Δημόσια ΥγείαΕμβολιασμός: Τέταρτη δόση για Ισραηλινούς - Σύσταση στους 5 μήνες

Εμβολιασμός: Τέταρτη δόση για Ισραηλινούς – Σύσταση στους 5 μήνες

- Advertisement -

Νέος εμβολιαστικός κύκλος αρχίζει στο Ισραήλ, μετά τη σύσταση της εθνικής επιτροπής αντιμετώπισης της πανδημίας για χορήγηση τέταρτης εμβολιαστικής δόσης στον ενήλικο πληθυσμό, πέντε μήνες μετά την τρίτη ή τη νόσηση.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η απόφαση είχε κριθεί μονόδρομος, καθώς έρευνα απέδειξε ότι ο επιπλέον εμβολιασμός ενισχύει κατά τρεις έως πέντε φορές την προστασία έναντι της βαριάς νόσου και τη διπλασιάζει έναντι της λοίμωξης, συγκριτικά με αυτήν που έχουν όσοι έκαναν μόνο τρεις δόσεις. Οι Pfizer/ΒiοΝTech, εξάλλου, άρχισαν χθες την κλινική μελέτη του νέου εξειδικευμένου εμβολίου τους κατά της «Ομικρον».

Μία άλλη μελέτη που εκπονήθηκε στην Ιαπωνία υποδεικνύει ότι η «Ομικρον» επιβιώνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τόσο στο ανθρώπινο δέρμα όσο και στις πλαστικές επιφάνειες, ικανότητα που ενδέχεται να συνέβαλε στην κυριαρχία της και στην εκτόπιση της «Δέλτα».

Ωστόσο, όλα τα στελέχη του κορωνοϊού εξουδετερώνονται ολοκληρωτικά από το δέρμα εντός 15 δευτερολέπτων από την επαφή του με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.

Μελέτη έδειξε ότι τα αντισώματα που πυροδοτούνται από την αναμνηστική δόση προστατεύουν από βαριά COVID έως και τέσσερις μήνες.

Σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προσανατολίζονται πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Η Δανία αναμένεται να άρει όλα τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του δανικού Τύπου. Το πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα είχε γίνει πριν από 15 ημέρες, αλλά τώρα φαίνεται ότι θα καταργηθούν και οι εναπομείναντες περιορισμοί, όπως η υποχρέωση μάσκας και το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας στην εστίαση. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η εθνική υγειονομική επιτροπή της χώρας θα αποχαρακτηρίσει την COVID ως «νόσημα που συνιστά σημαντική απειλή για την κοινωνία».

Η Ολλανδία, επίσης, αναμενόταν να αναγγείλει χθες χαλάρωση των μέτρων, παρά το ρεκόρ κρουσμάτων. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η Γαλλία από τις 2 Φεβρουαρίου.

Η κανναβιδιόλη

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα καταγράφουν εργαστηριακά, επί του παρόντος, πειράματα για τη δράση της κανναβιδιόλης, της δραστικής ουσίας της κάνναβης, στην αντιμετώπιση της COVID. Αμερικανοί ερευνητές, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Advances, διαπίστωσαν ότι η ουσία μπορεί να βάλει τροχοπέδη στον αναδιπλασιασμό του ιού.

Μία ακόμη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από τους ερευνητές των Pfizer και BioNTech και του Πανεπιστημίου του Τέξας, έδειξε ότι τα αντισώματα που πυροδοτούνται από την αναμνηστική δόση του εμβολίου προσφέρουν ικανή προστασία έναντι της βαριάς COVID ακόμη και τέσσερις μήνες αργότερα. Oπως ανέφεραν οι επιστήμονες, το αισιόδοξο συμπέρασμα υποδεικνύει τη μεγάλη σημασία της αναμνηστικής δόσης. Τέλος, ανακλήθηκε η άδεια χρήσης δύο τύπων μονοκλωνικών αντισωμάτων (Regeneron, Eli Lilly) από τον αμερικανικό Oργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επειδή είναι εντελώς αναποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης «Ομικρον».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ