Δημόσια ΥγείαECDC: Αύξηση κρουσμάτων αλλαντίασης από... γαστρικό μπότοξ

ECDC: Αύξηση κρουσμάτων αλλαντίασης από… γαστρικό μπότοξ

- Advertisement -

Τουλάχιστον 87 περιστατικά αλλαντίασης έχουν καταγραφεί από τα τέλη Φεβρουαρίου και έως τις 30 Μαρτίου, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και την Τουρκία.

Τουλάχιστον 87 περιστατικά αλλαντίασης έχουν καταγραφεί από τα τέλη Φεβρουαρίου και έως τις 30 Μαρτίου, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και την Τουρκία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όλα τα περιστατικά συσχετίζονται με ιατρικές επεμβάσεις για την απώλεια βάρους και συγκεκριμένα με ενέσεις γαστρικού μπότοξ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 30 κρούσματα στη Γερμανία, 1 στην Αυστρία, 1 στη Γαλλία, 2 στην Ελβετία και 53 στην Τουρκία. Τις τελευταίες ημέρες δε, αύξηση των κρουσμάτων παρουσιάστηκε στη Γερμανία.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ECDC, δείχνουν ότι κύρια πηγή των κρουσμάτων είναι δύο ιδιωτικές κλινικές στην Τουρκία, μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στη Σμύρνη.

Τα άτομα που νόσησαν από αλλαντίαση, είχαν υποβληθεί σε γαστρικό μπότοξ, το διάστημα 3 Φεβρουαρίου με 1η Μαρτίου 2023, στην Τουρκία.

Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν στο ECDC πως για τους Γερμανούς ασθενείς, οι ενέσιμες δόσεις κυμαίνονταν μεταξύ 1.000 και 2.500 μονάδων.

Θεραπεία με αντιτοξίνη αλλαντίασης

Τα άτομα που νόσησαν, παρουσίασαν από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε νοσηλεία και εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα άτομα που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνη αλλαντίασης.

Το ECDC προτρέπει τα άτομα που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη για γαστρικό μπότοξ το επίμαχο διάστημα, να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή/και στην κατάποση.

Επίσης, συστήνει στους Ευρωπαίους πολίτες να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες θεραπείες για την απώλεια βάρους στην Τουρκία, καθώς αυτό συνδέεται επί του παρόντος με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης.

Έρευνες που διεξήγαγαν οι τουρκικές αρχές αποκάλυψαν ότι στις δύο κλινικές χρησιμοποιούνταν προϊόντα βοτουλινικής τοξίνης εκτός ενδείξεων.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ιατρογενούς αλλαντίασης περιλαμβάνουν αδυναμία και κόπωση. Οι τοξικότητες μετά την αισθητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, πτώση βλεφάρων, δυσκολία στην κατάποση και ξηροστομία, ενώ οι τοξικότητες μετά από θεραπευτικές θεραπείες περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, υποδηλώνοντας χορήγηση υπερβολικής δόσης.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν θεραπεία εντατικής θεραπείας καθώς και χορήγηση αλλαντικής αντιτοξίνης. Ακόμη και όταν υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες θεραπείες, η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί συνήθως εβδομάδες έως μήνες. Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες που ποσοτικοποιούν τη θνησιμότητα σε περιπτώσεις αλλαντίασης που προκαλούνται από ιατρικές παρεμβάσεις. Για την τροφιμογενή αλλαντίαση, το 5-10% των περιπτώσεων είναι θανατηφόρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ