Δημόσια ΥγείαΕυλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός -Αυξάνονται τα κρούσματα

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός -Αυξάνονται τα κρούσματα

- Advertisement -

Συναγερμό έχει προκαλέσει στη Βρετανία η είδηση ότι τέσσερα ακόμη άτομα διαγνώστηκαν με την «ευλογιά των πιθήκων», ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε επτά.

Συναγερμό έχει προκαλέσει στη Βρετανία η είδηση ότι τέσσερα ακόμη άτομα διαγνώστηκαν με την «ευλογιά των πιθήκων», ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε επτά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για τέσσερις άνδρες νέους σε ηλικία.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει έντονα τις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας είναι πως κανένας από αυτούς δεν είχε προφανείς ταξιδιωτικές διασυνδέσεις με την Αφρική.

Δεν συνδέονται με τα προηγούμενα τρία κρούσματα, ενώ δύο από τους νέους ασθενείς γνωρίζονται.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, με την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων αναμένεται να εκδοθούν και επικαιροποιημένες οδηγίες για το προσωπικό του NHS.

Οι κλινικοί γιατροί θα παροτρύνονται να φορούν επιπλέον εξοπλισμό ατομικής προστασίας όταν εξετάζουν ασθενείς με νέο εξάνθημα.

Και οι ασθενείς με συμπτώματα παροτρύνονται να τηλεφωνούν πριν εμφανιστούν σε νοσοκομεία ή κλινικές σεξουαλικής υγείας.

Τι είναι η «ευλογιά των πιθήκων»

Η «ευλογιά των πιθήκων» είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία σκοτώνει έως και έναν στους δέκα από τους μολυσμένους, αλλά δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά την παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω σωματικών υγρών.

Τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με άλλες εξανθηματικές ασθένειες, όπως η ανεμοβλογιά, η ιλαρά, η ψώρα και η σύφιλη, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωσή της.

Σύμφωνα με τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, η ευλογιά των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 όταν εμφανίστηκαν κρούσματα ασθένειας που μοιάζει με ευλογιά σε πιθήκους που κρατήθηκαν για έρευνα.

Το πρώτο κρούσμα ανθρώπου καταγράφηκε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2019, ένας ασθενής διαγνώστηκε με ευλογιά των πιθήκων στην Αγγλία και δύο ακόμα περιπτώσει καταγράφηκαν στο Ισραήλ το 2018 και στη Σιγκαπούρη το 2019.

Σκοτώνει συνήθως 1 από τα 10 άτομα που νοσούν

Μέχρι στιγμής, ο ιός μαστίζει μέρη της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σκοτώνει συνήθως 1 από τα 10 άτομα που νοσούν. Παρόλα αυτά, η θνησιμότητα είναι ακόμη μικρότερη εκτός Αφρικής, με αποτέλεσμα να θεωρούνται οι περισσότερες περιπτώσεις ήπιες και πως μερικές φορές μοιάζουν με ανεμοβλογιά.

Εξάλλου, εκτός Αφρικής, έχουν καταγραφεί κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων μόνο σε έξι κράτη, ενώ στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί οριακά 50 μολύνσεις από το 1970, όταν και εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στον άνθρωπο.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως δεν έχει αναπτυχθεί διαθέσιμη θεραπεία -προς το παρόν- για την ευλογιά των πιθήκων, όμως πρέπει να είναι σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές, καθώς η ευρεία διασπορά στην κοινότητα θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ