Δημόσια ΥγείαBRCA: Εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ οι εξετάσεις εμφάνισης καρκίνου

BRCA: Εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ οι εξετάσεις εμφάνισης καρκίνου

- Advertisement -

Εντάχθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις για την παρουσία μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1 και 2, που ενοχοποιούνται για την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ωοθηκών.

Εντάχθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις για την παρουσία μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1 και 2, που ενοχοποιούνται για την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ωοθηκών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Υλοποιήθηκε η ενσωμάτωση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων «Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1, 2», στην κατηγορία «Γενετικές Εξετάσεις Κληρονομούμενου Καρκίνου», όπως ενημερώνει ο ΕΟΠΥΥ γιατρούς και δικαιούχους του.

Συγκεκριμένα, για τη διαδικασία συνταγογράφησης ισχύουν τα εξής:

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των συγκεκριμένων εξετάσεων γίνεται με χρήση των ακόλουθων κωδικών διάγνωσης κατά ταξινόμηση παθήσεων (ICD10):

  • C56 – Κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών.
  • C50 – Κακοήθη νεοπλάσματα του μαστού.
  • Z80 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος.
  • Ζ80.3 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος μαστού.
  • Ζ80.4 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος γεννητικών οργάνων.
  • Z80.8 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος άλλων οργάνων ή συστημάτων
  • Πώς «δικαιολογεί» ο γιατρός την εξέταση

Στα σχόλια που περιλαμβάνονται στη συνταγή απαιτείται να διευκρινίζεται από το γιατρό ο λόγος που συνιστά την εξέταση, π.χ καρκίνος μαστού με διάγνωση πριν από την ηλικία των 45 ετών.

Στον κωδικό Ζ83 (οικογενειακό ιστορικό άλλων ειδικών διαταραχών), ο γιατρός πρέπει να διευκρινίζει με σχόλιο: «γυναίκα που στην οικογένειά της υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1, 2». Στο σχόλιο αυτό θα αναφέρεται ποιο μέλος της οικογένειας αφορά (αδερφή, μητέρα), χωρίς την αναγραφή προσωπικών δεδομένων.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα γίνεται υποχρεωτικά με την αναγραφή και των δύο κωδικών στο ίδιο παραπεμπτικό:

Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1, 2 με τη μέθοδο NGS και έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1, 2 με τη συμπληρωματική μέθοδο MLPA, εφόσον ο ιατρός δεν γνωρίζει εκ των προτέρων αν θα απαιτηθεί και η συμπληρωματική μέθοδος MLPA.

Κατά την εκτέλεση και υποβολή του παραπεμπτικού από τον συμβεβλημένο πάροχο στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (eΔΑΠΥ), θα γίνεται ο διαχωρισμός (υποβολή μόνο του ενός κωδικού ή υποβολή και των δύο κωδικών).

Η εξέταση θα εκτελείται μόνο μια φορά ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

H συμμετοχή των δικαιούχων ΕΟΠΥΥ για την εξέταση BRCA 1,2 (NGS) ορίζεται στα 78,75 ευρώ, έναντι του ποσού των 105 ευρώ που αντιστοιχούν στο 15% της τιμής ΦΕΚ. Όταν απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA η συμμετοχή θα προσαυξάνεται κατά 7,5 ευρώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ