Αξίζει να δειςCovid: Ξεκινά η δίκη της BioNTech για παρενέργειες από το εμβόλιο

Covid: Ξεκινά η δίκη της BioNTech για παρενέργειες από το εμβόλιο

- Advertisement -

Η πρώτη δίκη κατά της φαρμακευτικής επιχείρησης BioNTech, του γερμανικού εργαστηρίου το οποίο ανέπτυξε μαζί με την Pfizer ένα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ξεκίνησε στη Γερμανία μετά από αγωγή μιας γυναίκας που ισχυρίζεται πως το εμβόλιο της προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες και ζητά αποζημίωση.

Η πρώτη δίκη κατά της φαρμακευτικής επιχείρησης BioNTech, του γερμανικού εργαστηρίου το οποίο ανέπτυξε μαζί με την Pfizer ένα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ξεκίνησε στη Γερμανία μετά από αγωγή μιας γυναίκας που ισχυρίζεται πως το εμβόλιο της προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες και ζητά αποζημίωση

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το προϊόν της BioNTech και της Pfizer ήταν από τα πιο διαδεδομένα στο πλαίσιο της πρωτοφανούς κλίμακας παγκόσμιας καμπάνιας εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει σοβαρές παρενέργειες και προβλήματα στην υγεία τους.

Στη Γερμανία έχουν κατατεθεί μια σειρά από προσφυγές με αίτημα να αναγνωριστεί η σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και της εμφάνισης διάφορων παθολογιών και σήμερα διεξάγεται η πρώτη δίκη στο Αμβούργο.

Επιπτώσεις…

Μια Γερμανίδα αναφέρει στην αγωγή της ότι υποφέρει από «πόνους στο πάνω μέρος του σώματος, οίδημα στα άκρα, κόπωση, εξάντληση και προβλήματα στον ύπνο», αφού εμβολιάστηκε με το σκεύασμα αυτό κατά της covid.

Προβλήματα που «επηρεάζουν αρνητικά το έργο» της γυναίκας αυτής, μίας γιατρού που εργάζεται σε νοσοκομείο και «δεν μπορεί πλέον να εργάζεται τόσες ώρες» όσες πριν από τον εμβολιασμό της, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Τομπίας Ούλριχ.

Ήταν όλοι υγιείς πριν το εμβόλιο

Η ενάγουσα ζητά αποζημίωση 150.000 ευρώ, με τον συνήγορό της να δηλώνει ότι οι πελάτες του (εκπροσωπεί 250 ενάγοντες) ήταν όλοι τους υγιείς προτού εμφανίσουν συμπτώματα τα οποία αποδίδουν στα εμβόλια κατά της covid — πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν και άλλες δίκες.

«Τα συμπτώματα είναι πολύ διαφορετικά, από εγκεφαλικά επεισόδια ως θρόμβοι και καρδιακά προβλήματα», σημειώνει ο Γιόαχιμ Τσέζαρ- Πρέλερ, ένας άλλος Γερμανός δικηγόρος που εκπροσωπεί 140 ανθρώπους που έχουν καταθέσει αντίστοιχες προσφυγές.

Από τα 129 εκατ. εμβόλια που χορηγήθηκαν στη Γερμανία, το επιστημονικό ινστιτούτο Paul Ehrlich έλαβε 338.857 καταγγελίες για ύποπτες παρενέργειες, ανάμεσά τους 54.879 σοβαρές περιπτώσεις.

Το εργαστήριο BioNTech εξηγεί ότι σε αυτό το στάδιο «στις περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί δεν έχει αποδειχθεί καμία αιτιακή σχέση μεταξύ των προβλημάτων υγείας που περιγράφονται και του εμβολιασμού».

Η εταιρεία διαβεβαιώνει ωστόσο ότι «αναλαμβάνει τις ευθύνες της» και «εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, με προσοχή, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες».

«Μακρύς δρόμος»

Η εμφάνιση παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό κατά της covid είναι κάτι που η ιατρική κοινότητα στη Γερμανία λαμβάνει σοβαρά υπόψη της, με κάποια νοσοκομεία να έχουν δημιουργήσει ειδικά ιατρεία.

Η νομική οδός προκειμένου να καθοριστεί η αιτιακή σχέση μεταξύ των εμβολίων και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι είναι «ένας μακρύς δρόμος γεμάτος εμπόδια», παραδέχεται ο Τσέζαρ- Πρέλερ.

Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας οι παρασκευαστές φαρμάκων ή εμβολίων είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν αποζημίωση για τυχόν παρενέργειες, αν «η ιατρική επιστήμη» αποδεικνύει ότι τα σκευάσματά τους προκαλούν δυσανάλογη βλάβη σε σχέση με τα οφέλη τους ή αν οι πληροφορίες στη συσκευασία είναι λανθασμένες.

Κατά συνέπεια, οι παρενέργειες θα πρέπει να είναι αρκετά «σοβαρές» για να ληφθούν υπόψη, εξηγεί ο Ανατόλ Ντούτα καθηγητής Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Μία ενάγουσα, η Κάτριν Κ. ηλικίας 45 ετών, εκτιμά ότι τα συμπτώματά της είναι όντως αρκετά σοβαρά. Δηλώνει ότι έχασε «25 κιλά σε δέκα ημέρες» μετά τον εμβολιασμό της κατά της covid και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις στο έντερό της. «Σιχαίνομαι που μου λένε ότι είμαι μια μεμονωμένη περίπτωση, δεν είναι έτσι», τονίζει.

«Συνιστώ στους πελάτες μου να φτιάξουν ένα ημερολόγιο, να γράφουν εκεί την εξέλιξη των συμπτωμάτων τους και να ζητήσουν από έναν γιατρό να τα καταγράψει, είναι πολύ σημαντικό», εξήγησε η Άνια Ντόρνχοφ, μια ακόμη δικηγόρος που ασχολείται με αυτές τις υποθέσεις, η οποία θέλει «να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» οι άνθρωποι που λένε ότι υποφέρουν από παρενέργειες λόγω των εμβολίων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ