Δημόσια ΥγείαΓρίπη των πτηνών: Μπορεί να σκοτώσει έναν στους 20 ανθρώπους

Γρίπη των πτηνών: Μπορεί να σκοτώσει έναν στους 20 ανθρώπους

- Advertisement -

Έως έναν στους 20 ανθρώπους θα μπορούσε να σκοτώσει η γρίπη των πτηνών που μολύνει, σύμφωνα με επιστημονικά μοντέλα στη Βρετανία που εξετάζουν το χειρότερο σενάριο της εξέλιξης της ασθένειας.

Έως έναν στους 20 ανθρώπους θα μπορούσε να σκοτώσει η γρίπη των πτηνών που μολύνει, σύμφωνα με επιστημονικά μοντέλα στη Βρετανία που εξετάζουν το χειρότερο σενάριο της εξέλιξης της ασθένειας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο ιός έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται μεταξύ των θηλαστικών, ωθώντας τους αξιωματούχους υγείας να καταρτίσουν μοντέλα τύπου Covid-19 για να εξετάσουν πώς θα μπορούσε να ξεσπάσει μια επιδημία και στους ανθρώπους.

Μεταξύ εκείνων που εργάζονται στα μοντέλα είναι ο καθηγητής Neil Ferguson, ένας επιδημιολόγος του οποίου οι ανατριχιαστικές προβλέψεις για την επιδημία του κορωνοϊού οδήγησαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει το πρώτο lockdown. Ήταν μέλος μιας ομάδας που εξέτασε τα σενάρια.

Οι Βρετανοί επιστήμονες εξετάζουν τα σενάρια

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας (UKHSA) είπε ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν ενδεικτικά σενάρια για «σκοπούς σχεδιασμού» και δεν αποτελούν προβλέψεις για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, λοιπόν, οι αξιωματούχοι υπέδειξαν ότι ο ιός θα μπορούσε να σκοτώσει έως και το 5% των ανθρώπων που μολύνονται, ποσοστό ανάλογο με το ξέσπασμα του ιού SARS το 2002.

Αυτό το ποσοστό, ωστόσο, είναι πολύ χαμηλότερο από τις τρέχουσες εκτιμήσεις. Η γρίπη των πτηνών έχει πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας περίπου 50% στους ανθρώπους.

Το ίδιο μοντέλο, που μοιράστηκε σήμερα το UKHSA είχε ποσοστό νοσηλείας 10%. Βασιζόμενοι στα τελευταία στοιχεία, πάντως, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι προς το παρόν ο ιός δεν εξαπλώνεται εύκολα στους ανθρώπους.

Δήλωσαν, μάλιστα, ότι τα μοντέλα είναι «χρήσιμα για την εξερεύνηση της πολύ πρώιμης περιόδου κυκλοφορίας» ενός νέου ιού γρίπης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι τη στιγμή που θα ανιχνευθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, θα επιβληθούν περιορισμοί και θα υπάρξουν διαθέσιμες θεραπείες.

Ωστόσο, δεν δόθηκαν στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι θα μολυνθούν ή θα νοσηλευθούν σύμφωνα με αυτά τα μοντέλα.

Τα εργαλεία της Covid-19 στη διάθεση των ειδικών

Όλα τα σενάρια υποτίθεται ότι έχουν ποσοστό R -μέτρο της ικανότητας εξάπλωσης ενός ιού- μεταξύ 1,2 και 2. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 10 μολυσμένα άτομα θα μεταδίδουν τον ιό σε 12 έως 20 άλλους και ότι το ξέσπασμα θα διπλασιάζεται κάθε τρεις έως 11 ημέρες.

Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι το 1% των μολυσμένων ατόμων θα νοσηλευόταν και το 0,25% αυτών θα πέθαινε -στοιχεία παρόμοια με το πόσο θανατηφόρος ήταν ο κορωνοϊός στη Βρετανία το φθινόπωρο του 2021. Άλλο σενάριο σημείωσε ποσοστό θνησιμότητας 2,5%.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι ο κίνδυνος θα διαφέρει μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, όπως και με την Covid-19. Σύμφωνα με τα μοντέλα που μοιράστηκε ο UKHSA, έως και το ένα πέμπτο των ατόμων άνω των 65 ετών μολύνθηκαν μπορεί να πεθάνουν.

Εξέτασαν επίσης πόσο χρόνο θα χρειαζόταν οι αξιωματούχοι υγείας για να εντοπίσουν ότι η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Στο χειρότερο σενάριο, θα υπήρχαν 9.254 κρούσματα πριν εντοπιστεί ο ιός. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν οι εισαγωγές στη ΜΕΘ ελέγχονταν για τον ιό, το R ήταν 2 και ο νοσηλευόταν το 5% αυτών που μολύνονταν από τον ιό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ