ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΕμβολιασμός: Το έντυπο συναίνεσης στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Εμβολιασμός: Το έντυπο συναίνεσης στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό

- Advertisement -

Ενημέρωση και υπογραφή ενός ειδικού εντύπου του υπουργείου Υγείας που έχει σταλεί ήδη στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας περιλαμβάνει η διαδικασία για το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού.

Ενημέρωση και υπογραφή ενός ειδικού εντύπου του υπουργείου Υγείας που έχει σταλεί ήδη στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας περιλαμβάνει η διαδικασία για το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπ. Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19, θα πρέπει να δώσουν την συγκατάθεσή τους, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Όπως προβλέπεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν δύναται να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Είναι η πρώτη φορά που θα ζητηθεί γραπτή ή προφορική συγκατάθεση για εμβολιασμό από ενήλικες, αφού μέχρι σήμερα η παρουσία και μόνο είτε για το εμβόλιο της γρίπης, είτε άλλων εμβολίων, θεωρούνταν αυτονόητα συναίνεση.

300 χιλ. δόσεις στην Ελλάδα

Μιλώντας σήμερα στα Παραπολιτικά 90,1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι τον πρώτο μήνα του νέου έτους θα διατεθούν στην Ελλάδα μόλις 300 χιλ. δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, κάτι που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 150 χιλιάδες πολίτες εντός Ιανουαρίου.

«Εχουμε καλά και κακά νέα για το εμβόλιο. Θα πάρουμε γρηγορότερα τα εμβόλια αλλά θα πάρουμε λιγότερα. Όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, επομένως και η Ελλάδα θα πάρει πιο λίγα. Το 1ο εμβόλιο είναι πολύ πιθανόν να γίνει πριν το τέλος του χρόνου», τόνισε.

Το έντυπο του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό:

Το έντυπο του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται την ώρα που προ των πυλών βρίσκεται η έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό των Pfizer/BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με την κυβέρνηση να ετοιμάζει το πλάνο της για την χορήγησή του στους πολίτες. Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρωταρχικό στόχος είναι να φτάσει το εμβόλιο «δωρεάν» και με ασφάλεια σε όλα τα μέρη της χώρας και για κάθε πολίτη.

Εκανε λόγο μάλιστα για μία «σύνθετη άσκηση» και έκανε ειδική αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που θα γίνονται οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό. Πρόκειται για μία άσκηση που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε ως την «μεγαλύτερη ίσως άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».

Εμβόλιο: Πότε αναμένεται η έγκριση του 

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις πιέσεις των Ευρωπαίων, το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα. Στις 21 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα πάρει το «ΟΚ» το εμβόλιο της Pfizer, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία χορήγησής του στους Ευρωπαίους πολίτες.

Αυτό σημαίνει πως από τα Χριστούγεννα, αν δοθεί η έγκριση, θα μπορούν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, με την Γερμανία να εκτιμά πως αυτό θα γίνει πιθανότατα στις 26 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός σημείωσε από την Βουλή χθες πως «ίσως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός να δώσει την έγκριση μία εβδομάδα νωρίτερα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή την άσκηση». Οπως είναι γνωστό το εμβόλιο θα αφιχθεί. σε όλες τις χώρες της ΕΕ την ίδια ημέρα, μετά την έγκριση του ΕΜΑ.

Μητσοτάκης: Η επιχείρηση «Ελευθερία» θα μας απελευθερώσει από την πανδημία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκστρατεία που θα αρχίσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, ονομάζοντας την επιχείρηση «Ελευθερία».

«Ο εμβολιασμός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Την ελευθερία μας, και γι’ αυτό έτσι θα ονομάσουμε αυτή την επιχείρηση. Την ελευθερία να ζούμε απελευθερωμένοι από την ομηρία της πανδημίας, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας ως έθνος. Είναι στο χέρι μας αύριο το εμβόλιο να το κάνουμε όλοι. Η αισιόδοξη επόμενη μέρα είναι πραγματικά στα χέρια μας και σας καλώ να τη χτίσουμε με ενότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία, όπου θα αξιοποιήσει. τους πάντες, κάνοντας αναφορά και στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν και στο. κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό. «Θα πετύχουμε. Αλλά η απειλή θα καραδοκεί έως τον. εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι’ αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οπως έχουν τονίσει από το υπουργείο Υγείας, σε πρώτη φάση θα. εμβολιαστούν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και οι ευπαθείς ομάδες. Σε τρίτη φάση, μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υπόλοιπους πολίτες. Σε πρώτη φάση δεν αναμένεται να εμβολιαστούν έγκυες, ανήλικα παιδιά, αλλά. και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό, όπως τόνισε την Δευτέρα η καθηγήτρια κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το ραντεβού θα γίνεται μέσω άυλης συνταγογράφησης, με τους πολίτες να. λαμβάνουν SMS σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού όπου θα πρέπει να κάνουν αποδοχή ή να. το απορρίψουν και να αναζητηθεί νέα ημερομηνία.

«Ιδια ημέρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ ο εμβολιασμός»

Παράλληλα, όπως δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν, όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα.

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως. Είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι 27, με έναρξη την ίδια ημέρα», πρόσθεσε. Όπως είχε εξηγήσει χθες η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον. κορωνοϊό για την 21η Δεκεμβρίου μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό. των πρώτων Ευρωπαίων πριν από το τέλος του 2020.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ