Αξίζει να δειςFDA: Σύνδεση του εμβολίου της Pfizer και γρίπης με εγκεφαλικό;

FDA: Σύνδεση του εμβολίου της Pfizer και γρίπης με εγκεφαλικό;

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Πιθανό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από ταυτόχρονη χορήγηση του ενισχυτικού εμβολίου της Pfizer, για τη νόσο Covid και του εμβολίου της γρίπης, διαπιστώνουν τα προκαταρκτικά δεδομένα του CDC.

Πιθανό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από ταυτόχρονη χορήγηση του ενισχυτικού εμβολίου της Pfizer, για τη νόσο Covid και του εμβολίου της γρίπης, διαπιστώνουν τα προκαταρκτικά δεδομένα του CDC.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ταυτόχρονη λήψη της αναμνηστικής δόσης της Pfizer κατά του κορωνοϊού και του εμβολίου για τη γρίπη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως προειδοποιεί ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ξεκινώντας μελέτη για την αξιολόγηση αυτών των δεδομένων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «CNBC» στην αξιολόγηση του CDC για την ασφάλεια του εμβολίου -παρακολουθώντας τις σοβαρές αντιδράσεις- έδειξε πιθανό κίνδυνο εγκεφαλικού στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Ο FDA εξέτασε τα ανεξάρτητα δεδομένα από τα Κέντρα Υπηρεσιών Medicare και Medicaid και το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου.

Στις αρχές του μήνα ένα από τα συστήματα επιτήρησης εμβολίων της ΗΠΑ έδειξε μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer και ενός αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Αξιολόγηση δεδομένων

«Μέχρι στιγμής τα δεδομένα που έχουμε υποδηλώνουν την απουσία κινδύνου για την ασφάλεια των δισθενών ενισχυτών εμβολίων σε ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω», όπως τονίζει ο κ. Richard Forshee, αναπληρωτής διευθυντής FDA προς την ανεξάρτητη Επιτροπή Εμβολίων του Οργανισμού.

Ο FDA εξέτασε τα δεδομένα από 4,25 εκατομμύρια ηλικιωμένους που έλαβαν το ενισχυτικό εμβόλιο κατά της Όμικρον, της Pfizer, και δεν εντόπισαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Η ανασκόπηση των δεδομένων VAERS από τον Οργανισμό δεν διαπίστωσε επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Αξιωματούχοι του FDA διερευνώντας τον συσχετισμό αυτό, έσπευσαν να υποστήριξαν ότι, οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν κάνει επίσης το εμβόλιο γρίπης την ίδια μέρα, γεγονός που μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Οι ερευνητές του CDC διαπίστωσαν ότι 130 ηλικιωμένοι υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο 21 ημέρες μετά τη λήψη του αναμνηστικού Pfizer, μεταξύ περίπου 550.000 συμμετεχόντων της βάσης δεδομένων VSD. Ένας άνδρας στα 70 του πέθανε ένα μήνα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Θέματα ασφάλειας

Ωστόσο, οι ερευνητές διεξήγαγαν μικρή ανάλυση που έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που έλαβαν τόσο το αναμνηστικό εμβόλιο της Pfizer, όσο και ένα εμβόλιο υψηλής δόσης ή ανοσοενισχυτικό γρίπης την ίδια ημέρα, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και τα δεδομένα είναι προκαταρκτικά.

Ο FDA θα ξεκινήσει μεγαλύτερη μελέτη για να εξετάσει πιθανά προβλήματα ασφάλειας που προκύπτουν από τον ταυτόχρονο εμβολιασμό κατά της νόσου Covid και της γρίπης.

Με τον τρόπο αυτό, τα ευρήματα της έρευνας του αμερικανικού οργανισμού θα τον βοηθήσουν εάν θα συνεχίσει τη σύστασή του να κάνει κανείς και τα δύο εμβόλια ταυτόχρονα τον επόμενο χειμώνα.

Η πιθανή σχέση μεταξύ των εμβολίων και των εγκεφαλικών επεισοδίων αποτελεί μέρος μιας ανεξάρτητης ανασκόπησης του αμερικανικού οργανισμού FDA για το εμβόλιο της Pfizer για τη νόσο Covid, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ