Δημόσια ΥγείαΔιαβούλευση για τη δωρεά κρυοσυντηρημένων ωαρίων - Η τράπεζα ζωής

Διαβούλευση για τη δωρεά κρυοσυντηρημένων ωαρίων – Η τράπεζα ζωής

- Advertisement -

Η τύχη χιλιάδων πλεοναζόντων κρυοσυντηρημένων γονιμοποιημένων ωαρίων που παραμένουν σε τράπεζες κρυοσυντήρησης και μετά το πέρας των 10 ετών, όπως προβλέπεται από το νόμο, «οδεύουν» στην καταστροφή, απασχόλησε την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής -που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας- θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση το θέμα για τη ρύθμιση του, σε νέα βάση.

Η τύχη χιλιάδων πλεοναζόντων κρυοσυντηρημένων γονιμοποιημένων ωαρίων που παραμένουν σε τράπεζες κρυοσυντήρησης και μετά το πέρας των 10 ετών, όπως προβλέπεται από το νόμο, «οδεύουν» στην καταστροφή, απασχόλησε την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής τέθηκαν κρίσιμα θέματα. Το νομικό πλαίσιο, η βιοηθική και η δεοντολογία, αποτελούν τα κύρια ζητήματα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση και να υλοποιηθεί το πρωτοποριακό σχέδιο δημιουργίας της πρώτης «τράπεζας ζωής» όπως τη χαρακτήρισαν οι επιστήμονες, σε διεθνές επίπεδο.

Αλλαγή της νομοθεσίας

«Δηλώνουμε την πρόθεση συμμετοχής σε διαβούλευση για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή καθώς στο μεταξύ έχουν προκύψει σημαντικές ιατρικές ανακαλύψεις» επεσήμανε η κ. Σοφία Καλανταρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας.

Με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε το 2002 και το 2005 και υπήρξε πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή, τα πλεονάζοντα έμβρυα πρέπει να καταστρέφονται μετά την παρέλευση 10 ετών.

Οι επιστήμονες ζητούν όχι μόνο να μην καταστρέφονται αλλά να δωρίζονται σε άλλα ζευγάρια που επιθυμούν να γίνουν γονείς. «Τότε δεν γινόταν κατάψυξη ωαρίων και στο μεταξύ η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες γεννήθηκε υγιές μωρό από κρυοσυντηρημένο γονιμοποιημένο ωάριο μετά από 34 χρόνια» υπογράμμισε η κ. Καλανταρίδου.

«Ιερή» στήριξη υπέρ των ωαρίων

Την πρωτοβουλία στηρίζει και ο Πρόεδρος Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο οποίος έστειλε επιστολή που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη τύπου.

«Τα έτη 2002 και 2005 που έγινε το νομικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή η επιστήμη δεν είχε επιτύχει την κατάψυξη των ωαρίων. Για τον λόγο αυτό γινόταν κατάψυξη εμβρύων. Η επιτροπή βιοηθικής της εκκλησίας είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τον μέλλον των «κατεψυγμένων και πλεοναζόντων» εμβρύων. Όπως και την ανησυχία τους για την τύχη τους. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ακόμα και στην εμβρυϊκή φάση της είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ο «δανεισμός των εμβρύων» ισοδυναμεί με κλασική υιοθεσία και μπορεί να γίνει αποδεκτός υπό όρους προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή τους και να τους δοθεί η ευκαιρία της ζωής τόνισε στην επιστολή του ο κ. Νικόλαος.

«Πρέπει να σκύψουμε πάνω από το ζήτημα με σεβασμό στη βιοηθική και τις κοινωνικές ανάγκες. Αλλά και να απαντήσουμε στο ερώτημα αν έχουμε το δικαίωμα να καταστρέφουμε τόσα έμβρυα» είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης.

Πάντος: Καλούμαι να καταστρέψω «μια πόλη»

Με αριθμούς που προκάλεσαν αίσθηση μίλησε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κ. Κώστας Πάντος ο οποίος είπε ότι μόνο στην δική του κλινική τα πλεονάζοντα γονιμοποιημένα ωάρια είναι σχεδόν 18.000. «

Με τον υπάρχοντα νόμο καλούμαι να καταστρέψω «μια πόλη», όπως και πολλοί συνάδελφοί μου που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση. Ξεκινάμε την διαβούλευση γιατί από δω και στο εξής πρέπει να ξέρουμε την διαδρομή των εμβρύων (γονιμοποιημένων ωαρίων). Να γνωρίζουν εξ’ αρχής τα ζευγάρια ότι εφ’ όσον υπάρξουν πλεονάζοντα γονιμοποιημένα ωάρια, είτε θα χρησιμοποιούν οι ίδιοι για να αποκτήσουν κι άλλα παιδάκια είτε θα δωρίζονται με τη συναίνεσή τους. Αλλιώς να μην δημιουργούνται επιπλέον έμβρυα » επεσήμανε ο κ Πάντος.

Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. Έχουμε επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου που θέλουν να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος και τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Οι επιστήμονες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία πρότειναν να λειτουργήσει η «τράπεζα εμβρύων» σε δημόσιο νοσοκομείο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ