Δημόσια ΥγείαΓρίπη: Αυξάνονται τα κρούσματα - Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα

Γρίπη: Αυξάνονται τα κρούσματα – Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα

- Advertisement -

Σε έξαρση βρίσκεται στη χώρα μας ο ιός της εποχικής γρίπης, ενώ την ίδια στιγμή σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά και αντιιικά φάρμακα από τα φαρμακεία. Την προηγούμενη εβδομάδα (28 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου) καταγράφηκαν 23 νέα κρούσματα, ενώ αυξήθηκαν κατά 41,5% και οι επισκέψεις σε γιατρό για τη σχετική εξέταση.

Σε έξαρση βρίσκεται στη χώρα μας ο ιός της εποχικής γρίπης, ενώ την ίδια στιγμή σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά και αντιιικά φάρμακα από τα φαρμακεία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ για την εποχική γρίπη, κατά την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν συνολικά για ιούς γρίπης 61 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 11 από νοσοκομεία και 50 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel).

Τα 23 (37,7%) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Από την εβδομάδα 3-9 Οκτωβρίου (όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές) έως και την προηγούμενη, έχουν ελεγχθεί συνολικά 420 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 64 από νοσοκομεία και 356 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα 43 (10,2%) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α, με τα 41 (95,3%) από αυτά να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (4,7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, στην Ελλάδα καταγράφηκαν πέντε σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ σε ασθενείς με ηλικία 8 έως 82 ετών και διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Όλα τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Εξ’ αυτών υποτυποποιήθηκαν τα τέσσερα και από αυτά 3 (75%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 1 (25%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Τα 3 (60%) από τα 5 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, ένα εκ των οποίων, ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε.

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα

Σοβαρές ελλείψεις σε παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά και αντιιικά φάρμακα παρατηρούνται στα φαρμακεία. Την ίδια στιγμή, οι γονείς ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακα για τα παιδιά τους, τα οποία κατά εκατοντάδες υποφέρουν το τελευταίο διάστημα από πυρετό, βήχα, κακουχία εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης, της Covid-19, αλλά και των άλλων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων. Μια κατάσταση που αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

Η έλλειψη στα αντιπυρετικά σιρόπια, μάλιστα, χαρακτηρίζεται «πρωτοφανής» από τους φαρμακοποιούς, ενώ όπως λένε οι ίδιοι, δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις συνταγές για αντιβιοτικά. Ταυτόχρονα έχουν εξαφανιστεί και τα παιδιατρικά αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη (περιέχουν μικρότερη συγκέντρωση δραστικής ουσίας), με αποτέλεσμα στα νοσοκομεία -τα οποία «βουλιάζουν» αυτήν την περίοδο από άρρωστα παιδιά- οι παιδίατροι να αναγκάζονται να δίνουν στους μικρούς ασθενείς αραιωμένα τα φάρμακα των ενηλίκων. Μια πρακτική που δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια, όμως, εξωνοσοκομειακά.

Υπουργείο Υγείας: Αναμένουμε νέες παραλαβές αντιιικών

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, προσπαθεί κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες να επιλύσει το πρόβλημα. Όπως λέει ο σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για τα θέματα των φαρμάκων, Μπάμπης Καραθάνος, το θέμα είναι γνωστό και θα αντιμετωπιστεί άμεσα: «Γνωρίζουμε το θέμα και αναμένεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι έχουμε παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από παιδιατρικά αντιικά για τη γρίπη και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πληρότητα στα ράφια των φαρμακείων», όπως αναφέρει.

Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να μην πηγαίνουν με την παραμικρή αφορμή το παιδί τους στο νοσοκομείο, παρά μόνο εάν ο πυρετός επιμένει για περισσότερες από τρεις ημέρες, ή το παιδί παρουσιάσει δύσπνοια.

Καταγγελίες

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον τέσσερις πολυεθνικές, αλλά και ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αναμένεται να βρεθούν στο μικροσκόπιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά τη νέα καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) για τις μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που διαθέτουν στην ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΣΦ πριν από τρεις εβδομάδες είχε αποστείλει στο Υπουργείο Υγείας αναφορά σύμφωνα με την οποία 5 πολυεθνικές εταιρείες φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην Ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού. Ο υπουργός, κ. Θάνος Πλεύρης είχε δώσει άμεσα εντολή στον αρμόδιο φορέα, ΕΟΦ να διερευνηθεί η καταγγελία και σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες.

Με τη σημερινή αναφορά, κατά πληροφορίες, καταγγέλλονται για την ίδια πρακτική θυγατρικές αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιριών καθώς και ελληνική εταιρία. Ανάμεσα στα σκευάσματα τα οποία διακινούν αλλά με μείωση των ποσοτήτων τους τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν φάρμακα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αναντικατάστατα ψυχιατρικά φάρμακα, καθώς και σκευάσματα δερματολογικά, για παθήσεις του πεπτικού και του κυκλοφορικού.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών ζητούν επίσης από τον Υπουργό Υγείας να τους ενημερώσει για την έκβαση της έρευνας του ΕΟΦ επί της προηγούμενης καταγγελίας τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ