Δημόσια ΥγείαΕΤΑΑΕ: Υποχρεωτική η εγγραφή των Τεχνολόγων Ακτινολογίας

ΕΤΑΑΕ: Υποχρεωτική η εγγραφή των Τεχνολόγων Ακτινολογίας

- Advertisement -

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για τους τεχνολόγους ακτινολόγους – ακτινοθεραπευτές και για τις παρατάσεις στις ρυθμίσεις που αφορούν τον κορωνοϊό.

Ερωτηματικά και προβληματισμούς δημιουργεί η έγκριση από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο νομοσχέδιο για τους ακτινολόγους - ακτινοθεραπευτές και για τις παρατάσεις στις ρυθμίσεις που αφορούν τον κορωνοϊό, προβλέποντας υποχρεωτική εγγραφή των επαγγελματιών στην Ε.Τ.Α.Α.Ε., από τη δημοσίευση του νόμου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο συστήνεται η «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» και δίνεται παράταση σε σειρά ρυθμίσεων που είχαν ψηφιστεί στην πανδημία, απασχόλησε η κατάσταση στο ΕΣΥ.

Υπέρ του νομοσχεδίου με πλήρη τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις» δήλωσε η ΝΔ. Επιφύλαξη, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια, δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «κατά».

Σύμφωνα με το Άρθρο 5, με την προτεινόμενη διάταξη ορίζονται οι δικαιούμενοι αλλά και υποχρεούμενοι ταυτόχρονα να εγγραφούν στην Ε.Τ.Α.Α.Ε. και αποσαφηνίζεται ποιοι δικαιούνται να ασκήσουν το επάγγελμα των τεχνολόγων ακτινολογίαςακτινοθεραπείας. Παράλληλα, γίνεται πρόβλεψη για την ανάδειξη επίτιμων μελών, προκειμένου να ενισχυθεί η προβολή των θέσεων της ακτινολογίας – ακτινοθεραπείας και του θεσμικού της οργάνου στο κοινωνικό σύνολο. Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, οι επαγγελματίες τεχνολόγοι εντός ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του νόμου έχουν υποχρέωση εγγραφής στην Ε.Τ.Α.Α.Ε.

Ταυτόχρονα, στο Άρθρο 7, προβλέπεται η έκδοση δελτίου ταυτότητας σε κάθε τεχνολόγο ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας που εγγράφεται και καταβάλλει την ετήσια συνδρομή.

Οι φορείς που είχαν κληθεί, επισήμαναν ότι η δημιουργία του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του ρόλου των τεχνολόγων ακτινολογίας /ακτινοθεραπείας, θα βοηθήσει στην κατανομή του δυναμικού του προσωπικού των τεχνολόγων ακτινολόγων μεταξύ των νομών και των νοσοκομείων, με ορθολογικά κριτήρια, θα συμβάλει στην ανάσχεση του brain drain και στην καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του απεικονιστικού ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού των νοσοκομείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Διευκρινήσεις ζητά η Ένωση Ασθενών Ελλάδος

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας συμμετείχε δια της Αντιπροέδρου κας. Εύης Ορφανού και του Μέλους Δ.Σ κα. Μαρίας Ευστρατίου, σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα “Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις”, ζητώντας διευκρινήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κ. Ορφανού για τα επιμέρους ζητήματα:

Αρ. 5 παρ. 2: οι απόφοιτοι ιδιωτικών Σχολών / ιδιωτικών ΙΕΚ / δημόσιων ΙΕΚ Τεχνολόγων -Ακτινολόγων πού υπάγονται; Δεν αναφέρονται στις περιπτώσεις α-δ. Στο ίδιο άρθρο: η «επαγγελματική ισοδυναμία» περιλαμβάνει και τους μη αναφερόμενους πτυχιούχους ΙΕΚ/ΙΙΕΚ;

Αρ. 5 παρ. 3: οι Τεχνολόγοι-Ακτινολόγοι υποχρεούνται να εγγραφούν στην ΕΤΑΑΕ εφόσον ασκούν το επάγγελμα ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρώσει την επαγγελματική ισοδυναμία;

Αρ. 7 παρ. 1: οι ως τώρα Τεχνολόγοι-Ακτινολόγοι δεν διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος – καταθέτουν μόνο πτυχίο. Η άδεια θα εκδίδεται από πού, για τους ήδη εργαζόμενους, ώστε να εγγραφούν στην ΕΤΑΑΕ;

Αρ. 8 παρ. 1: για την έκδοση άδειας απαιτείται βεβαίωση εγγραφής στην ΕΤΑΑΕ. Για την εγγραφή στην ΕΤΑΑΕ απαιτείται αντίγραφο της άδειας. Τι από τα δύο θα προηγείται;

Το υπάρχον Σωματείο Τεχνολόγων-Ακτινολόγων (η Σωματεία) ενσωματώνονται αυτοδικαίως στην ΕΤΑΑΕ;

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ