Δημόσια ΥγείαCovid: Τέλος η πενθήμερη απομόνωση - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Covid: Τέλος η πενθήμερη απομόνωση – Τι ισχύει στην Ελλάδα

- Advertisement -

Οι Αμερικανοί που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό δεν θα χρειάζεται πλέον να μένουν σε απομόνωση για πέντε ημέρες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ.

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ. Οι νέες οδηγίες από τα CDC. Οι Αμερικανοί που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό δεν θα χρειάζεται πλέον να μένουν σε απομόνωση για πέντε ημέρες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων άλλαξαν την οδηγία τους λέγοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους ή σε τακτικές δραστηριότητες εάν τα συμπτώματά τους είναι ήπια και βελτιώνονται και έχει περάσει μια μέρα από όταν είχαν πυρετό.

Συνιστούν όμως να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις για τις επόμενες πέντε ημέρες -συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του αερισμού, της μάσκας και του περιορισμού της στενής επαφής με άλλους- για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.

Ανοσία και εμβολιασμός

Αυτές οι αυξημένες προφυλάξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε ευάλωτα άτομα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν ανοσοποιητική λειτουργία που έχει αμβλυνθεί λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή κάποιας ασθένειας, όπως ο καρκίνος.

Η αλλαγή έρχεται σε μια εποχή που ο COVID-19 δεν είναι πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία όπως ήταν κάποτε. Μάλιστα στις ΗΠΑ έπεσε από την τρίτη κύρια αιτία θανάτου στη χώρα στις αρχές της πανδημίας στη 10η πέρυσι.

Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας στον κορωνοϊό από εμβολιασμούς ή από λοιμώξεις και πολλοί δεν ακολουθούν ούτως ή άλλως τις οδηγίες απομόνωσης πέντε ημερών, λένε οι αμερικανοί λοιμωξιολόγοι.

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να προστατεύουμε όσους κινδυνεύουν από σοβαρή ασθένεια, ενώ παράλληλα καθησυχάζουμε τους ανθρώπους ότι αυτές οι συστάσεις είναι απλές, σαφείς, κατανοητές και μπορούν να ακολουθηθούν», δήλωσε η Δρ Mandy Cohen, διευθύντρια του CDC.

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Είναι λογικό να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την Covid-19 όπως και άλλους αναπνευστικούς ιούς», δήλωσε από την πλευρά της η Δρ Έλι Μάρεϊ, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, «αλλά δεν μπορούμε απλά να απορρίψουμε την επιστήμη».

Η Μάρεϊ σημειώνει ότι έχουμε μάθει πολλά για το πώς εξαπλώνονται οι αναπνευστικές ασθένειες και πώς μπορούμε να τις ελέγξουμε καλύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά αντί να εφαρμόσουμε αυτά τα διδάγματα για να βοηθήσουμε στην προστασία των ανθρώπων από άλλες λοιμώξεις όπως η γρίπη, λέει, αυτή η μείωση των προφυλάξεων στέλνει ένα επιβλαβές μήνυμα.

«Υπονομεύει όλο το υπόλοιπο σύστημα δημόσιας υγείας», πρόσθεσε. «Επειδή αυτό που ακούει ο κόσμος είναι: Στην πραγματικότητα, οι ασθένειες δεν είναι τόσο άσχημες όσο λέγαμε ότι είναι, και στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο κακό αν κάποιοι άνθρωποι πεθάνουν».

Τι ισχύει στην Ελλάδα – Οι μέρες της απομόνωσης

Συστήνεται απομόνωση στο σπίτι για 5 ημέρες. Θεωρητικά και νομικά, αν θέλει κάποιος θετικός στη νόσο COVID-19 να μην παραμείνει σε απομόνωση, δεν αντιμετωπίζει κυρώσεις. Ωστόσο, αυτό ιατρικά δεν συστήνεται, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας της κοινότητας και των ευάλωτων ατόμων.

Στο σπίτι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης, όπως η χρήση μάσκας, ο καλός αερισμός των χώρων και να αποφεύγονται οι επαφές με άλλα άτομα του οικείου περιβάλλοντος (ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα και τους ηλικιωμένους) για την αποφυγή της μετάδοσης.

Δεν προβλέπεται πλέον «καραντίνα» για τις επαφές των ατόμων με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19.

Τι ισχύει με την 5ήμερη άδεια ασθενείας από την εργασία

Δεν ισχύει πλέον η «αυτόματη» αναρρωτική άδεια, όταν κάποιος είχε επιβεβαιωμένη διάγνωση COVID-19 με rapid από φαρμακείο, ή μοριακό τεστ (PCR).

Δεν απαιτείται, επίσης, επίσημη πιστοποίηση της νόσου COVID-19 μέσω διάγνωσης σε φαρμακείο ή διαγνωστικό εργαστήριο, παρά μόνο στην περίπτωση που θα πρέπει να χορηγηθούν στον ασθενή αντιιικά φάρμακα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η διάγνωση μπορεί να γίνει και στο σπίτι με ένα απλό self test.

Κανονική αναρρωτική άδεια μπορεί να χορηγήσει ο θεράπων ιατρός, όπως χορηγεί μέχρι σήμερα για τις υπόλοιπες ασθένειες και λοιμώξεις του αναπνευστικού (γρίπη κλπ)

Τι ισχύει για τις απουσίες από το σχολείο

Οι απουσίες έως 5 ημερών για τους μαθητές που έχουν νοσήσει από κορονοϊό καταχωρούνται, αλλά δεν προσμετρώνται.

Στην περίπτωση που ο μαθητής νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από Covid-19, οι απουσίες του επίσης καταχωρούνται, αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα της νοσηλείας.

Τα πρωτόκολλα για τους θετικούς στον κορωνοϊό υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας το επόμενο διάστημα.

Τα μέτρα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ

Δεν ισχύει κανένας περιορισμός.

Ο ασθενής με COVID-19 μπορεί να χρησιμοποιήσει μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, λεωφορείο, τρένο κλπ) για την επιστροφή του στο σπίτι, αρκεί στους κλειστούς χώρους να φορά μάσκα υψηλής προστασίας.

Μέτρα σε ιατρεία, νοσοκομεία, φαρμακεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Χρήση μάσκας

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από ασθενείς και επισκέπτες, σε όλες τις δομές Υγείας (ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μονάδες κοινωνικής φροντίδας).

Δεν είναι υποχρεωτική στα φαρμακεία.

Επίσκεψη σε νοσοκομείο ως ασθενής

Ασθενείς που προσέρχονται σε δομές υγείας για εξέταση με τακτικό ραντεβού ή εκτάκτως, δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν κάνει προηγουμένως τεστ κορωνοϊό.

Κατ’ εξαίρεση, απαιτείται η διενέργεια rapid test 24ωρου για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε εξέταση ή επέμβαση με αερόλυμα (π.χ. οδοντιατρεία).

Στην περίπτωση των επεμβάσεων υπάρχουν υποκατηγορίες, οπότε απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Επίσκεψη σε νοσοκομείο ως συνοδός ή για επισκεπτήριο

Κάθε ιδιωτική ή δημόσια δομή υγείας, έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει δικά της πρωτόκολλα, οπότε πριν επισκεφτείτε ασθενή, ρωτήστε τους υπεύθυνους.

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται το επισκεπτήριο σε άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ