Δημόσια ΥγείαΕνδοοικογενειακή βία: Στοιχεία-σοκ για σχεδόν 500 περιστατικά

Ενδοοικογενειακή βία: Στοιχεία-σοκ για σχεδόν 500 περιστατικά

- Advertisement -

Σοκάρουν τα στοιχεία της ΕΛΑΣ αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία, καθώς καταγράφηκαν 500 περιστατικά σε έξι μέρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 συλλήψεις.

Σοκάρουν τα στοιχεία της ΕΛΑΣ αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία, καθώς καταγράφηκαν 500 περιστατικά σε έξι μέρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 συλλήψεις.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, στην ΕΡΤ «493 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από τις 6-12 Μαΐου διαχειρίστηκαν οι συνάδελφοι σε όλη τη χώρα» και συμπλήρωσε «περίπου 500 περιστατικά δέχονται οι αστυνομικοί είτε σε κάποιο γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας είτε σε κάποιο αστυνομικό τμήμα. Ανταποκρίθηκαν σε 828 κλήσεις στην Άμεση Δράση – πολύ μεγάλος αριθμός – ενώ 59 γυναίκες ζήτησαν και έλαβαν την εφαρμογή του Panic Button.

Πραγματοποιήθηκαν 305 συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία και νέα θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε κάποια ασφαλή δομή με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας».

Περισσότερες γυναίκες προσφεύγουν πλέον στις Αρχές

Όπως επεσήμανε η κ. Δημογλίδου «αυτό το παρατηρούμε συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων που φτάνουν σε κάποια αστυνομική υπηρεσία. Έως τώρα δίσταζαν για κάποιους λόγους να φτάσουν στην Ελληνική Αστυνομία.
Όμως έχουν αλλάξει οι γυναίκες, έχει αλλάξει και η αστυνομία στον τρόπο που διαχειρίζεται περιστατικά, έχουν αλλάξει και τα θύματα εμπιστεύονται τις αρχές».

Εξηγώντας γιατί από τις 828 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ μόνο 493 περιστατικά, είπε:

«Σε κάποιες περιπτώσεις οι κλήσεις που γίνονται στο κέντρο της άμεσης δράσης δεν είναι από τους πρωταγωνιστές του οικογενειακού περιστατικού, αλλά από κάποιους τρίτους που πολύ σωστά κάνουν και απευθύνονται στις αρχές όταν αντιλαμβάνονται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Όμως όταν φτάνει η Ελληνική Αστυνομία σε κάποια περιστατικά διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται για κάποιο ενδοοικογενειακό επεισόδιο και γι’ αυτό δεν προχωρά η διαδικασία. Αλλά υπάρχουν και πολλά περιστατικά όπου στις κλήσεις που ανταποκρίθηκαν οι αστυνομικοί δεν επιθυμούσε το θύμα να καταγγείλει, κι όμως σχηματίστηκε κανονικά δικογραφία και φυσικά συνελήφθη ο δράστης εφόσον ήταν σε ισχύ το αυτόφωρο».

«Δεν πρέπει να το σκέφτονται καθόλου οι γυναίκες»

Για την λειτουργία των safe houses ανέφερε «δεν πρέπει να σκέφτονται καθόλου οι γυναίκες, εάν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, το πώς θα μείνουν σε αυτές τις δομές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά ακολουθούν τη μητέρα και συνοδεύονται από την αστυνομία. Επίσης προστατεύονται και κατά τις μετακίνησής τους, αν αυτό είναι απαραίτητο, αν υπάρχει άμεση απειλή και κίνδυνος για τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα και φυσικά σε αυτές τις γυναίκες δίνεται άμεσα η εφαρμογή του Panic Button για να μπορούν να ενημερώνουν οποιαδήποτε στιγμή την αστυνομία».

Επιπλέον διευκρίνισε πως «πρόκειται για βραχυχρόνια διαμονή. Γίνονται άμεσα στη συνέχεια ενέργειες από την Ελληνική Αστυνομία με συναρμόδιους φορείς, με δομές του Υπουργείου Οικογένειας, αλλά και με Συμβουλευτικά Κέντρα, ώστε να μεταφερθεί η γυναίκα, το θύμα, μαζί με τα ανήλικα παιδιά της, όταν υπάρχουν ανήλικα παιδιά στην οικογένεια, σε κάποια δομή όπου μπορεί να μείνει για περισσότερο χρονικό διάστημα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ