ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΓεωργιάδης: Πόσο θα πληρώνουμε στα απογευματινά χειρουργεία

Γεωργιάδης: Πόσο θα πληρώνουμε στα απογευματινά χειρουργεία

- Advertisement -

Ο πολίτης θα πληρώνει στα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων το 30% της συνολικής δαπάνης της επέμβασης, ενώ το 70% θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο πολίτης θα πληρώνει στα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων το 30% της συνολικής δαπάνης της επέμβασης, ενώ το 70% θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Απογευματινά ιατρεία με πληρωμή υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια. Όταν έμπαιναν τα απογευματινά ιατρεία γινόταν η ίδια φασαρία, μας έλεγαν «ιδιωτικοποιείτε το ΕΣΥ, θα πληρώνει ο κόσμος, τι είναι αυτά τα πράγματα». Μπήκαν τα απογευματινά ιατρεία, λειτουργούν 25 χρόνια, άνοιξε καμία μύτη; Κατέρρευσε το ΕΣΥ; Ιδιωτικοποιήθηκε;», είπε μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

«Τις επόμενες μέρες, που οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών θα υπογράψουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν κάποιος ασφαλισμένος θέλει να πάει στο απογευματινό χειρουργείο θα πληρώνει, αυτή είναι η λογική του απογευματινού χειρουργείου. Σήμερα τα χειρουργεία του ΕΣΥ δουλεύουν μέχρι τις 15:00, εκτός αν έχουν κάποιο έκτακτο περιστατικό. Αυτό που ισχύει σήμερα θα ισχύει εις το ακέραιο. Όμως, θα υπάρχει και η δυνατότητα εάν θέλει μία κλινική να μπορεί να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή μετά τις 15:00, όπου σε αυτά τα απογευματινά χειρουργεία πια θα μπορεί κάποιος να πάει επί πληρωμή», εξήγησε.

Τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

«Για να μπορεί μία κλινική να έχει το δικαίωμα να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει στο ακέραιο την παραγωγή χειρουργείων που κάνει το πρωί, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Δηλαδή αν έχει έστω ένα λιγότερο χειρουργείο, θα το καταγράφουμε ηλεκτρονικά γιατί πλέον έχουμε ηλεκτρονική Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Άρα, εγώ που περιμένω να χειρουργηθώ παραδείγματος χάρη για τη χολή μου και έχω το νούμερο 30 αλλά δεν έχω χρήματα να πληρώσω ούτε στο απογευματινό χειρουργείο, ούτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Αν από τη λίστα που είναι μπροστά μου, των 30 χειρουργείων, οι 10 πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, εγώ από εκεί που έχω το νούμερο 30, θα έχω το νούμερο 20. Και θα πάω αντί για δύο μήνες, σε έναν μήνα. Άρα, εγώ που δεν έχω καθόλου χρήματα, ωφελούμαι από το γεγονός ότι μειώνεται η λίστα καθώς θα χειρουργηθώ γρηγορότερα. Ο ενδιάμεσος που έχει χρήματα να πληρώσει το απογευματινό χειρουργείο ωφελείται γιατί πληρώνει κάτι λιγότερο από το ιδιωτικό νοσοκομείο ώστε να μπορεί να πάει να χειρουργηθεί γρηγορότερα».

Το κόστος των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία

«Η χρέωση θα προβλέπεται μέσα στην Υπουργική Απόφαση. Τα νοσοκομεία έχουν τιμολογημένες τις ιατρικές τους πράξεις. Μέχρι τώρα είναι το λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ, από τις αρχές Μαρτίου γίνεται πιο επικαιροποιημένο με το σύστημα των DRGs. Έχουμε δηλαδή για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο».

Αναφερόμενος στην επικείμενη κακοκαιρία, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το ΕΣΥ, έχει προετοιμαστεί για να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι δομές στις περιοχές που φαίνεται πως θα έχουν τη μεγαλύτερη πίεση από την κακοκαιρία. Η περιοχή που φαίνεται ότι θα πληγεί περισσότερο, είναι ως συνήθως η Εύβοια. Η Εύβοια θα έχει τη μεγαλύτερη πίεση. Δευτερευόντως, η Στερεά Ελλάδα και σε ορισμένες περιοχές η Αττική και η Κρήτη».

Για το θέμα των συμβάσεων των καθαριστριών στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας είπε:

«Έχει γίνει μεγάλη φασαρία. Για να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό. Η Διοίκηση του Αγίου Σάββα έκανε διαγωνισμό για να πάρει εργολάβο για τις καθαρίστριες. Έγινε προσφυγή από το Σωματείο, έχασαν την προσφυγή στο δικαστήριο. Έγινε προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έχασαν την προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πήρε έγκριση από την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων, έγινε κι εκεί προσφυγή και κέρδισε ο εργολάβος. Με τρεις δικαστικές αποφάσεις στα χέρια του από την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Δικαστήριο το νοσοκομείο εφαρμόζει την απόφασή του. Όλα αυτά που λένε για το κόστος, ελέγχθηκαν από τρία διαφορετικά δικαστήρια και τρία διαφορετικά δικαστήρια είπαν ότι ο εργολάβος είναι φτηνότερος».

«Η συμφωνία στη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, όχι μόνο στον Άγιο Σάββα αλλά σε κάθε νοσοκομείο, είναι ότι ο εργολάβος υποχρεούται να προσλάβει πρώτα τις καθαρίστριες που λήγει η σύμβασή τους. Όποια καθαρίστρια θέλει να συνεχίσει να εργάζεται στο ίδιο νοσοκομείο μέσω του εργολάβου, θα συνεχίσει να εργάζεται μέσω του εργολάβου. Αυτές έχουν προτεραιότητα. Και αυτό έχει προβλεφθεί. Δεν έχει προβλεφθεί να μείνει κάποια καθαρίστρια χωρίς δουλειά. Το ξεκαθαρίζω. Τώρα αν κάποιος δεν θέλει να δουλέψει με εργολάβο αυτό είναι δικό του θέμα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ