Δημόσια ΥγείαΈξαρση της πανδημίας στην καρδιά του καλοκαιριού - Τα μέτρα στα νησιά

Έξαρση της πανδημίας στην καρδιά του καλοκαιριού – Τα μέτρα στα νησιά

- Advertisement -

Ανησυχία προκαλεί σε υγειονομικές αρχές και ειδικούς η διασπορά του κορωνοϊού και ιδιαίτερα στα νησιά της χώρας, όπου το τελευταίο διάστημα -εν μέσω τουριστικής περιόδου- καταγράφονται ολοένα και περισσότερες νέες μολύνσεις.

Ανησυχία προκαλεί σε υγειονομικές αρχές και ειδικούς η διασπορά του κορωνοϊού και ιδιαίτερα στα νησιά της χώρας, όπου το τελευταίο διάστημα -εν μέσω τουριστικής περιόδου- καταγράφονται ολοένα και περισσότερες νέες μολύνσεις.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, μόλις το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται κρούσματα κορωνοϊού σε 21 από τις 26 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Σαντορίνη βρέθηκαν 58 κρούσματα, στη Ρόδο 48, στη Μύκονο 37, ενώ στην Πάρο 34.

Υπενθυμίζεται ότι στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών βρίσκονται η Ίος, η Πάρος, η Σαντορίνη, τα Χανιά και το Ηράκλειο, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει, από την περασμένη Πέμπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός είχε εκφράσει ανησυχία για τα συγκεκριμένα νησιά, που βρίσκονται σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα σημειώθηκε «έκρηξη» ενεργών κρουσμάτων.

Σε συναγερμό Πάρος και Σαντορίνη

Η επιδημιολογική εικόνα οδήγησε τοπικούς φορείς σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Πάρος και η Σαντορίνη, να πάρουν τα μέτρα τους, καθώς δεν θέλουν να γίνουν «νέα Μύκονος».

Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, κάλεσε τους κατοίκους του νησιού να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα. Ο κ. Κωβαίος, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του επισήμανε πως παρότι μέχρι τώρα η Πάρος βρίσκεται ψηλά στις θέσεις των νησιών αλλά και της χώρας όσον αφορά τα ποσοστά του εμβολιασμού στον ντόπιο πληθυσμό και οι επιχειρηματίες τηρούν με προσήλωση όλα τα μέτρα προστασίας, «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ο ταχύτατος τρόπος με τον οποίο αυτή μεταδίδεται στον πληθυσμό, αλλά και η υψηλή επισκεψιμότητα στο νησί, που βρίσκεται και φέτος στην κορυφή της προτίμησης των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε».

«Ας δείξουμε με το παράδειγμά μας στους επισκέπτες μας ότι όπως εμείς προστατεύουμε την υγεία τη δική μας και των δικών μας ανθρώπων έτσι απαιτούμε κι από εκείνους να κάνουν το ίδιο. Είναι υποχρέωση όλων μας να εξασφαλίσουμε μια ομαλή συνέχιση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου στο νησί μας και μάλιστα λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν να διαφυλάξουμε το κύρος της Πάρου και των κατοίκων της και να προστατεύσουμε την οικονομία του τόπου, το εισόδημα των επαγγελματιών, αλλά και τη ποιότητα της ζωής μας», πρόσθεσε.

Υπεύθυνη στάση

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του δημάρχου Σαντορίνης, Αντώνη Σιγάλα. Η δημοτική αρχή στη Σαντορίνη ζητάει από επιχειρηματίες, κατοίκους, αλλά και επισκέπτες να έχουν υπεύθυνη στάση σε μία προσπάθεια το νησί να παραμείνει προφυλαγμένο από τον κορωνοϊό και να μη βρεθεί αντιμέτωπο με έκτακτα μέτρα, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τον τουρισμό.

«Απευθύνω προσκλητήριο υπευθυνότητας και συνέπειας σε όλες τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, σε όλους τους κατόχους μέσων μαζικής μεταφοράς, δημόσιων και ιδιωτικών, σε όσους απασχολούνται με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας. Καλώ τον καθένα ξεχωριστά να περιφρουρήσει τη σωστή λειτουργία της επιχείρησής του και όλους μαζί να περιφρουρήσουμε την εικόνα και το μέλλον των νησιών μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σιγάλας.

Κορωνοϊός: Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων εδώ και τρεις μήνες

Την ίδια ώρα, και ενώ οι προβλέψεις των ειδικών αποκαλύπτουν σενάριο με 6.000 κρούσματα ημερησίως, εάν δεν χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 3.565 κρούσματα. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχει καταγραφεί εδώ και τρεις μήνες, όταν, συγκεκριμένα, στις 20 Απριλίου είχαν καταγραφεί 3.789 κρούσματα.

Την αυξητική τάση επιβεβαιώνουν και οι μετρήσεις ιικού φορτίου στα λύματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι καθαρά αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +34% στη Λάρισα έως +260% στη Θεσσαλονίκη. Οριακή κρίνεται η αύξηση στο Ρέθυμνο (+24%), ενώ πτωτικές μεταβολές καταγράφηκαν σε δύο από τις 12 περιοχές του Εθνικού Δικτύου Λυμάτων, και συγκεκριμένα στον Βόλο (-68%) και στο Ηράκλειο (-74%).

«Εκρηξη» σημειώνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+219%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+260%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ