Ερυθρός Σταυρός: Οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, προτείνει χρήσιμες οδηγίες προστασίας για τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ηλικιωμένοι και παιδιά.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, προτείνει χρήσιμες οδηγίες προστασίας για τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ηλικιωμένοι και παιδιά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες
 • Παραμείνετε σε σκιερό μέρος
 • Κρατήστε το σπίτι δροσερό
 • Μείνετε ενυδατωμένοι
 • Τραφείτε σωστά και επαρκώς
 • Μείνετε σε επαφή με οικογένεια, φίλους και γείτονες
 • Ντυθείτε ανάλαφρα
 • Αποφύγετε την έντονη άσκηση και τις άσκοπες μετακινήσεις
 • Μην καταναλώνετε αλκοόλ
 • Φροντίστε τα κατοικίδια σας
 • Μην αφήνετε παιδιά ή κατοικίδια σε αυτοκίνητα χωρίς εξαερισμό
 • Συμβουλές για υψηλές θερμοκρασίες από ΕΕΣ
Νέο κύμα ζέστης από Δευτέρα

Υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών από την Πέμπτη 6 Ιουνίου και αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού, καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένονται μελτέμια, ενώ από την Δευτέρα 10 Ιουνίου περιμένουμε νέο κύμα έντονου καύσωνα.

Σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, αναφέρει πως το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής μια πιο ψυχρή αέρια μάζα ψηλά στην ατμόσφαιρα έρχεται για να συνδυαστεί με την πολύ θερμή επιφάνεια και να δώσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια.

Συμβουλές για υψηλές θερμοκρασίες από ΕΕΣ

Όπως εξηγεί, ο ψυχρότερος αέρας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επηρεάσει τα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, καθώς όμως κάτω χαμηλά έχουμε ήδη αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση θα οδηγήσει σε έντονα ανοδικές κινήσεις του αέρα προς σχηματισμό καταιγιδοφόρων νεφών εφόσον και η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι λοιπόν, εκεί που θα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές και αυτές βέβαια εντοπίζονται αργά το απόγευμα, εκεί θα είναι τα χρονικά διαστήματα που θα αναπτύσσονται μπόρες, καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις.

Ατμοσφαιρική αστάθεια και χαλαζοπτώσεις

Ο πολύ θερμός αέρας εκτονώνεται με μεγάλη ένταση προς τα επάνω συμπαρασύροντας και ταυτοχρόνως συμπυκνώνοντας τους υδρατμούς που αυτός φέρει. Σχηματίζονται λοιπόν τα καταιγιδοφόρα νέφη που μπορεί να φτάσουν ως προς τις κορυφές τους σε μεγάλα ύψη κι έτσι λοιπόν τα υδροσταγονίδια μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλια τα οποία συνεχώς αυξάνουν το μέγεθός τους καθώς συγκρούονται με άλλα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλια… Όταν λοιπόν φτάσουν σε ένα μέγεθος όπου η βαρύτητα νικάει το ανοδικό ρεύμα θα πέσουν προς τα κάτω με τη μορφή χαλαζόκοκκων.

Μελτέμια το Σαββατοκύριακο και νέο κύμα ζέστης από Δευτέρα

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να περιοριστεί και πάλι η αστάθεια κυρίως σε ορεινές περιοχές και καθώς αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κινηθούν προς Τουρκία θα ενισχύσουν τη διαφορά πίεσης κάτω χαμηλά και άρα τα μελτέμια ή καλύτερα ετησίες προς την πλευρά του Αιγαίου.

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν σιγά σιγά να περιορίζονται τα μελτέμια, οπότε θα δοθεί η ευκαιρία στον θερμό αέρα να κατακλύσει και πάλι την περιοχή μας. Έτσι λοιπόν από τις 10 του μήνα και μέχρι τις 14 περίπου είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ένα ανάλογο με αυτών των ημερών κύμα ζέστης. Για τη συνέχεια, «υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα οπότε και καλό είναι να κλείσουμε τ’ αυτιά μας σε ανακοινώσεις του τύπου “έρχονται 40άρια ή 45άρια” από τα μέσα του μήνα», καταλήγει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ