Δημόσια ΥγείαECDC: Αυξάνονται τα κρούσματα ασθενειών από κουνούπια

ECDC: Αυξάνονται τα κρούσματα ασθενειών από κουνούπια

- Advertisement -

Τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δείχνουν μια συνεχιζόμενη ανοδική τάση στον αριθμό των εισαγόμενων από ενδημικές χώρες κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στην ΕΕ, καθώς και έναν αυξανόμενο αριθμό τοπικών κρουσμάτων λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου και δάγκειου πυρετού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Η Ευρώπη βλέπει ήδη πώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες εξάπλωσης των χωροκατακτητικών κουνουπιών που προηγουμένως δεν είχαν επηρεαστεί και να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους με ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός. Τα αυξημένα διεθνή ταξίδια από χώρες που ενδημούν στον δάγκειο πυρετό θα αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων, και αναπόφευκτα και τον κίνδυνο τοπικών κρουσμάτων» λέει η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC και συμπληρώνει «τα μέτρα ατομικής προστασίας σε συνδυασμό με μέτρα ελέγχου των φορέων, η έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων, η έγκαιρη επιτήρηση, η περαιτέρω έρευνα και οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης είναι υψίστης σημασίας στις περιοχές της Ευρώπης που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο».

Τα κρούσματα το 2023

Το 2023, αναφέρθηκαν 130 κρούσματα δάγκειου πυρετού στην ΕΕ, ενώ το 2022 αναφέρθηκαν 71 κρούσματα. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τη δεκαετή περίοδο 2010-2021, όπου ο συνολικός αριθμός των τοπικά επίκτητων κρουσμάτων ήταν 73 για όλη την περίοδο. Τα εισαγόμενα κρούσματα βρίσκονται επίσης σε άνοδο με 1 572 αναφερόμενα κρούσματα το 2022 και πάνω από 4 900 κρούσματα το 2023. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που έχει αναφερθεί από την έναρξη της επιτήρησης σε επίπεδο ΕΕ το 2008. Κατά τους πρώτους μήνες του 2024, αρκετές χώρες ανέφεραν σημαντική αύξηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι αριθμοί το 2024 ενδέχεται να γίνουν ακόμη υψηλότεροι.

Όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, το 2023, οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν 713 τοπικά αποκτηθέντα κρούσματα στον άνθρωπο σε 123 διαφορετικές περιοχές εννέα χωρών της ΕΕ. Είκοσι δύο από αυτές τις περιοχές αναφέρθηκαν ως τόποι μόλυνσης για πρώτη φορά το 2023- αναφέρθηκαν επίσης 67 θάνατοι. Ο αναφερόμενος αριθμός κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από εκείνον του 2022, με 1 133 ανθρώπινα κρούσματα, αλλά ο αριθμός των προσβεβλημένων περιοχών είναι ο υψηλότερος από την κορύφωση του 2018, γεγονός που υποδηλώνει ευρεία γεωγραφική κυκλοφορία του ιού.

Ο ιός Aedes albopictus, γνωστός για τη μετάδοση των ιών του δάγκειου πυρετού, του chikungunya και του Zika, εξαπλώνεται βορειότερα, ανατολικότερα και δυτικότερα στην Ευρώπη και πλέον έχει αυτοσυντηρούμενους πληθυσμούς σε 13 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, και εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Κύπρο. Το ενδεχόμενο εγκατάστασής του σε άλλα μέρη της Ευρώπης είναι ανησυχητικό λόγω της σημαντικής ικανότητάς του να μεταδίδει παθογόνους παράγοντες και της προτίμησής του να δαγκώνει ανθρώπους. Το κουνούπι Culex pipiens, υπεύθυνο για τη διάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, είναι ενδημικό της Ευρώπης και υπάρχει σε όλη την ΕΕ.

Η κλιματική αλλαγή

Αναμένεται ευρέως ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια στην Ευρώπη, για παράδειγμα, μέσω της δημιουργίας περιβαλλοντικών συνθηκών ευνοϊκών για την εγκατάσταση και την ανάπτυξη πληθυσμών κουνουπιών. Φέτος, στη Σεβίλλη της Ισπανίας αναφέρθηκε ένα επιβεβαιωμένο τοπικό κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με έναρξη συμπτωμάτων στις αρχές Μαρτίου. Αν και πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα, υπογραμμίζει ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς μέσα στο έτος, πιθανώς λόγω των κατάλληλων κλιματικών συνθηκών.

Η λήψη μέτρων ελέγχου των κουνουπιών αποτελεί βασικό στοιχείο για την καταπολέμηση των ασθενειών που μεταδίδονται από αυτά και θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών αλλά φιλικών προς το περιβάλλον εργαλείων για τη διαχείριση των πληθυσμών των κουνουπιών. Παράλληλα, θα πρέπει να διαφημιστούν στον πληθυσμό απλά μέτρα, όπως η απομάκρυνση του στάσιμου νερού σε κήπους ή μπαλκόνια όπου αναπαράγονται τα κουνούπια. Τα μέτρα ατομικής προστασίας για τη μείωση του κινδύνου τσιμπήματος κουνουπιών περιλαμβάνουν τη χρήση ρούχων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, τη χρήση αντικουνουπικών, τη χρήση κουνουπιέρας ή σίτες παραθύρων/πορτών και τον ύπνο ή την ανάπαυση σε κλιματιζόμενους χώρους. Για την ευρεία εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι απαραίτητη η διεξαγωγή αποτελεσματικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού.

Η ενισχυμένη επιτήρηση και η έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων που σχετίζονται με τα ταξίδια και των τοπικών κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια παραμένουν ουσιώδεις για την εφαρμογή έγκαιρων και κατάλληλων μέτρων ελέγχου των φορέων και των ασθενειών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ