των Ελλήνων πάσχει.

Δείτε τον πίνακα αναλυτικά:

pinaka

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ