Δημόσια ΥγείαECDC: Συνολικά 7 θάνατοι από ιλαρά από την αρχή του έτους

ECDC: Συνολικά 7 θάνατοι από ιλαρά από την αρχή του έτους

- Advertisement -

Η ιλαρά αποτελεί απειλή για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Η ιλαρά αποτελεί απειλή για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αύξηση στα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη τον Ιανουάριο και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου του 2024 δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Μάλιστα, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον επτά θάνατοι από δύο χώρες.

Με αυτά τα δεδομένα, η Andrea Ammon, Διευθύντρια του ECDC, απευθύνει έκκληση για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει από ιλαρά. Η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, μιας άκρως μεταδοτικής, αλλά που μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό, ασθένειας, υπενθυμίζει ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη και τη διατήρηση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης για όλες τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό. Τα εμβόλια είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της επιβάρυνσης της υγείας από λοιμώδεις ασθένειες και για να μη χάνονται άδικα ζωές», ανέφερε σε δήλωσή του.

Εμβολιαστική κάλυψη

Η ιλαρά αποτελεί απειλή για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν, ωστόσο, τα βρέφη που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν (συνήθως εκείνα κάτω των 12 μηνών, ανάλογα με το πρόγραμμα εμβολιασμού σε κάθε χώρα). Τα μη εμβολιασμένα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο, καθώς η ιλαρά μπορεί να έχει αρκετές επιπλοκές σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Επιπλέον, άλλες ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, διατρέχουν επίσης σοβαρό κίνδυνο από την ιλαρά.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, πρόσθεσε: «Η αυξανόμενη τάση στα κρούσματα ιλαράς σε όλη την Ευρώπη είναι ανησυχητική. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε παιδιά και ευάλωτα άτομα. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού και ότι υπάρχουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια διαθέσιμα στην ΕΕ. Όταν βλέπουμε κρούσματα ιλαράς, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα κενό στους εμβολιασμούς. Προτρέπω όλους να ελέγξουν την κατάσταση του εμβολιασμού τους και τους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα εμβόλια των παιδιών και των νέων είναι ενημερωμένα. Ο εμβολιασμός προστατεύει και σώζει ζωές, είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία μας κατά της ιλαράς και πολλών άλλων μολυσματικών ασθενειών».

Η ιλαρά μεταδίδεται πολύ εύκολα, επομένως, η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε επίπεδο 95% και άνω, του πληθυσμού, με δύο δόσεις του εμβολίου, είναι απαραίτητη για τη διακοπή της μετάδοσης σε μια χώρα ή κοινότητα.

Θα πρέπει, επομένως, σύμφωνα με το ECDC, να ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και την προσέγγιση μη εμβολιασμένων ή μερικώς εμβολιασμένων πληθυσμών. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ισότητα στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, ειδικά για ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι μετανάστες, οι εθνικές μειονότητες και εκείνοι που ζουν σε περιβάλλοντα με πολύ κόσμο, όπως οι προσφυγικοί καταυλισμοί.

Τα συστήματα επιτήρησης υψηλής ποιότητας είναι απαραίτητα για τον έγκαιρο εντοπισμό, την απόκριση και τον έλεγχο των τοπικών εστιών ιλαράς. Επιπλέον, η ενισχυμένη εργαστηριακή διαγνωστική ικανότητα διευκολύνει την παρακολούθηση των γονότυπων του ιού και τον εντοπισμό των αλυσίδων μετάδοσης.

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση της ιλαράς μεταξύ των επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων είναι σημαντική, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση, ειδικά σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.

Θα πρέπει επίσης να γίνουν προσπάθειες για να βρεθούν οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις κοινότητες και να υπάρξουν προσαρμοσμένες παρεμβάσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ