Δημόσια ΥγείαΕΟΦ: Ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη ή χαμηλή διαθεσιμότητα

ΕΟΦ: Ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη ή χαμηλή διαθεσιμότητα

- Advertisement -

Τον επικαιροποιημένο κατάλογο με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διαθεσιμότητα έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Τον επικαιροποιημένο κατάλογο με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διαθεσιμότητα έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΦ, αυτήν τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα με 109 σκευάσματα.

Από τα σκευάσματα αυτά, 57 βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, ενώ για τα 52 (κυρίως νοσοκομειακά) υπάρχει μόνιμη και έκτακτη ανάγκη κάλυψης της ζήτησης.

Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων ήταν και ο βασικός λόγος που ο ΕΟΦ ζήτησε την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να δικαιώνει μάλιστα τον Οργανισμό μετά την προσφυγή που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων.

Απόφαση ΣτΕ

Το ΣτΕ απεφάνθη ότι η από 22.11.2022 πράξη του ΕΟΦ, με την οποία απαγορεύθηκε προσωρινά η διακίνηση 75 φαρμακευτικών προϊόντων, είναι συμβατή με το Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο, καθώς προέχει η επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο.

Η πλευρά των φαρμακοποιών, πάντως, διαπιστώνει βελτίωση της κατάστασης μετά την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, αφού, όπως επισήμαινε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), «το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών παρουσιάζει εμφανή θετικά αποτελέσματα».

Όπως ανέφερε, αυτό δεν σημαίνει «ότι το πρόβλημα των ελλείψεων έχει επιλυθεί. Παρουσιάζει όμως σταδιακή βελτίωση όσον αφορά την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά».

Δείτε εδώ τον κατάλογο όλων των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη η περιορισμένη διαθεσιμότητα

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pexels

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ