Δημόσια ΥγείαΦτάνουμε στο τέλος της πανδημίας ή στην αρχή μιας άλλης;

Φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας ή στην αρχή μιας άλλης;

- Advertisement -

Την ώρα που ο πιο επίφοβος απόγονος της μετάλλαξης Ομικρον, η Kraken, φθάνει εξασθενημένη στην Ευρώπη, πολλοί επιστήμονες φαίνεται να ανησυχούν για το τι μπορεί να έρθει μετά και όχι κατ΄ανάγκη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Την ώρα που ο πιο επίφοβος απόγονος της μετάλλαξης Ομικρον, η Kraken, φθάνει εξασθενημένη στην Ευρώπη, πολλοί επιστήμονες φαίνεται να ανησυχούν για το τι μπορεί να έρθει μετά και όχι κατ΄ανάγκη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την Kraken αναλύονται σε μια προσπάθεια να φωτιστεί το εύρος μολυσματικότητας του γονιδιώματός της, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναδύθηκε και πολύ περισσότερο η ευκολία εξάπλωσής της.

Ομως τον τελευταίο καιρό, και ενώ είναι βέβαιο ότι τα κρούσματα της περιβόητης μετάλλαξης είναι πολύ περισσότερα από έξι στην Ελλάδα, η Kraken δείχνει λιγότερο ορεξάτη σε ευρωπαϊκό έδαφος απ΄ότι στην επικράτεια των ΗΠΑ, και σίγουρα ο λόγος δεν είναι η κούραση από τον διάπλου του Ατλαντικού.

H διάψευση

Ολα δείχνουν κατά πολλούς ειδικούς, πως τόσο το -πιθανό – πέρασμα του ιού σε ενδημική φάση, όσο και η έξαρση των εποχικών ιώσεων, σε συνδυασμό με τον ήπιο ευρωπαϊκό χειμώνα, επιτρέπουν μεν στην Kraken να εξαπλωθεί όχι όμως και με τα αποτελέσματα που αρχικά πολλοί φοβούνταν.

Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει η Kraken να είναι η καταγωγική αφετηρία μίας νέας μετάλλαξης που θα αναθερμάνει τον ενδιαφέρον του κόσμου για τα νέας γενιάς εμβόλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ανδρέα Αμον, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ECDC, σημείωσε πως προς το παρόν η Kraken, κινείται σε χαμηλά επίπεδα εντός της ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, είπε, είναι πιθανό να επικρατήσει τους επόμενους μήνες.

Ελεγχόμενη κατάσταση

Αλλά και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ, Δημήτρη Παρασκευή, όσο οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις (γρίπη και RSV) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, το πιθανότερο είναι να «συγκρατηθούν» οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό.

«Προς το παρόν βρισκόμαστε σε στάδιο κορύφωσης των λοιπών αναπνευστικών ιών. Αυτό που αναμένουμε εφεξής είναι τα πρώτα σημάδια υποχώρησης. Εως ότου όμως μειωθεί σημαντικά η κυκλοφορία τους, θα μεσολαβήσουν τέσσερις έως επτά εβδομάδες».

Συνεπώς και σύμφωνα με τον καθηγητή, το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί εάν στο μεταξύ η σταδιακή υποχώρηση της γρίπης θα αφήσει χώρο για να σηκωθεί ένα νέο κύμα COVID-19.

Πιο μεταδοτική

Πολλοί επιστήμονες, μεταξύ τους κάποιοι που εργάζονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εκτιμούν για την Kraken ότι είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.

Μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2022 και 11 Ιανουαρίου 2023 είχαν ανιχνευθεί κρούσματα της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής σε 38 χώρες. Τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%).

Σε όλα τα παγκόσμια forum, συζητιέται ένα ερώτημα: Περνάει ο κορωνοϊός σε ενδημική φάση και όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια τα ξεχνάμε; Η πλέον βρισκόμαστε στην αρχή μιας καινούργιας εποχής, όπου στο πλαίσιο της πολύ έντονης κλιματικής αλλαγής, θα αναδυθούν νέα παθογόνα με επιπλοκές στην Υγεία πολύ διαφορετικές απ΄ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα;».

Κύμα της γρίπης

«Τη δεδομένη στιγμή κανείς δεν μπορεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση», λέει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Δρ Σταματούλα Τσικρικά, σκιαγραφώντας παράλληλα το στίγμα των καιρών, αλλά και την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην χώρα μας, λόγω της έξαρσης πολλών ιώσεων ταυτόχρονα, μαζί με γρίπη, Covid-19 και RSV.

«Εκτιμώ ότι, τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι να κορυφωθεί το κύμα της γρίπης, θα είμαστε πολύ πιεσμένοι», όπως είπε.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα «έχει να κάνει με το πόσο καλά θα είμαστε και εμείς προετοιμασμένοι και ενισχυμένοι».

Νόσηση

Η φαινομενική αδυναμία της Kraken να προκαλέσει βαριά νόσηση, όπως τα πρώτα πανδημικά κύματα, είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Σημαντικότερα δεδομένα που σχετίζονται με την υποβάθμιση των συστημάτων Υγείας, τις αισθητές χωρο-χρονικές διακυμάνσεις της κλιματικής αλλαγής, την παγιωμένη άρνηση μεγάλης μερίδας του κόσμου να στραφεί στα νέα γενιάς εμβόλια αλλά και της αδυναμίας κατανόησης του γιατί οι ιοί γίνονται ολοένα και πιο απειλητικοί για την ανθρωπότητα…

Συνθέτουν τις συνθήκες για την μετά-Kraken περίοδο, που κανείς δεν μπορεί να σκιαγραφήσει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ