Δημόσια ΥγείαBρετανία: Ενα στα πέντε μωρά γεννιούνται με καισαρική

Bρετανία: Ενα στα πέντε μωρά γεννιούνται με καισαρική

- Advertisement -

Σχεδόν ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με καισαρική τομή στην Βρετανία με τους ειδικούς να βλέπουν την παχυσαρκία και την ηλικία ως βασικά αίτια αποφυγής του φυσιολογικού τοκετού.

Σχεδόν ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με καισαρική τομή στην Βρετανία με τους ειδικούς να βλέπουν την παχυσαρκία και την ηλικία ως βασικά αίτια αποφυγής του φυσιολογικού τοκετού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Daily Mail, σχεδόν ένα στα πέντε μωρά πέρυσι γεννήθηκε με προγραμματισμένη ή επείγουσα καισαρική τομή, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η τάση αυτή μπορεί να οφείλεται στην παχυσαρκία ή στις γυναίκες που μένουν έγκυες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας έδειξαν επίσης ότι ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 και πλέον ετών.

Από τις 547.244 γεννήσεις το 2022-23, συνολικά το 17,4% ήταν με προγραμματισμένη καισαρική τομή, η οποία λαμβάνει χώρα γύρω στην 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Αυτό είναι αυξημένο από το 15,9% των 578.562 γεννήσεων που καταγράφηκαν τους προηγούμενους 12 μήνες. Το ποσοστό των επειγουσών καισαρικών τομών, όταν ο κολπικός τοκετός μπορεί να κριθεί πολύ επικίνδυνος, αυξήθηκε επίσης από 20,1 σε 21,9 τοις εκατό.

Οι στατιστικές δείχνουν μια μακροπρόθεσμη ανοδική τάση στις επείγουσες καισαρικές τομές στην Αγγλία. Συνολικά 671.255 μωρά γεννήθηκαν πριν από μια δεκαετία το 2012-13, με το 14,8%, ή περίπου ένα στα επτά, να γεννιέται με επείγουσα καισαρική τομή.

Ρεκόρ γεννήσεων με καισαρική στην Βρετανία

Τα ποσοστά τόσο των προγραμματισμένων όσο και των επειγουσών επεμβάσεων το 2022-23 είναι τα υψηλότερα από το 1980, όταν το NHS άρχισε να καταγράφει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές, οι μητέρες μπορούν να ζητήσουν καισαρική τομή ακόμη και αν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι. Οι μητέρες που το κάνουν αυτό, μερικές φορές χαρακτηρίζονται «πολύ σικ για να σπρώξουν», αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν τον χρόνο και τον τόπο του τοκετού, αντί να αφήνουν τη φύση να πάρει το δρόμο της οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

Ωστόσο, η καισαρική τομή ενέχει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως οι θρόμβοι αίματος, η υπερβολική αιμορραγία, η βλάβη σε γειτονικές περιοχές, όπως η ουροδόχος κύστη ή οι «σωλήνες» που συνδέουν το νεφρό και την ουροδόχο κύστη, και τον απίθανο τραυματισμό του μωρού όταν ανοίγει η μήτρα. Αφήνει επίσης μια ουλή.

Η Δρ Laura Hipple, αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακή αύξηση του αριθμού των καισαρικών τομών».

Παχυσαρκία και ηλικία πίσω από τις καισαρικές

«Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο αυξανόμενος αριθμός πολύπλοκων γεννήσεων. Βλέπουμε αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και ανθρώπους που επιλέγουν να αποκτήσουν παιδιά σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους, τα οποία και τα δύο μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα επιπλοκών».

«Μια επείγουσα ή απρογραμμάτιστη καισαρική τομή μπορεί να συμβεί όταν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ευημερία της γυναίκας ή/και του μωρού ή όταν ο τοκετός δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καισαρική τομή μπορεί να είναι μια διαδικασία που σώζει ζωές».

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών αναφέρει ότι το 2021 η μέση ηλικία των γυναικών που γέννησαν στην Αγγλία και την Ουαλία ήταν 30,9 έτη.

Τον Μάιο, στατιστικά στοιχεία από το Γραφείο Βελτίωσης & Ανισοτήτων Υγείας έδειξαν ότι το 25,9% των ατόμων άνω των 18 ετών στην Αγγλία από το 2021 έως το 2022 ήταν παχύσαρκοι. Τα ποσοστά ήταν 26,1% για τις γυναίκες και 25,8% για τους άνδρες.

Ο αριθμός των γεννήσεων πέρυσι ήταν μειωμένος σε σχέση με τις 578.562 γεννήσεις τους προηγούμενους 12 μήνες. Ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που καταγράφηκαν 541.700 γεννήσεις το 2001-02.

Η Justine Roberts, ιδρύτρια της ιστοσελίδας γονέων Mumsnet, δήλωσε: «Η απόκτηση ή μη παιδιών είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση, η οποία συχνά επηρεάζεται από οικονομικούς παράγοντες».

«Καθώς η κρίση του κόστους ζωής συνεχίζεται, ακούμε από όλο και περισσότερους χρήστες του Mumsnet που ανησυχούν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν παιδιά», επισήμανε.

«Με δεδομένο το υψηλό κόστος της παιδικής φροντίδας, την στεγαστική κρίση και τους συνεχώς αυξανόμενους λογαριασμούς τροφίμων και καυσίμων, καθώς και το το επίμονο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων που επιδεινώνεται από τη μητρότητα, δεν αποτελεί πραγματικά έκπληξη το γεγονός ότι το ποσοστό γεννήσεων μειώνεται, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ