Δημόσια ΥγείαΕμφάνιση ελονοσίας και γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές

Εμφάνιση ελονοσίας και γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές

- Advertisement -

Τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel αποκάλυψε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel αποκάλυψε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η κ. Ψαλτοπούλου εφιστά την προσοχή για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το πόσιμο νερό.

«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτός από τα θύματα της κακοκαιρίας από πνιγμό ή τραυματισμό που όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός τους αυξάνεται η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στους εγκλωβισμένους που μετά από δύο σχεδόν 24ωρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

«Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα», επισήμανε.

Χλωρίωση υδάτων

Μιλώντας για την ποιότητα του νερού η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των νερών. «Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τους θανάτους ζώων που υπάρχουν, δημιουργούν ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», είπε.

Και όπως τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή.

Αναφερόμενη και στο ψυχολογικό κόστος εκτός από το σωματικό αποτύπωμα που άφησε η κακοκαιρία Daniel στους πληγέντες τόνισε ότι θα είναι μεγάλο όταν πια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Ελονοσία και γαστρεντερικά προβλήματα

Αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκτίμησε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων.

«Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση» σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ