Δημόσια ΥγείαΧαρδαλιάς: Το σχέδιο χαλάρωσης - Δωρεάν rapid τεστ για κάθε πολίτη

Χαρδαλιάς: Το σχέδιο χαλάρωσης – Δωρεάν rapid τεστ για κάθε πολίτη

- Advertisement -

Συνολικά 10 εκατ. τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα δωρεάν και άμεσα τεστ από τα φαρμακεία για κάθε πολίτη μέσω ΑΜΚΑ προβλέπονται στα νέα μέτρα του σχεδίου χαλάρωσης του lockdown για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Συνολικά 10 εκατ. τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα μέσω δωρεάν και άμεσα τεστ από τα φαρμακεία για κάθε πολίτη μέσω ΑΜΚΑ προβλέπονται στα νέα μέτρα του σχεδίου χαλάρωσης του lockdown για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ενημέρωσε, ακόμη, ότι θα υπάρχουν μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα τεστ, από τα φαρμακεία, ενώ κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούν να γίνονται 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας τον εαυτό του και την υγεία του, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ. Ήδη, τα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ.Σκέρτσος θα χορηγούνται δωρεάν ανά πολίτη τέσσερα τεστ το μήνα, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να προμηθεύεται και άλλα, αλλά θα τα πληρώνει.

Η κυβέρνηση έπειτα από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων αποφάσισε την χαλάρωση του lockdown, με τον κ. Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο σε ολόκληρη την χώρα.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, από αύριο Σάββατο 20 Μαρτίου στις 06.00 το πρωί, ισχύουν τα εξής:
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει ενιαία από τις 21.00 το βράδυ μέχρι το πρωί καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα
  • Από τη Δευτέρα ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών
  • Επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και απαραίτητη η μετάβαση σε αυτά χωρίς όχημα και τη χρήση του SMS 6
  • Οι ίδιοι περιορισμοί ισχύουν και για τα δημόσια πάρκα όπου υπάρχει επίσης ο περιορισμός μέχρι τρία άτομα εκτός αν πρόκειται για οικογένεια

Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-2

Παπαευαγγέλου: Στο 6% ο δείκτης θετικότητας

«Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί περισσότερα από 233.000 κρούσματα στην Ελλάδα» όπως σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων είναι 2.250. Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου την περασμένη εβδομάδα είχαμε μεγάλη διακύμανση στον ημερήσιο αριθμό των τεστ λόγω της Καθαράς Δευτέρας.

Την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού αυξήθηκε από 4,5% σε 6% . Παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, όπως σημείωσε η κ. Παπαευγγέλου, που τόνισε πως άλλες, όπως της Κεντρικής Μακεδονίας δείχνουν αυξητικές τάσεις.

Εντονη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας

«Τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ» σχολίασε η λοιμωξιολόγος, αναφέροντας πως καταγράφτηκαν περισσότερες από 450 εισαγωγές κατά μέσο όσο την περασμένη εβδομάδα. Από το σύνολο των ασθενών, 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται μόνο στην Αττική.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα από το Αττικό νοσοκομείο στο οποίο και εργάζεται. Στο Αττικό από την 1η Μαρτίου εισήχθησαν 404 ασθενείς σε απλές κλίνες και ακόμη 52 σε ΜΕΘ. Η επιδημιολογική εικόνα ωστόσο, δείχνει πίεση στα νοσοκομεία και στην Αχαΐα, ενώ αυξητική τάση έχουμε στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

Όπως είπε η λοιμωξιολόγος, χάρη στους εμβολιασμούς, «ήδη βλέπουμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και ίσως και στον αριθμό των νοσηλευόμενων στην ηλικιακή ομάδα των 70 και άνω».,

Γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα στην Αττική

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε ορισμένες εξηγήσεις για τους λόγους που η Αττική δεν παρουσιάζει την απαιτούμενη μείωση κρουσμάτων κορωνοϊού, παρά τα αυστηρά μέτρα. Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και αυτό είναι ορατό από την επιδημιολογική εικόνα σε άλλες αστικές και ημιαστικές περιοχές.

«Δεν πιστεύουμε ότι στην Αττική ο κόσμος τηρεί τα μέτρα λιγότερο» τόνισε η λοιμωξιολόγος. Ωστόσο, όπως είπε, στην Αττική μένουν εκατομμύρια πολίτες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο εύκολη η διάδοση του ιού. Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως μπορεί «στο λεκανοπέδιο να μην βιώσαμε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων όσο την είδαμε τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν αποδίδουν τα μέτρα όσο θα θέλαμε».

Η επιτροπή ειδικών υποστηρίζει πως η αύξηση των κρουσμάτων μετάλλαξης, ο χειμώνας, αλλά και η δικαιολογημένη κόπωση συμβάλλουν σημαντικά στην αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού στην Αττική.

Θα επιμείνει η πίεση στο ΕΣΥ

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τα νέα κρούσματα σταματούσαν αμέσως σήμερα, «το ΕΣΥ θα συνέχιζε να πιέζεται τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες». Η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε πως μετά την προσοχή σε ηλικιωμένους και άτομα υψηλού κινδύνου, «ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τα παιδιά μας, τους νέους που πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο και τους ενήλικες που πρέπει να βγουν από το σπίτι και να βρουν δουλειά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτροπή ειδικών απευθύνει έκκληση σε ενήλικες της παραγωγικής τάξης, αλλά και νέους (μαθητές και φοιτητές) να τηρήσουν τα μέτρα με προσοχή, να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους και να φοράνε με ευλάβεια τη μάσκα.

«Ας είναι αυτή η εβδομάδα που όλοι μας θα κάνουμε μια προσπάθεια να μην μολυνθούμε» είπε η λοιμωξιολόγος και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και απέναντι σε στενούς συγγενείς και οικείους που ανήκουν στην «κοινωνική μας φούσκα».

Με το βλέμμα στην ψυχική κόπωση

Προτεραιότητα της επιτροπής ειδικών είναι πλέον η ψυχική κόπωση όλων, η οποία είναι εμφανής και απόλυτα δικαιολογημένη.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για άνοιγμα δραστηριοτήτων και χαλάρωση μέτρων» σημείωσε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου που έκανε λόγο για ανεύρεση μιας χρυσής τομής.

«Η βελτίωση της ψυχολογίας είναι ιδιαίτερα σημαντική ένα χρόνο μετά την έναρξη αυτής της περιπέτειες» είπε.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ