Δημόσια ΥγείαΓιαμαρέλλου: Μυκόπλασμα πνευμονίας -Ανησυχία για τα κρούσματα

Γιαμαρέλλου: Μυκόπλασμα πνευμονίας -Ανησυχία για τα κρούσματα

- Advertisement -

Τους παράγοντες εμφάνισης αυξημένων περιστατικών μυκοπλασματικής πνευμονίας εξηγεί η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου.

Τους παράγοντες εμφάνισης αυξημένων περιστατικών μυκοπλασματικής πνευμονίας εξηγεί η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται η έξαρση πνευμονίας στον παιδικό πληθυσμό της Κίνας και η αύξηση κρουσμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), που είναι γνωστό στους επιστήμονες καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), επιδημίες από μυκόπλασμα πνευμονίας εμφανίζονται κάθε ένα έως τρία χρόνια και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως αυτή η χρονιά να είναι χειρότερη από άλλες.

Η επανεμφάνισή του παρακολουθείται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αλλά και από τους παιδιάτρους στην Ελλάδα καθώς το μυκόπλασμα προσβάλλει παιδιά και εφήβους -σπάνια ενήλικες- ιδιαίτερα ηλικίες 3 έως 10 ετών. Προκαλεί ήπια νόσηση του αναπνευστικού και, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να κάνει «μια κοινή πνευμονία, σχετικά καλοήθη, που αντιμετωπίζεται εύκολα με κοινά αντιβιοτικά», αναφέρει η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών – λοιμωξιολόγος, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ανοχύρωτοι οργανισμοί μετά την πανδημία

Η καθηγήτρια εξηγεί τους παράγοντες εμφάνισης αυξημένων περιστατικών μυκοπλασματικής πνευμονίας.

«Τα τρία τελευταία χρόνια φορούσαμε όλοι μάσκες για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό και ειδικά τα παιδιά με εξαιρετική συνέπεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουμε γρίπη, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό-RSV, ρινοϊούς, αδενοϊούς, δηλαδή όλους τους ιούς που κάνουν το κρυολόγημα με συμπτώματα βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, πυρετό». Οπως εξηγεί η κ. Γιαμαρέλλου, «όταν βγάλαμε τις μάσκες αρχίσαμε να έχουμε, ειδικά στα παιδιά, πάρα πολλές λοιμώξεις από ιούς και υπάρχει το ενδεχόμενο και πνευμονίας, αλλά όλα αυτά τα συμπτώματα είναι καλοήθη». Οπως σημειώνει, μάλιστα, κάθε χειμώνα κυκλοφορούν ιώσεις και, λίγο ως πολύ, ο ένας κολλάει τον άλλον, οπότε ο πληθυσμός αποκτά αντισώματα και τα συμπτώματα των λοιμώξεων είναι ήπια.

Σχετικά με την αύξηση κρουσμάτων πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αναφέρει ότι οι Κινέζοι, οι οποίοι ήταν αυστηροί με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, σταμάτησαν τη χρήση μάσκας πρόσφατα, με αποτέλεσμα «να βρουν ευάλωτους οργανισμούς. Βρήκαν ένα ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που δεν είχε αντισώματα για τίποτα από αυτούς τους ιούς».

Αυτό που έχει ανησυχήσει είναι η έξαρση των κρουσμάτων, αναφέρει, προσθέτοντας πως ίσως η πληροφόρηση να μην είναι επαρκής, δηλαδή για τις πνευμονίες των παιδιών στην Κίνα να ευθύνονται και οι άλλοι ιοί εκτός από το μυκόπλασμα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα έφερε στο προσκήνιο το μυκόπλασμα πνευμονίας, το οποίο οι γιατροί γνωρίζουν πάρα πολλά χρόνια. Είναι μεταξύ μικροβίων και ιών και αντιμετωπίζεται με πρώτης γραμμής αντιβιοτικά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται με βήχα, πονόλαιμο και πυρετό και η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί και σε πνευμονία, όχι όμως με βαριά κλινική εικόνα, διευκρινίζει η καθηγήτρια. Γι’ αυτό, εξηγεί, οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται αλλά να βρίσκονται σε επαφή με τον παιδίατρο.

«Δεν μας ανησυχεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλωστε πολλά παιδιά έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο RSV του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, ενός ιού που μπορεί να κάνει και πνευμονίες και βρογχιολίτιδες και αλλεργίες, οπότε είμαστε σε καλή φάση αυτή τη στιγμή».

Τα μυκοπλάσματα στην Ελλάδα ήταν ελάχιστα, αλλά, ακόμη και αν παρουσιαστούν αυξημένα κρούσματα, τα μυκοπλάσματα δεν έχουν αντοχή στα αντιβιοτικά, υπογραμμίζει η κ. Γιαμαρέλλου.

Εκτιμά, μάλιστα, ότι δεν θα έχουμε έξαρση, αλλά, όπως αναφέρει, όλα εξαρτώνται από τον καιρό. Επειδή μεταδίδεται με τον βήχα, ένα παιδάκι που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε όλη τη σχολική τάξη, όμως και πάλι δεν ανησυχούμε αφού έχουμε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση».

Για να ισορροπήσει η κατάσταση μπορεί να χρειαστεί και ένας χρόνος, μερικοί λένε και δύο χρόνια, τονίζει η κ. Γιαμαρέλλου και επαναλαμβάνει τη σύσταση για εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, του πνευμονιόκοκκου, οπότε, όπως λέει, η κατάσταση θα αρχίσει σιγά-σιγά να ισορροπεί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ