Αξίζει να δειςΤο 38% των ασθενών με ηπατίτιδα C ζει σε χώρες μεσαίου εισοδήματος

Το 38% των ασθενών με ηπατίτιδα C ζει σε χώρες μεσαίου εισοδήματος

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Συσπείρωση των δυνάμεων προκειμένου να αρθούν οι φραγμοί των τιμών για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τις χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, στις οποίες ζει το 38% του συνόλου των ατόμων με χρόνια ηπατίτιδα C.
Στην «Έκθεση προόδου σχετικά με την πρόσβαση στη θεραπεία της ηπατίτιδας C» (ακριβής τίτλος: Progress report on access to hepatitis C treatment), η οποία αποτελεί ανανέωση της πρώτης έκδοσης του 2016 επισημαίνεται ότι ο ετήσιος αριθμός ατόμων που έλαβαν αντιικά άμεσης δράσης (DAAs) για την ίαση της ηπατίτιδας C παγκοσμίως, έχει αυξηθεί από 1 εκατομμύριο το 2015 σε 1,5 το 2016. Έτσι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που είχε πρόσβαση σε DAAs υπολογίζεται στα 3 εκατ.
Εξετάζοντας την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι χώρες ως προς την διεύρυνση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές θεραπείες με αντιικά άμεσης δράσης – DAAs, διαπιστώνει ότι η πρόσβαση στην θεραπεία της ηπατίτιδας C αυξάνεται, σε κάποιες χώρες σε γρήγορους ρυθμούς – αλλά αυτή η αύξηση αφορά κυρίως χώρες με υψηλό φορτίο.
Στην έκθεση αποτυπώνεται η πρόοδος που σημειώθηκε σε 23 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Παρέχει επίσης πληροφορίες από παρασκευαστές πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων και από πολλούς οργανισμούς-εταίρους που εργάζονται στον τομέα της ιογενούς ηπατίτιδας.
Όπως επισημαίνει στην πολυσέλιδη μελέτη του ο ΠΟΥ, για την επιτάχυνση της προόδου, χρειάζεται πολιτική βούληση και δέσμευση περισσότερων χωρών στην εξάλειψη της ηπατίτιδας C. Σημαντικός αριθμός χωρών χρειάζεται να αδράξει την ευκαιρία παραγωγής οικονομικά προσιτών γενόσημων DAAs, που θα καταστούν διαθέσιμα μέσω εθελοντικής αδειοδότησης ή τοπικής παραγωγής.
Ταυτόχρονα, πρέπει να κλιμακωθεί ταχύτατα η πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς η πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα C παραμένουν αδιάγνωστοι.
Η έκθεση αποτυπώνει τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες και περιγράφει τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με 5 βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την πρόσβαση σε DAAs: οικονομική προσιτότητα, διασφάλιση ποιότητας, έγκριση κανονιστικών ρυθμίσεων, κρατική δέσμευση και χρηματοδότηση.
Το Progress report on access to hepatitis C treatment αποτελεί σημαντική ενημέρωση για όλους τους αρμόδιους φορείς και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για να τονιστούν βασικοί άξονες για μελλοντικές δράσεις. Η σημασία αύξησης της πρόσβασης είναι αδιαμφισβήτητη, ώστε όλοι οι άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C να μπορούν να λάβουν θεραπείες που σώζουν τη ζωές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ