Αξίζει να δειςCDC: Δεν «βλέπει» αλλαγές στις οδηγίες για το εμβόλιο της Pfizer

CDC: Δεν «βλέπει» αλλαγές στις οδηγίες για το εμβόλιο της Pfizer

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Δεν συνιστούν αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες των εμβολίων Pfizer-BioNTech, κατά της Covid-19, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), μετά το «προκαταρκτικό σήμα ασφαλείας» που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού σε άτομα 65 ετών και άνω.

Δεν συνιστούν αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες των εμβολίων Pfizer-BioNTech, κατά της Covid-19, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), μετά το «προκαταρκτικό σήμα ασφαλείας» που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού σε άτομα 65 ετών και άνω.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το CDC, το σύνολο των στοιχείων υποδηλώνει έναν «πολύ απίθανο» κλινικό κίνδυνο, όπως ανέφερε ο Οργανισμός. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το CDC, «δεν συνιστάται αλλαγή στην πρακτική του εμβολιασμού. Το CDC συνεχίζει να συνιστά σε όλους, ηλικίας 6 μηνών και άνω, να κάνουν τον εμβολιασμό τους κατά του COVID-19.

Αυτό περιλαμβάνει άτομα που είναι επί του παρόντος κατάλληλα για να λάβουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουμε για τη μείωση του θανάτου, της νοσηλείας και της σοβαρής νόσησης, όπως έχει πλέον αποδειχθεί σε πολλαπλές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες».

Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό εμφανίζεται όταν οι ιστοί του εγκεφάλου δεν μπορούν να λάβουν οξυγόνο ή θρεπτικά συστατικά, μετά από διακοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο.

Πρόσθετα δεδομένα

«Παρόλο που το σύνολο των δεδομένων υποδηλώνει επί του παρόντος ότι είναι πολύ απίθανο το σήμα στο Vaccine Safety Datalink (VSD) να αντιπροσωπεύει πραγματικό κλινικό κίνδυνο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με το κοινό, όπως κάναμε στο παρελθόν, όταν μια από τις παρακολουθήσεις ασφαλείας ανιχνεύουν ένα σήμα. Το CDC και ο FDA θα συνεχίσουν να αξιολογούν πρόσθετα δεδομένα από αυτά και άλλα συστήματα ασφάλειας εμβολίων» υπογραμμίζεται.

Το Vaccine Safety Datalink του CDC, που είναι ένα σύστημα επιτήρησης «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο», διαπίστωσε «στατιστικά κριτήρια» που δικαιολογούν την περαιτέρω έρευνα για τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε ορισμένους λήπτες εμβολίων. Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι διερεύνησαν εάν υπήρχε υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό – σε σύγκριση με τις επόμενες 21 ημέρες – σε άτομα 65 ετών και άνω.

Κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν πολλαπλές βάσεις δεδομένων και συστήματα προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις αξιολογήσεις ασφαλείας, με το CDC να υπογραμμίζει ότι «πολλές μεταγενέστερες αναλύσεις δεν έχουν επικυρώσει αυτό το προκαταρκτικό σήμα ασφαλείας».

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που δημοσιεύονται στο emvolio.gov.gr, στα άτομα άνω των 60 ετών, μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, μπορεί να γίνει:

– πρώτη αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά το βασικό εμβολιασμό με Pfizer (διδύναμο επικαιροποιημένο) ή Moderna (διδύναμο επικαιροποιημένο) ή Novavax.

– δεύτερη αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά την 1η αναμνηστική δόση με Pfizer (διδύναμο επικαιροποιημένο) ή Moderna (διδύναμο επικαιροποιημένο) καθώς και

-τρίτη αναμνηστική δόση 3 μήνες τουλάχιστον μετά την 2η αναμνηστική δόση με Pfizer (διδύναμο επικαιροποιημένο) ή Moderna (διδύναμο επικαιροποιημένο)

Στους 30- 59 ετών, μετά την πρώτη αναμνηστική δόση, η δεύτερη και η τρίτη συστήνεται εξατομικευμένα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού τουλάχιστον 3 μήνες μετά, με Pfizer (διδύναμο επικαιροποιημένο) ή Moderna (διδύναμο επικαιροποιημένο).

Για τους 18-29 ετών η δεύτερη αναμνηστική δόση έχει εγκριθεί μόνο για ομάδες αυξημένου κινδύνου. Στα παιδιά 12-17 ετών, η πρώτη και η δεύτερη αναμνηστική δόση επίσης έχει εγκριθεί για όσα ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου, ενώ για τα 5-11 ετών η πρώτη αναμνηστική για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και η δεύτερη αναμνηστική δεν έχει εγκριθεί. Για τα παιδιά από έξι μηνών μέχρι 4 ετών, δεν έχουν εγκριθεί αναμνηστικές δόσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ