Δημόσια ΥγείαΦαρμακευτική κάνναβη: Ανακουφισμένη δηλώνει η πρώτη ασθενής

Φαρμακευτική κάνναβη: Ανακουφισμένη δηλώνει η πρώτη ασθενής

- Advertisement -

Ασθενείς με χρόνιους πόνους έψαχναν σκευάσματα στο εξωτερικό, τώρα μπορούν να την προμηθεύονται νόμιμα από το φαρμακείο – «Ευτυχία, ελευθερία για όλους τους ασθενείς»

Ασθενείς με χρόνιους πόνους έψαχναν σκευάσματα στο εξωτερικό, τώρα μπορούν να την προμηθεύονται νόμιμα από το φαρμακείο - «Ευτυχία, ελευθερία για όλους τους ασθενείς»
Άννα Παγκά

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ανάσα» σε ασθενείς με χρόνιους πόνους και ανεπίλυτα προβλήματα υγείας έδωσε η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Πλέον, οι ασθενείς που μέχρι πρότινος έψαχναν να βρουν στο εξωτερικό το «φάρμακο» που θα τους ανακούφιζε από τα προβήματα υγείας που τους ταλαιπωρούν, μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν τα σκευάσματα εντός εθνικών συνόρων.

Οι δηλώσεις της Άννας Παγκά

Ο ειδικός κωδικός ενεργοποιήθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφιση της ΗΔΙΚΑ στις 15 Φεβρουαρίου. Η Άννα Παγκά, που πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα, είναι η πρώτη ασθενής που έλαβε το σκεύασμα μετά τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Η κ. Παγκά υπέφερε από τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και από τις παρενέργειες των θεραπειών στις οποίες είχε υποβληθεί από το 2017, πριν ακόμα αναζητήσει στο εξωτερικό την φαρμακευτική κάνναβη. Πλέον είναι η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα, στην οποία χορηγήθηκε το συνταγογραφούμενο σκεύασμα.

«Μετά από τόσα χρόνια αναμονής έχουμε την ευτυχία, ελευθερία όλοι οι ασθενείς να μπορούμε να παραλάβουμε νόμιμα το φάρμακο μας από το φαρμακείο», δηλώνει η ίδια, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αποκλειστικά με συνταγογράφηση η χορήγησή της έπειτα από έγκριση γιατρού, ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα κανναβινοειδή δεν ανήκουν στις θεραπείες πρώτης γραμμής και δεν χορηγούνται μετά από αίτημα του ασθενούς, αλλά μόνον εφόσον κρίνει ο γιατρός, ο οποίος θα αποφασίσει και τη δοσολογία.

«Υπάρχουν παρενέργειες, υπάρχουν αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, σίγουρα η κάνναβη δεν είναι περισσότερο επικίνδυνη από φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούμε αλλά έχει το δικό της κομμάτι στη φαρμακολογία και αξίζει το σεβασμό μας ακριβώς γι’ αυτό, γιατί είναι ένα ακόμα φάρμακο», δήλωσε η αναισθησιολόγος και πρόεδρος της ιατρικής εταιρείας για τα κανναβινοειδή.

Σε ποιους μπορεί να χορηγηθεί η φαρμακευτική κάνναβη – Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται
Η συνταγογράφηση, ενδείκνυται στις περιπτώσεις ανθεκτικού – χρόνιου πόνου και εφόσον οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες ή αντιμετωπίζουν παρενέργειες. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται στην επιληψία, τον αυτισμό, την άνοια και το γλαύκωμα.

«Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε η συνεργασία δύο διαφορετικών κυβερνήσεων της κυβερνήσεως Τσίπρα και της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Έχουμε παραγωγή και διάθεση έχουμε πλέον το πρώτο εργοστάσιο στην Κόρινθο…», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ύστερα από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της φαρμακευτικής κάνναβης και στη χώρα μας, έχουν επιλεγεί για τη χορήγησή της 25 ασθενείς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ