ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΕνδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Αιτία θανάτου στο 33% των Covid ασθενών

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Αιτία θανάτου στο 33% των Covid ασθενών

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Βασική αιτία θανάτου για το 33% των ασθενών με Covid-19 αποτελούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με τους ασθενείς να καταλήγουν μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με στοιχεία ευρωπαϊκής μελέτης που παρουσίασε η Ευαγγελία Δούκα, Εντατικολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο πλαίσιο της συζήτηση για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών.

Βασική αιτία θανάτου για το 33% των ασθενών με Covid-19 αποτελούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με τους ασθενείς να καταλήγουν μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με στοιχεία ευρωπαϊκής μελέτης που παρουσίασε η Ευαγγελία Δούκα, Εντατικολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην Ελλάδα ο επιπολασμός των πολυανθεκτικών λοιμώξεων είναι στο 9%, τη στιγμή που στην ΕΕ ανέρχεται στο 6%. Σύμφωνα με το ECDC, το 2019 η χώρα μας ήταν πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά.

«Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι πάρα πολύ ευάλωτοι. Η Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, σε ποσοστό γύρω στο 9% με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουμε. Όμως, το πρόβλημα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Ευαγγελία Δούκα, στο πλαίσιο παρουσίασης των στοιχείων.

Ανθεκτικά στα μικρόβια αντιβιοτικά

«Για τις περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνονται ανθεκτικά στα μικρόβια αντιβιοτικά. Γνωρίζουμε, όσον αφορά την κατανάλωση, ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα έχει ένα υψηλό ποσοστό ενδημίας βακτηρίων» υπογράμμισε η κ. Δούκα.

Περιγράφοντας την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, η κ. Δούκα παρουσίασε επιστημονικά δεδομένα, απ’ όπου: Σύμφωνα με πρόσφατη Ευρωπαϊκή μελέτη, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αντιπροσωπεύουν την κύρια αιτία θανάτου, σε ποσοστό 33% των Covid-19 ασθενών.

«Ισπανική μελέτη, έχει αποδείξει ότι 9 ημέρες μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ, το 40% των ασθενών μας θα κάνουν βακτηριακή λοίμωξη. Γαλλική μελέτη επισημαίνει ότι μετά από 7 ημέρες εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το ποσοστό πνευμονικής λοίμωξης, από 3%, άγγιξε το 15%» σημείωσε η κ. Δούκα.

Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες το 70% των ασθενών στις ΜΕΘ παίρνουν κάποιο αντιβιοτικό και στο 30% των περιπτώσεων δεν είναι αναγκαίο.

«Με τα όσα σήμερα γνωρίζουμε, το 20% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αποφευχθούν, ενώ εάν σχεδιάσουμε κατάλληλα δομημένα προγράμματα ελέγχου, μπορούν να βελτιωθούν σε ποσοστό πάνω από 50%» κατέληξε η κ. Δούκα.

Σύψας: Εκτόξευση των καλλιεργειών στα νοσοκομεία

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Λαϊκό) υπενθύμισε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια λόγω κατάχρησης των αντιβιοτικών στο άμεσο μέλλον θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μάλιστα, όπως τόνισε, στις μέρες μας, κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή του λόγω πολυανθεκτικών λοιμώξεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Λαϊκό) υπενθύμισε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια λόγω κατάχρησης των αντιβιοτικών στο άμεσο μέλλον θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μάλιστα, όπως τόνισε, στις μέρες μας, κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή του λόγω πολυανθεκτικών λοιμώξεων.

«Συγκρίνοντας την εποχή προ Covid-19 και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρήσαμε αύξηση στην κατανάλωση αντιβιοτικών, αλλά και δυστυχώς αύξηση στις αντοχές. Αν πάμε τώρα σε όλη την Ελλάδα, βλέπουμε ότι μετά τον Μάρτιο του 2020, στις μονάδες που άρχισαν να νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19, υπήρχε μια εκτόξευση των καλλιεργειών οι οποίες ήταν θετικές σε κάποια μικρόβια. Δυστυχώς υπήρξε και εκτόξευση στα μικρόβια τα οποία μας “καίνε” και δεν είναι άλλο από την κλεμπσιέλλα (klebsiella pneumoniae), την ψευδομονάδα κ.α.», όπως υπογράμμισε ο κ. Σύψας.

«Πρόκειται για μικρόβια τα οποία όλοι λίγο πολύ τα έχουμε ακούσει, αλλά για εμάς στα νοσοκομεία αποτελούν εφιάλτη! Ο ασθενής αν έχει ένα τέτοιο μικρόβιο, και ειδικά εάν το έχει στο αίμα του, οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολύ λίγες, ενώ η θνητότητα είναι πολύ μεγάλη. Επομένως, το πρόβλημα της αντοχής στα αντιβιοτικά είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στα επόμενα χρόνια. Πρέπει επιτέλους να ενσκήψουμε στο πρόβλημα και να αναλάβουμε δράση. Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει το πρόβλημα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας των ανθεκτικών βακτηρίων» σημείωσε ο κ. Σύψας.

Γιαμαρέλλου: Αντιβιοτικό και για τον πονόλαιμο

Σύμφωνα με την όσα τόνισε η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ «Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας εξακολουθεί να έχει σταθερά αρνητική πρωτιά. Για κοινά συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος και το συνάχι το 66% των συμπολιτών μας θα. επιμείνει να πάρει αντιβιοτικό για να προλάβει κάτι άλλο, όπως ισχυρίζεται». Ενώ, όπως πρόσθεσε η κ. Γιαμαρέλλου, «Το 65% των αντιβιοτικών σήμερα συνταγογραφείται από. γιατρό -όπως ορίζει ο νόμος- και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε πολίτες που ακόμα και. σήμερα «βρίσκουν τρόπο να το προμηθευτούν από το φαρμακείο».

Σύμφωνα με την όσα τόνισε η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ «Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας εξακολουθεί να έχει σταθερά αρνητική πρωτιά

Οι ομιλητές της συζήτησης που αποτέλεσε μια πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας. Pfizer, τόνισαν ομόφωνα την ανάγκη εκπαίδευσης των γιατρών αλλά και των πολιτών, για. την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, όπως και την ενδυνάμωση του ρόλου των. Επιτροπών Λοιμώξεων στα νοσοκομεία.

Προειδοποιήσεις και από βρετανούς επιστήμονες

Μολονότι η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία βρέθηκε στο προσκήνιο παγκοσμίως από τις αρχές του 2020, συνεχίζει να ταλαιπωρεί όλο τον πλανήτη, βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η λεγόμενη «κρυμμένη πανδημία» -δηλαδή η πιθανή πηγή της επόμενης υγειονομικής κρίσης- βρίσκεται στις λοιμώξεις που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, ένας στους πέντε ανθρώπους που είχαν λοιμώξεις αιματικής ροής το 2020 στη Βρετανία δεν ανταποκρινόταν στα αντιβιοτικά. Μάλιστα, πρόκειται για μείωση από τα αντίστοιχα στοιχεία που καταγράφηκαν το 2019.

Ενόψει του δύσκολου χειμώνα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι λοιμώξεις αυτού του είδους ενδέχεται να αυξηθούν.

«Η μικροβιακή αντοχή έχει χαρακτηριστεί ως μία κρυμμένη πανδημία και είναι σημαντικό να μην βγούμε από την Covid-19 μόνο για να μπούμε σε μία άλλη κρίση» δήλωσε την Τετάρτη η Δρ. Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στην Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Σύμφωνα με την ίδια «είναι πιθανό ότι οι περιορισμοί κατά της Covid-19 το 2020 σε. συνδυασμό με την αυξημένη μετάδοση, την πρόληψη και τα μέτρα ελέγχου, έπαιξαν. σημαντικό ρόλο στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά».

«Οι λοιμώξεις που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά θα αυξηθούν ξανά εάν δεν δράσουμε. υπεύθυνα», όπως απλούστατα να πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας, προειδοποίησε η Δρ. Susan Hopkins.

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται για μία σειρά βακτηριακών λοιμώξεων που προκαλούν πνευμονία, μηνιγγίτιδα ή και σήψη. Η σύγχρονη ιατρική στηρίζεται συχνά στα αντιβιοτικά, ώστε να προστατεύσει ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας ή πρόκειται να κάνουν χειρουργείο.

Ωστόσο, χορηγούνται εσφαλμένα για την αντιμετώπιση του βήχα, πόνου στο αυτί και πονόλαιμου, όπου μπορεί να έχουν μικρή ή καμία επίδραση.

«Κρυμμένη πανδημία»

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά θα μπορούσε να. είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το περιγράφει ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την. επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη σήμερα». ενδονοσοκομειακές

Ο Δρ. Hopkins επεσήμανε ότι η λήψη αντιβιοτικών, όταν δεν τα χρειάζεται κάποιος, θέτει σε. κίνδυνο αυτόν που τα λαμβάνει.

«Καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αντιβιοτικά δεν χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις. Μείνετε στο σπίτι εάν αισθάνεστε αδιαθεσία» είπε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ