Δημόσια ΥγείαCovid: Αναποτελεσματικά τα φάρμακα που θεωρούνταν σωτήρια

Covid: Αναποτελεσματικά τα φάρμακα που θεωρούνταν σωτήρια

- Advertisement -

Ενώ τα αντιιικά χάπια για τον κορωνοϊό παραμένουν μια επιλογή για κάποιους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι αποτελεσματικά για όλους, καθώς μπορεί να αλληλεπιδρούν με πολλά ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ενώ τα αντιιικά χάπια για τον κορωνοϊό παραμένουν μια επιλογή για κάποιους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι αποτελεσματικά για όλους, καθώς μπορεί να αλληλεπιδρούν με πολλά ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως επισημαίνει το Politico, η έλλειψη εξειδικευμένων θεραπειών για την Covid-19 για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχει αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους με περιορισμένες επιλογές εάν αρρωστήσουν καθώς η πανδημία εξελίσσεται σε έναν αβέβαιο χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, όμως, η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ που ενίσχυσε την ανάπτυξη φαρμάκων στις πρώτες μέρες της πανδημίας έχει στερέψει και οι βουλευτές απέρριψαν τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για περισσότερη χρηματοδότηση. Χωρίς αυτή, το κίνητρο για τους κατασκευαστές φαρμάκων να εργαστούν σε νέες θεραπείες αντισωμάτων που θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές είναι πολύ μικρό.

Μαζικές εισαγωγές

Και χωρίς ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όπως το Operation Warp Speed για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών δεύτερης γενιάς, οι ασθενείς με υψηλό κίνδυνο θα μπορούσαν να καταλήξουν με σοβαρή νόσηση από COVID-19 και να κατακλύσουν τα νοσοκομεία, σε μια περίοδο που τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», χάρη στις μαζικές εισαγωγές ασθενών με μια σειρά από αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και ο RSV, επισημαίνει το Politico.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί με θέρμη τα από του στόματος αντιιικά σχήματα όπως το Paxlovid, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του πριν από ένα χρόνο και αποτέλεσε σημείο καμπής στη διαχείριση του ιού για τους περισσότερους Αμερικανούς.

«Επειδή βγήκαμε από τη φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας δεν σημαίνει ότι η COVID-19 τελείωσε ή ότι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες», δήλωσε η Leana Wen, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington και πρώην επίτροπος υγείας της Βαλτιμόρης.

Κορωνοϊός: Ο FDA απέσυρε την έγκριση για τέσσερις θεραπείες αντισωμάτων, λόγω αναποτελεσματικότητας

Είναι ενδεικτικό ότι ο FDA απέσυρε την έγκριση για τέσσερις θεραπείες αντισωμάτων το 2022 καθώς η μετάλλαξη Όμικρον και οι δεκάδες υποπαραλλαγές της εξάλειψαν την αποτελεσματικότητά τους. Οι θεραπείες απευθύνονταν σε ενήλικες και παιδιά με ήπια έως μέτρια COVID-19 που θεωρούνταν ότι διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο και να καταλήξουν να νοσηλευτούν.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, για παράδειγμα, παρουσιάζονταν ως παράγοντες που θα «άλλαζαν το παιχνίδι» για τους ασθενείς με COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Χρησιμοποιήθηκαν, μάλιστα, για τη θεραπεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το 2020. Πλέον, όμως, είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά έναντι των τρεχουσών παραλλαγών της COVID-19. Τα πιο εύκολα στη χορήγηση αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid, έχουν πάρει τη θέση τους, αλλά δεν είναι ασφαλή για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, επειδή αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα φάρμακα.

Μια ανακοίνωση του CDC που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου και απευθυνόταν σε κλινικούς ιατρούς και επαγγελματίες δημόσιας υγείας προειδοποίησε για την έλλειψη βιώσιμων θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα και της διαθεσιμότητας των αντιικών επιλογών και τους προέτρεψε να συμβουλευτούν τις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας Covid του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας για δυνητικούς τρόπους διαχείρισης των αλληλεπιδράσεων φαρμάκων με το Paxlovid, όπως προσωρινές παύσεις ή μειώσεις της δόσης.

Οι άλλες διαθέσιμες θεραπείες κατά της COVID-19

Η ρεμντεσιβίρη, από την άλλη, ένα αντιικό φάρμακο που χορηγείται ενδοφλεβίως, είναι μια άλλη θεραπευτική επιλογή για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, αλλά απαιτεί εγχύσεις για τρεις ημέρες είτε σε νοσοκομειακό περιβάλλον είτε σε εξωνοσοκομειακό.

Μια άλλη επιλογή για τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους που μολύνονται από τον κορωνοϊό είναι η θεραπεία με πλάσμα. Πρόκειται για μια θεραπεία που έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να «νικηθεί» από οποιαδήποτε παραλλαγή και μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά στελέχη, αλλά είναι δύσκολο να χορηγηθεί και απαιτεί να γίνει ομαδοποίηση αίματος για τον λήπτη.

Ο FDA έχει εγκρίνει την επείγουσα χρήση πλάσματος που περιέχει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων για την COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Ωστόσο, οι συστάσεις του NIH για τη θεραπεία με πλάσμα, που επικαιροποιήθηκαν την 1η Δεκεμβρίου, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν «επαρκή στοιχεία» υπέρ ή κατά της χρήσης της θεραπείας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Regeneron, Tammy Allen, δήλωσε ότι η εταιρεία, της οποίας η χρήση κοκτέιλ αντισωμάτων περιορίστηκε τον Ιανουάριο, έχει δεσμευτεί να αξιολογήσει τις επιλογές θεραπείας αντισωμάτων καθώς εξελίσσεται ο κορωνοϊός.

Η Vir, τέλος, η οποία συνεργάζεται με την GSK για το sotrovimab, συνεχίζει να μελετά εάν η θεραπεία θα μπορούσε να λειτουργήσει ενάντια στις αναδυόμενες παραλλαγές και αξιολογεί επίσης αντισώματα επόμενης γενιάς και θεραπείες μικρών μορίων, δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας, Carly Scaduto.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ