ΒασικόAstraZeneca - Ελλάδα: Πιθανή η μη χορήγησή του σε όλες τις ηλικίες

AstraZeneca – Ελλάδα: Πιθανή η μη χορήγησή του σε όλες τις ηλικίες

- Advertisement -

Έντονος είναι ο προβληματισμός από τα συνεχιζόμενα περιστατικά θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν σε Κρήτη και Μυτιλήνη, με αποτέλεσμα να ανοίξει ξανά η συζήτηση γύρω από το εμβόλιo της AstraZeneca και της χρήσης του από όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Έντονος είναι ο προβληματισμός από τα συνεχιζόμενα περιστατικά θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν σε Κρήτη και Μυτιλήνη, με αποτέλεσμα να ανοίξει ξανά η συζήτηση γύρω από το εμβόλιo της AstraZeneca

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή εξετάζει  αν θα αυξηθούν τα ηλιακά όρια για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου στον RealFm 97,8, σήμερα αναμένεται να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, όπως τόνισε, εκτιμάται ότι θα υπάρξει εισήγηση από τους γιατρούς να μην χορηγείται στους νέους αλλά σε όσους είναι άνω των 55 ετών.

«Το ρεπορτάζ είναι από καλή πηγή. Πληροφορούμαι ότι σήμερα θα υπάρξει εκτάκτως συνεδρίαση για το σκεύασμα της AstraZeneca και για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν εισηγήσεις από πολλούς επιστήμονες να μην δίδεται σε νέους ανθρώπους. Και ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες και να δοθεί στους 55+, καθώς υπάρχουν πολλά περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας» ανέφερε.

Δημόπουλος: Τι ισχύει για τις παρενέργειες και την δεύτερη δόση του εμβολίου

«Εμβόλια που έχουν σχέση με τον αδενοϊό όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson στο γενικό πληθυσμό έχει διαπιστωθεί ένα σύνδρομο πολύ σπάνιο που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις περίπου σε 1 στις 200.000 ή στις 300.000 εμβολιασμούς. Σε νεαρότερες ηλικίες και σε γυναίκες μπορεί να είναι 1 στις 100.000. Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία δεν θέλουμε να συμβεί σε κανέναν άνθρωπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό και να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία» σημείωσε νωρίτερα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι κατά 80% οι ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρούνται με την πρώτη δόση.

«Σχεδόν σίγουρο ότι όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχει πρόβλημα με τη δεύτερη» διαβεβαίωσε.

Για τους μαθητές ανέφερε ότι στις ΗΠΑ έχει προχωρήσει η διαδικασία, έχει πάρει έγκριση ο εμβολιασμός για τις ηλικιακές ομάδες μέχρι τα 18. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ληφθούν αποφάσεις για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, σε συνάρτηση με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο, μιλάμε για εμβολιασμούς με Pfizer και Moderna εξήγησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ