Δημόσια ΥγείαΕΕ: Προμηθεύεται προπανδημικά εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών

ΕΕ: Προμηθεύεται προπανδημικά εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών

- Advertisement -

Στην προμήθεια «προπανδημικών» εμβολίων που θα χορηγούνταν στους εργάτες εκτροφείων, τους κτηνιάτρους και το προσωπικό εργαστηρίων όπου ελέγχονται δείγματα, προχωρά Ευρώπη και Αμερική, εν μέσω εκρηκτικής επιδημίας γρίπης των πτηνών στις γαλακτοκομικές φάρμες, όπως αναφέρει το Reuters επικακαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στην προμήθεια «προπανδημικών» εμβολίων που θα χορηγούνταν στους εργάτες εκτροφείων, τους κτηνιάτρους και το προσωπικό εργαστηρίων όπου ελέγχονται δείγματα, προχωρά Ευρώπη και Αμερική, εν μέσω εκρηκτικής επιδημίας γρίπης των πτηνών

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η εξέλιξη έρχεται μετά την ανίχνευση του ιού σε δείγμα κρέατος από γαλακτοπαραγωγική αγελάδα που εστάλη σε σφαγείο λόγω μεγάλης ηλικίας. Το κρέας δεσμεύτηκε και δεν διατέθηκε στην αγορά, όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Από τον Μάρτιο, κρούσματα σε αγελάδες έχουν επιβεβαιωθεί σε εννέα πολιτείες, πιθανότατα όμως η επιδημία είναι πιο εκτεταμένη, δεδομένου ότι ίχνη του ιού ανιχνεύτηκαν στο 20% των δειγμάτων από μη παστεριωμένα γάλατα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Η εξάπλωση του Η5Ν1 στα εκτροφεία δίνει στον ιό την ευκαιρία να μεταλλαχθεί και να δώσει ενδεχομένως στελέχη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία.

Σε ετοιμότητα οι φαρμακοβιομηχανίες

Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παρήγγειλαν 4,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της CLS Seqirus που βρίσκεται ασυσκεύαστο σε απόθεμα και ταιριάζει με το στέλεχος του ιού Η5Ν1 που πλήττει τις αγελάδες.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΕ σχεδιάζει κοινή προμήθεια του εμβολίου της CLS για την «πρόληψη δυνητικής πανδημίας».

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ δεν διαθέτει αποθέματα υποψήφιων προπανδημικών εμβολίων, ωστόσο θα μπορούσε να ζητήσει και από φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν εμβόλια για την εποχική γρίπη να τροποποιήσουν κατάλληλα τη γραμμή παραγωγής.

Ο Καναδάς βρίσκεται στο μεταξύ σε συνομιλίες με την GSK για την παραγωγή προπανδημικών εμβολίων σε εργοστάσια που κανονικά παράγουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Η GSK θα μπορούσε να διαθέσει το προπανδημικό εμβόλιο και στις ΗΠΑ.

Μετάδοση…

Σύμφωνα πάντως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κίνδυνος παραμένει «χαμηλός», δεδομένου πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων.

Μόνο δύο εργάτες εκτροφείων έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής από τον Η5Ν1, χωρίς όμως να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα. Ο ιός μεταδίδεται πάντως σε πολλά άλλα είδη θηλαστικών.

Ο ολλανδός ιολόγος Ρον Φουσιέ του Ιατρικού Κέντρου «Έρασμος» στο Ρότερνταμ ο οποίος μελετά τις μεταλλάξεις που θα χρειαζόταν ο ιός για να προκαλέσει πανδημία, δήλωσε ότι τα εμβόλια που σκέφτεται να προμηθευτεί η Ευρώπη προορίζονται για ανθρώπους που μπορεί να εκτεθούν στον ιό λόγω επαγγέλματος.

Αν υπάρξει τέτοια προμήθεια θα μπορούσαν να εμβολιαστούν και οι εργαζόμενοι εργαστηρίων όπου πραγματοποιούνται έλεγχοι. «Εγώ σίγουρα θα το έκανα» είπε ο ερευνητής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ